Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει μια άλλη αφήγηση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει μια άλλη αφήγηση...

Του Κώστα Φ. Μαραγιάννη*

Λόγος χειμαρρώδης και δηκτικός για τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα της εποχής μας, μανιφέστο Παιδείας και Πολιτισμού, το μυθιστόρημα του Μήτσου Κασόλα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έχει τον τίτλο «Το μέλλον είναι πίσω μας». Σκιαγράφημα μιας κοινωνίας που πολύ δύσκολα αλλάζει, ενώ καθημερινά διαπιστώνει ότι βρίσκεται στο τέλμα και το μέλλον της είναι αβέβαιο. Παρουσιάζει το όραμά του για έναν αδογμάτιστο, πολυφωνικό, δημοκρατικό και πανανθρώπινο πολιτισμό και για την αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής πολιτιστικής πολιτικής που θα στηριχθεί στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του που είναι σήμερα επίκαιρες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η ανθρωπότητα τονίζει πρέπει να επιλέξει μια άλλη πορεία, μια άλλη αφήγηση...

Αυστηρός, επίσης, είναι ο συγγραφέας με τα δόγματα των θρησκειών που φανατίζουν τους ανθρώπους, τους αφαιρούν τη δυνατότητα να κρίνουν και να αξιολογούν, τονίζοντας ότι «με τα δόγματα των θρησκειών η ανθρωπότητα έφτασε στα χάλια της. Είναι δύσκολο να αλλάξει ο κόσμος, αλλά είναι θάνατος να μην πασχίζουμε να κάνουμε κάτι...» επισημαίνει.

Στο ερώτημα πώς θα αποκαταστήσει η Ελλάδα το όνομά της και θα λάμψει στα μάτια του κόσμου επισημαίνει: «Να αποκτήσει μια φωτισμένη ανθρωπιστική Παιδεία αναποδογυρίζοντας το υπάρχον μοντέλο της που αντί να φωτίζει, συσκοτίζει. Δημιουργία ενός νέου πολιτισμού, με ορθολογική οργάνωση της οικονομίας μας, δίκαιο φορολογικό σύστημα και κοινά αποδεκτό Σύνταγμα. Τότε οι Έλληνες θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και θα συμμετέχουν στο καθημερινό πολιτισμικό γίγνεσθαι. Και δεν θα είναι μόνο θεατές ή μόνο χειροκροτητές των υποπολιτιστικών προϊόντων που αλλοιώνουν το ήθος, τη γλώσσα, την ηθική, τις αξίες του και την Ιστορία τους... Για να γνωρίζουν οι Έλληνες πρώτα και μετά οι ξένοι ποιον τόπο ιερό πατάνε... Ένας πολιτισμός που προέκυψε από τη φωτιά του Προμηθέα και από αυτόν γεννήθηκε ο Όμηρος, η Δημοκρατία, οι νίκες εναντίον των Περσών, η τραγωδία, η Φιλοσοφία, η Φυσική, η Αρχιτεκτονική, η Γλυπτική που διαμόρφωσαν τον Πολιτισμό της Δύσης. Αυτός ο Πολιτισμός επηρέασε ολόκληρη την οικουμένη σε όλες τις εκφάνσεις του Πολιτισμού της. Με ορατό τον κίνδυνο σήμερα -όσο ποτέ άλλοτε- να κινδυνεύουν όλες οι αξίες από τις τερατωδίες των αισχρών συμφερόντων στους βωμούς της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας. Μια πελώρια ύβρη πάνω στον άνθρωπο και πάνω στη φύση. Χρειάζεται μια νέα αναγέννηση με βασικό μοχλό της την κληρονομιά του Πολιτισμού των Ελλήνων και με όλες τις άλλες κατακτήσεις του Πολιτισμού της ανθρωπότητας. Μόνο έτσι θα σημάνουν οι καμπάνες προς μια νέα Αναγέννηση».

Με δεικτικό και καυστικό τρόπο επισημαίνει και τις ευθύνες των ανθρώπων και των μαζών θέτοντας το ερώτημα «αν πραγματικά οι μάζες θέλουν την ελευθερία τους ή την εθελοδουλία τους". "Πολλοί αγώνες έγιναν και γίνονται" επισημαίνει. Πού καταλήγουν, όμως, αυτοί οι αγώνες; "Καταλήγουν στο να επιλέγουν πάντα τους χειρότερους να τους κυβερνάνε", τονίζει ο συγγραφέας. "Οι άνθρωποι συχνά τρελαίνονται με την ελευθερία, αποσταθεροποιούνται και δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Γι' αυτό φοβούνται και συχνά σκοτώνουν αυτούς που την επαγγέλλονται...».

Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με την Παιδεία. «Με μια διαφορετική Παιδεία, που θα βρίσκεται στον αντίποδα της υπάρχουσας. Και τι περιεχόμενο θα έχει; Τον άνθρωπο, τη ζωή του, τη φύση... Θα καλλιεργεί στα παιδιά τον σεβασμό της ζωής του διπλανού μας. Την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την αξιοπρέπεια, την ψυχική του υγεία. Η υπάρχουσα σκοτώνει αυτές τις αξίες και μας προτρέπει να θεωρούμε ως πρώτη αξία της ζωής το χρήμα, την κατανάλωση. Με την υπάρχουσα Παιδεία αρρωσταίνει η ζωή μας, το μυαλό μας, η ευαισθησία μας και αρρωσταίνουμε και τη γη. Μια Παιδεία που θα κάνει τους νέους να ονειρεύονται το μέλλον μέσα σε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, που το ψωμί, το νερό και ο αέρας θα είναι για όλους τους ανθρώπους και η Δικαιοσύνη θα είναι το θεμέλιο του κόσμου...».

* Ο Κώστας Φ. Μαραγιάννης είναι Msc φιλόλογος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL