Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και η Κύπρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και η Κύπρος

Του Ν. Συλικιώτη*

Το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ παρουσιάστηκε ως απάντηση στην κρίση και αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της Κομισιόν, η οποία στηρίχθηκε ένθερμα και από την κυπριακή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, αντί να δοθούν νέα χρήματα σε δημόσιες επενδύσεις, το επενδυτικό σχέδιο χρησιμοποιεί κυρίως χρήματα από υφιστάμενα κονδύλια της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" και 3,3 δισ. από το πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη". Εξίσου προβληματικό είναι το γεγονός πως το πακέτο Γιούνκερ βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και στόχο έχει να μειώσει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές.

Από τα στοιχεία δε που δημοσιοποίησε η Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι σαφές πως τα χρήματα από αυτό το πακέτο πηγαίνουν κυρίως σε ανεπτυγμένα κράτη της Ε.Ε. και όχι στα κράτη των οποίων η οικονομία έχει διαλυθεί λόγω των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Έτσι η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα απουσιάζουν εντελώς από το επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν. Δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στα 42 προγράμματα υποδομών και καινοτομίας, αλλά ούτε και στα 84 προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεύθυνος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γ. Κατάινεν, σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα στο Στρασβούργο, μου διευκρίνισε πως δεν κατατέθηκε καμία πρόταση από την Κύπρο ώστε να μπορέσει να συμπεριληφθεί στον επενδυτικό σχεδιασμό! Επισήμανε μάλιστα πως, καθώς έχει διαπιστωθεί έλλειψη ενημέρωσης, η Κομισιόν άρχισε εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες προκειμένου να επωφεληθούν οι ΜμΕ της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η δήλωση του αντιπροέδρου Κατάινεν δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Παρά τις μεγάλες αδυναμίες και ανεπάρκειες του πακέτου Γιούνκερ, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως το πρώτο τρίμηνο του 2016 χρηματοδοτήθηκαν 42 προγράμματα υποδομών και καινοτομίας και 84 προγράμματα στήριξης ΜμΕ. Και η Κύπρος απουσίαζε. Δυστυχώς η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει μια συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική για αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Ως αποτέλεσμα, πέραν του ότι η Κύπρος θα παραμείνει εγκλωβισμένη στις πρόνοιες του Μνημονίου μέχρι να ξεπληρώσει το 75% του χρέους της (κάτι που υπολογίζεται να γίνει λίγο πριν από το 2031), αποδεικνύεται επίσης πως ήταν φρούδες ελπίδες οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για επενδύσεις οι οποίες θα έδιναν ώθηση στην οικονομία.

Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι να δοθούν νέα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες να δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, να συμβάλουν στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και να στηρίξουν τις ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Εξίσου σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν κονδύλια από την Ε.Ε. για επενδύσεις που απαιτείται να γίνουν σε υποδομές σε διάφορους τομείς, με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

* Ευρωβουλευτής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL