Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αντιπολίτευση off shore;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αντιπολίτευση off shore;

Βίνσεντ βαν Γκογκ, Η Αφροδίτη με ημίψηλο, 1886

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΡΑΤΣΑΛΗ*

Δεν θα συμφωνήσω με την προσέγγιση που λέει ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει το σύνδρομο του χάνου και γι' αυτό τσίμπησε το πρωτοσέλιδο του "Πρώτου Θέματος" για τις off shore. Γιατί τότε θα πρέπει να δεχτώ ότι και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν το ίδιο σύνδρομο, μια και τον ακολουθούν πιστά στον αντιπολιτευτικό του λόγο και τον συναγωνίζονται στο υβρεολόγιο. Επιπλέον, θα έπρεπε να δεχτώ ότι το "Πρώτο Θέμα" είναι σιτιστής χάνων, ενώ όλοι ξέρουμε ότι είναι εφημερίδα - super market. Σου δίνει cd, αντηλιακά, βρακάκια, κουπόνια, σοκολατάκια Serano, περιτυλιγμένα όλα αυτά με μπόλικο, έγχρωμα τυπωμένο, χαρτί υγείας. Εξάλλου, η επιστημονική ονομασία του χάνου δεν είναι Serano cafrilla, αλλά Serranus cabrilla, όνομα που θα μπορούσε να δικαιολογεί τυχόν σιτιστικό της λειτούργημα.

Εγώ θα επιχειρήσω μια άλλη προσέγγιση. Όχι μόνο του "Πρώτου Θέματος", αλλά και του Πρώτου Θύματος (κατά τη θεωρία του χάνου) και των άλλων συνοδοιπόρων αρχηγών της ελάσσονος -πλην Κουτσούμπα, για να είμαι ακριβής- αντιπολίτευσης. Μια προσέγγιση μακριά από ψυχαναλυτικούς χαρακτηρισμούς του στιλ "το αρρωστημένο του μυαλό" που χρησιμοποίησε ο φέρελπις νέος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης στην εκπομπή "Ακριβώς στις 10" για τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα. Έτσι κι αλλιώς, είναι δύσκολο να αντιπαρατεθείς με κάποιον που η φωτογραφία στο βιογραφικό του τον δείχνει υποβασταζόμενο από δύο. Ο άνθρωπος γεννήθηκε το 1987 (δηλαδή δεν είναι ούτε 30 χρόνων σήμερα) και τιτλοφορεί το βιογραφικό του H πορεία μου. Καλά, ρε Μεγάλε, στα 40 σου πώς θα το τιτλοφορείς; Τα απομνημονεύματά μου; Τόση μετριοφροσύνη διαθέτει το υγιές μυαλό σου;

Ποια είναι η δική μου προσέγγιση. Δεν είναι καθόλου χάνος ο Κυριάκος, ούτε η Φώφη, ούτε ο Λεβέντης, ούτε ο Θεοδωράκης. Είναι μια παρέα με τα συστημικά ΜΜΕ, με μεγαλοεπιχειρηματίες που στήνουν διάφορα καρτέλ, με εκπροσώπους του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου στη χώρα μας, κολαούζοι νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων πολιτικών και θεωρητικών της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα.

Παγκοσμιοποίηση; Τι είπα; Εγχώρια και εξωχώρια κεφάλ(α)ια μαζί; Ναι μαζί, αλλά μόνο αν πρόκειται για την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, την περιστολή της δημοκρατίας, τη συρρίκνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων, την καλλιέργεια θολούρας που καλύπτει τις ανομίες τους, την κατασυκοφάντηση της Αριστεράς όπου κι αν βρίσκεται. Το είδαμε, μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες, σε δύο τρανταχτές περιπτώσεις. Στα καρτέλ (κυρίως των μεγαλοεργολάβων) και στις off shore εταιρείες. Είδε κανείς τίποτα στον συστημικό Τύπο και στα ιδιωτικά κανάλια για το θέμα της αποποινικοποίησης των συρρεόντων εγκλημάτων από τους μετέχοντες σε καρτέλ; Τίποτα. Γιατί άραγε; Ήταν ψιλά γράμματα; Είναι ψιλά γράμματα να θρηνούμε θύματα από κακοτεχνίες μεγαλοεργολάβων που θα δηλώσουν ότι συμμετείχαν σε καρτέλ για το έργο που ανέλαβαν και στην πορεία μετατράπηκε σε τάφο; Είδε κανείς τίποτα στον συστημικό Τύπο και στα ιδιωτικά κανάλια για τις νομοθετικές διορθωτικές ρυθμίσεις για τις off shore, ώστε να μην βγαίνουν λάδι όσοι κρύβονταν στους επίγειους φορολογικούς παραδείσους και άφηναν όλους τους άλλους να πηγαίνουν απένταροι ή καταχρεωμένοι στον επουράνιο παράδεισο; Και ποιος δεν είδε, και ποιος δεν άκουσε!

Ας θυμηθούμε τώρα τη συνεδρίαση της Βουλής που τους γύρισε μπούμερανγκ. Η Ν.Δ. την κοπάνησε και ο αρχηγός της, την ώρα της συνεδρίασης επισκεπτόταν τους πρόσφυγες στο Ελληνικό, όταν μόλις μία μέρα πριν ο εκπρόσωπός του έγραφε στο Twitter: "Δεσμευόμαστε για την πλήρη απαγόρευση συμμετοχής σε off shore. Θα αποκαταστήσουμε την τρωθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αξιοπιστία της πολιτικής". (Αυτό κι αν είναι νεοδημοκρατικό Συμβόλαιο Αλήθειας!) Ο Θεοδωράκης τον αντικατέστησε και τον υπερσκέλισε μάλιστα σε συκοφαντίες - "υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διωχθεί που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα" στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ισχυρίστηκε. (Θέλει να κλέψει, φαίνεται, και τη δόξα του Άδωνι στη συκοφαντία.) Ο οικουμενικός Λεβέντης που, εμμέσως πλην σαφώς, κάρφωσε την οικογένεια Μητσοτάκη, είπε να μην ψηφίζει εκδικητικά η Βουλή -άρα να αγαπάμε τον πλησίον μας ακόμα και στην off shore; Και η Φώφη; Η Φώφη δήλωσε "ότι τους πιάσαμε στα πράσα". Ποιους εννοούσε; Μήπως τους εργαζόμενους στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης που ξαφνικά απολύει η παρέα Μπακατσέλου - Βενιζέλου;

Τελικά, πιο πολύ με off shore μοιάζει να λειτουργούν, παρά με αντιπολίτευση χάνων.

* Ο Κώστας Βρατσάλης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL