Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Προς τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη

Της Λένας Δουκίδου

Πολύ αγαπητοί κύριοι Τσακαλώτε και Χουλιαράκη - και σας διαβεβαιώνω πως η προσφώνηση είναι ειλικρινής:

Εάν στα προαπαιτούμενα σας ζητούσαν οι δανειστές να επιτρέψετε να οδηγηθούν τα παιδιά σας και τα παιδιά που τυχόν θ' αποκτήσετε σ' ένα εκτελεστικό απόσπασμα, έτσι χωρίς διαδικασίες, εσείς θα το υπογράφατε; Ασφαλώς, όχι.

Και όμως, χωρίς συζήτηση παραδίδετε ένα κομμάτι της χώρας, ζωτικό για την επιβίωση του μισού πληθυσμού της τώρα και στο μέλλον, έτσι, χωρίς συζήτηση, σε μια χωρίς προηγούμενο αλλοίωση, ανεπανόρθωτη μάλιστα, που θα βλάψει αποδεδειγμένα την υγεία και τους όρους επιβίωσης των κατοίκων της.

Το Ελληνικό

Χώρος μοναδικός για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου απαραίτητος για ανάσα της τσιμεντούπολης, ιδιαίτερα στην αρχόμενη κλιματική αλλαγή.

Ένας χώρος με ανεξερεύνητα αρχαιολογικά στοιχεία, από τη μυκηναϊκή ώς και τη βυζαντινή εποχή, που δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί, χώρος γνωστός ως πατρίδα του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδη, παραδίδεται για να μετατραπεί σε τσιμεντούπολη με ουρανοξύστες και πολυώροφα μολ και καζίνα. Και θα λέγεται "Ελληνικό";

Οικονομικό κέρδος για τη χώρα; Μακάρι να ήταν απλά μηδενικό.

Δεν είναι μόνο ότι όλες οι επίσημες εκτιμήσεις το υπολόγισαν πέντε - έξι φορές ακριβότερο. Στην πραγματικότητα πωλείται στο ένα εικοστό (!) περίπου της πραγματικής του αξίας -αφού ο χώρος των 6.200 στρεμμάτων, τρεις φορές μεγαλύτερος από το Μονακό, μόνος ελεύθερος ακόμα μεγάλος παραλιακός χώρος της Ευρωπαϊκής Μεσογείου, σήμερα, με χαμηλές από την κρίση τιμές, υπολογίζεται σε 10 δισ. τουλάχιστον (έρευνα σε συμβολαιογράφους και μεσίτες της περιοχής). Και πωλείται μισό δισ.!

Επιπλέον, το κράτος πρέπει να δαπανήσει πολλαπλάσια απ' ό,τι θα εισπράξει για να το παραδώσει στον επενδυτή: Αποζημίωση στα υπάρχοντα καζίνα για να λειτουργήσει εκεί νέο καζίνο, μεταφορά του FIR Αθήνας που ελέγχει τις πτήσεις της περιοχής και του Αιγαίου και μεταφορά όλων των φορέων της περιοχής θα στοιχίσουν τέσσερις - πέντε φορές περισσότερο από την είσπραξη!

Μόνιμη οικονομική ζημιά των γύρω δήμων -αλλά και του κέντρου της Αθήνας- από την οικοδομική και οικονομική φούσκα που θα δημιουργηθεί εις βάρος τους από τη λειτουργία των νέων αγορών και των ξενοδοχείων που θα δημιουργηθούν εκεί. Ζημιά πολλαπλάσια και μόνιμη.

Και όχι μόνο. Γιατί η Αττική, η χώρα, θα στερηθεί έναν θαυμάσιο πόρο οικονομικό αλλά και είσοδο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης παράλληλα με το πάρκο, αν αναπτυχθεί εκεί «θεματικός τουρισμός» που εδώ και δέκα χρόνια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως προτιμότερος και επικερδέστερος από τον «ποσοτικό» τουρισμό.

α. Με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που υπάρχουν βεβαιωμένα στο Ελληνικό και μπορούν να είναι επισκέψιμες μέσα στο πάρκο πρασίνου σ' έναν αρχαιολογικό «περίπατο», καθώς και σε μουσείο σε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα σημαντικά κτήρια μέσα στο Ελληνικό.

β. Με αθλητισμό και ψυχαγωγία τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της Αττικής με την συντονισμένη αξιοποίηση του αθλητικού κέντρου Αγ. Κοσμά και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

γ. Με ενυδρείο οικολογικό που θα ιδρύσει το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

δ. Με την αξιοποίηση των κτηρίων για πολυπληθή και επικερδή για τον τουρισμό διεθνή συνέδρια, εκθέσεις, μπιενάλε και άλλα γεγονότα.

Όλα τα παραπάνω και άλλα που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε θα προκαλέσουν μεγάλη ανάταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων των γύρω δήμων: εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης κ.λπ. Παράλληλα θα προστατευτεί το περιβάλλον της Αττικής δημιουργώντας ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για τα εκατομμύρια των κατοίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL