Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Change4all: Χτίζοντας γέφυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Change4all: Χτίζοντας γέφυρες

συνέντευξη της Κατερίνας Αναστασίου, συντονίστριας του Change4all

Μιλάει για τον συντονισμό των κινημάτων, τη διεθνή αλληλεγγύη στην Ελλάδα και το ΟΧΙ, την «Ευρωπαϊκή άνοιξη» και τους πρόσφυγες, την αυστριακή Ακροδεξιά, το Νuit Debout

* Πότε και γιατί ξεκινήσατε το Change4all;

To Φλεβάρη του 2015 το transform!europe οργάνωσε στη Βιέννη μια συνάντηση, μεταξύ διεθνών οργανώσεων, κομμάτων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και κινημάτων με σκοπό τον συντονισμό της διεθνούς αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την τότε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Κοινός τόπος όλων, η προφανής έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τους αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και το επικοινωνιακό μονοπώλιο των επί το πλείστον αντιδραστικών διεθνών ΜΜΕ.

Ακόμα και μεταξύ μας, ήταν ξεκάθαρο πως τα κανάλια επικοινωνίας μας ήταν ανεπαρκή – πόσο μάλλον που εκτός Ελλάδας, η ελληνική γλώσσα είναι τόσο οικεία όσο τα… ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου. Έπρεπε, λοιπόν, να φροντίσουμε δύο πράγματα: αφενός να δοθεί περισσότερη προσοχή και χώρος στην προβολή του κινήματος  αντίστασης στη λιτότητα στην Ελλάδα, και αφετέρου να βρούμε οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης των άλλων ευρωπαϊκών λαών προς την Ελλάδα να φτάνουν σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Το Change4all γεννήθηκε από αυτή τη συνάντηση, με σκοπό συμβάλει στην προσπάθεια να σπάσουμε την δαιμονοποίηση κάθε πολιτικής εναλλακτικής και αντιθετικής στο νεοφιλελευθερισμό, όχι μόνο προβάλλοντας την Ελλάδα σαν πρότυπο αντίστασης στην λιτότητα και τις ανελεύθερες αντιδημοκρατικές πολιτικές της ΕΕ, αλλά και βρίσκοντας γέφυρες με αντίστοιχους αγώνες σε άλλες χώρες.  Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας δίνει το ίντερνετ, αποφασίσαμε να φτιάξουμε με πλατφόρμα-κόμβο επικοινωνίας μεταξύ των κινημάτων της Ευρώπης και, όπως ανακαλύψαμε στην πορεία, και του κόσμου. Η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου, οι συμπληγάδες των ΜΜΕ που αποσιωπούν τις κοινωνικές αντιδράσεις, η αποστράτευση μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου μας έκαναν συχνά να αισθανόμαστε σαν σταγόνα στον ωκεανό.  Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη, όπως ονομάζουμε εδώ στο Βορρά τον ερχομό των προσφύγων και μεταναστών, και ό,τι ακολούθησε και συμβαίνει αυτή τη στιγμή, μας έδειξε ότι κόμβοι σαν το change4all είναι απαραίτητοι στους διεθνιστικούς αγώνες.

*  Περίγραψέ μας τη δομή και τη λογική του σάιτ; Ποιοι ήταν οι βασικοί σας στόχοι;   Ποιο ρόλο θέλατε και θέλετε να παίξει;

Πρώτα από όλα, ας πω ότι το change4all αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Σε περίπου ένα μήνα θα έχουμε έτοιμη μια νέα έκδοση, πολύ πιο διαδραστική, λειτουργική και ανοιχτή στον κόσμο των κινημάτων και το σύμπαν της διαδικτυακής ζωής. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω συνοπτικά το βασικό σκεπτικό.

Ξεκινάμε με το αξίωμα ότι στους αγώνες μας για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια όλα έχουν σημασία: οι λέξεις, οι πράξεις, η πολιτική ανάλυση, τα βιώματα, οι δράσεις, καθώς και η εμπειρική συλλογική γνώση. Οι αγώνες ποικίλουν σε μορφή, δομή, οργάνωση, μεθοδολογία κτλ. Υπάρχει όμως μια κοινή πυξίδα· μόνο που στη θέση του Βορρά βρίσκεται η χειραφέτηση του ανθρώπου και η ανατροπή του συστήματος από τα κάτω.

Πρώτος στόχος μας με το change4all είναι να οπτικοποιήσουμε την αλληλεγγύη και την αριστερή πολιτική δράση, με απόλυτο σεβασμό της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας όλων, ατομικά και συλλογικά. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ανοιχτή και συμμετοχική πλατφόρμα που θα χαρτογραφεί την αλλαγή και την αλληλεγγύη λειτουργώντας σαν ευρετήριο, εγχειρίδιο, πλοηγός και χώρος συνάντησης, έκφρασης και προβληματισμού για όλες και όλους, από όλα τα κομμάτια της Γης αλλά και το φάσμα της Αριστεράς. Στην ουσία πειραματιζόμαστε με το σύνθημα "act locally, think globally" (δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια). Προσπαθούμε να ελευθερώσουμε τν συλλογικότητα από τα γεωγραφικά της όρια. Ασφαλώς, οι περισσότερες συλλογικότητες και δράσεις έχουν πλέον διαδικτυακή παρουσία και τους δικούς τους χώρους. Το change4all δεν φιλοδοξεί, βέβαια, να γίνει μια υπερδομή, που θα περιλάβει τα άλλα εγχειρήματα, ούτε είναι πολιτική οργάνωση ή καμπάνια. Προσπαθούμε να φτιάξουμε είναι ένα εργαλείο για όλους.

* Στη δομή του σάιτ βλέπουμε τρία «κομμάτια»: Change-In-Words, Change-In-Action, Change- in-Europe.

Στην ουσία το site έχει όχι τρεις, αλλά τέσσερις βασικούς πλοηγούς. Το Change-In-Words είναι ο χώρος όπου μαζεύουμε λέξεις: αναλύσεις, ειδήσεις, βιβλία και νέα κτλ. Το Change-In-Action φιλοξενεί καμπάνιες, μανιφέστα, πληροφορίες για κινητοποιήσεις, καλέσματα και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με κινηματική δράση. Το τρίτο κομμάτι του site είναι ο χάρτης της αλληλεγγύης, όπως τον ονομάζουμε. Στο χάρτη μπορεί κανείς να πλοηγηθεί γεωγραφικά αλλά και θεματικά.
Ο καινούργιος χάρτης θα έχει και δυνατότητα πλοήγησης στον χρόνο, ή πιο συγκεκριμένα στο αρχείο, πράγμα που τώρα μας λείπει. Θα μπορούμε ας πούμε να αναζητούμε  π.χ. τις διαμαρτυρίες που έγιναν στην Γαλλία τον Μάρτη του 2016. (Είναι και αυτό ένα βήμα για να γραφτεί και κάποτε η ιστορία από τα κάτω ίσως). Στη νέα μορφή του χάρτη, «παίζουμε» εκ νέου με τις θεματικές. Έχουμε αναγνωρίσει δύο ποιότητες πληροφοριών: τη στατική και τη δυναμική. Στην πρώτη κατηγορία χαρτογραφούμε συλλογικότητες, οργανώσεις, στέκια και δομές, εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Οτιδήποτε δηλαδή στήνεται για να έχει διάρκεια. Με ένα πέρασμα πάνω από το χάρτη, υπάρχει μια πολύ μικρή περιγραφή και από κάτω λινκς για την ιστοσελίδα της εκάστοτε δομής ή οποιαδήποτε διαδικτυακή της παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δυναμική πληροφορία αφορά διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, πορείες, ημερίδες, συζητήσεις κτλ. Ότιδηποτε οργανώνεται σημειακά. Η τέταρτη κατηγορία είναι η πιο δύσκολή στην οπτικοποίηση και την πλοήγηση αλλά συνάμα και η πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου. Το Change-Toolkit. Εδώ θέλουμε να μαζέψουμε οπτικοακουστικό υλικό αλλά και εμπειρική γνώση κατευθείαν από τα πεδία δράσης και θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να φτιάχνουν της δικές τους συλλογές από το αρχείο - κάτι σαν τα ντοσιέ της βικιπεδια. (καλύτερα; Αν όχι απλά σβήσε όλη την πρόταση)  Όλα τα κομμάτια του site θα είναι άρτια συνδεδεμένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε με ελάχιστα κλικ η πληροφορία να γίνεται προσβάσιμη στο υπόλοιπο διαδίκτυο.

Το change4all θέλουμε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να χτιστούν γέφυρες: διαθεματικές, διεθνιστικές, επικοινωνιακές και γέφυρες μεταξύ της θεωρίας και της πράξης.

* Σήμερα, μέσα από την εμπειρία της λειτουργίας του, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, τι έχει αλλάξει, τι μάθατε μέσα από αυτή την εμπειρία;

Μέχρι και τον Ιούλιο του περασμένου καλοκαιριού η βασική έμφαση του change4all ήταν η Ελλάδα. Καταφέραμε να φτιάξουμε μια διεθνή πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ αλληλέγγυων προς την Ελλάδα από πάρα πολλές διαφορετικές χώρες, με αποκορύφωμα την εβδομάδα του δημοψηφίσματος και τις 185 διαμαρτυρίες που έγιναν παγκοσμίως για την στήριξη του ΟΧΙ. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Η εβδομάδα 20-27 Ιουνίου, έπειτα από κάλεσμα πολλών οργανώσεων πανευρωπαϊκά, αποφασίστηκε να κηρυχθεί εβδομάδα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, με διαμαρτυρίες και πορείες κατά της λιτότητας σε περίπου 35 ευρωπαϊκές πόλεις. Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βρυξέλλες, Βιέννη, Άμστερνταμ κ.α. Την τελευταία μέρα αυτής της εβδομάδας, κηρύχθηκε το δημοψήφισμα. Μιας και ένα πρώτο δίκτυο "εδάφους" ήδη υπήρχε, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απίστευτη. Βρισκόμουν εκείνες τις μέρες στην Αθήνα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που μου ήρθε το email για την διαμαρτυρία που οργανώνονταν για την στήριξη του ΟΧΙ στην Μπογκοτά. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθαν ειδοποιήσεις από την Γεωργία και το Μαρόκο. Ακούγεται μπανάλ, αλλά το γεγονός ότι όλες αυτές οι διαμαρτυρίες, σε όλο τον κόσμο δεν έφτασε ποτέ στα αφτιά των περισσότερων στη χώρα ήταν μια πολύ διδακτικά οδυνηρή εμπειρία. Το #ThisIsACoup λίγες μέρες μετά κατάφερε να αλλάξει την στάση των μίντια, έστω και για λίγο. Η επιτυχία του hashtag ήταν ότι εξανάγκασε ουσιαστικά τα διεθνή ΜΜΕ να δώσουν χώρο στη μαχητικότητα κατά της λιτότητας που είχε ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και ξαφνικά το #ThisIsACoup βρέθηκε στο εξώφυλλο τον Times και του Spiegel, με το τελευταίο να εγκαλεί τον Σοϊμπλε για "αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά".

Να διευκρινίσω ότι σε όλα αυτά το change4all έπαιξε έναν μικρό ρόλο. Μάθημα ένα λοιπόν, τον χώρο μας στα ΜΜΕ πρέπει να τον διεκδικούμε και με φαντασία, καλό συντονισμό αλλά και συλλογική γνώση για το πως μπορούμε να τους επιβληθούμε. Δυστυχώς ακόμα και αυτό ήταν μια πολύ μικρή νίκη, που δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στο αποτέλεσμα.

* Και έπειτα περνάμε σε άλλη φάση με το προσφυγικό, έτσι δεν είναι;

Την αποστράτευση του καλοκαιριού ακολούθησε ήδη από τον Αύγουστο η λεγόμενη "προσφυγική κρίση" που μόνο κρίση των προσφύγων δεν ήταν. Μετά το απογοητευτικό καλοκαίρι, η αυτοοργάνωση των προσφύγων και μεταναστών που πέρναγαν τότε κατά εκατοντάδες και χιλιάδες τα σύνορα ήταν λυτρωτική. Οι πρόσφυγες είχαν τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας στο ίντερνετ. Επικοινωνούσαν οι ίδιοι τις ανάγκες τους, καλούσαν τους δημοσιογράφους να τους συνοδέψουν στο ταξίδι τους, έρχονταν και έφερναν σε επαφή αλληλέγγυους από διαφορετικές χώρες. Μια από τις πρώτες καταλυτικές δράσεις των ακτιβιστών κατά μήκος της Βαλκανικής ήταν να στήσουν internet hotspots, ώστε να στηρίξουν με υποδομή την αυτοοργάνωση των προσφύγων. Mαζί με τους πρόσφυγες είδαμε κυριολεκτικά την αλληλεγγύη να ξεπερνάει όλα τα σύνορα. Καταφέραμε σε ελάχιστο χρόνο, πάλι με την βοήθεια του διαδικτύου να φτιάξουμε αξιόπιστα δίκτυα ακτιβιστών και αλληλέγγυων σε όλες τις χώρες κατά μήκος της τότε διαδρομής και να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους πρόσφυγες σε όλο το ταξίδι τους. Από τις αυτοκινητοπομπές για την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των ανθρώπων αυτών, μέχρι τις πανευρωπαϊκές διαμαρτυρίες και το Open Borders Caravan. Παπούτσια, φάρμακα, ρουχισμός, συλλογικές κουζίνες που πέρναγαν το ένα σύνορο μετά το άλλο. Το ίντερνετ δίνει απίστευτες δυνατότητες στο κίνημα.

Έχει προφανώς όμως και τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ,η προσπάθεια που κάναμε πάλι ένα δίκτυο διεθνών ακτιβιστών για συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, πάλι με ένα διαδικτυακό κάλεσμα το EuropeSaysWelcome. Ξανά με το χάρτη προσπαθώντας να χαρτογραφήσουμε και να διασυνδέσουμε τα τεκταινόμενα, ανακαλύψαμε με έκπληξη ότι γίνονταν περίπου 7- αν θυμάμαι καλά- EuropeSaysWelcome διαμαρτυρίες στην Πολωνία. Χρησιμοποιούσαν το ίδιο φυλλάδιο στο facebook, τις ίδιες ημερομηνίες κτλ. Μία πιο κοντινή ματιά όμως διαπιστώσαμε ότι οι Πολωνοί διοργανωτές ήθελαν να εκφράσουν τα καλωσορίσματα αποκλειστικά σε χριστιανούς Σύρους πρόσφυγες...

* Πες μας για το καινούργιο σάιτ, πώς αξιοποιείτε αυτή την εμπειρία του ενός χρόνου;

Όλες αυτές τις εμπειρίες τις λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό του νέου site. Το change4all δεν θα αντικαταστήσει, το facebook ή το twitter. Ούτε αυτός είναι ο σκοπός του καθώς οι χώροι αυτοί δίνουν στην αριστερά πρόσβαση σε ένα άλλο πιο πλατύ κοινό, έξω από τα όρια της. Όσο προβληματικά και αν είναι, δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο εκεί μόνο στην άλλη πλευρά. Όμως το change4all αν πετύχουμε, θα καταφέρει να δώσει ένα χώρο άμεσης σύνδρασης και επικοινωνίας και να συγκεντρώσει εμπειρίες από το τώρα που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον. Η διεθνιστική δράση σημαίνει και ανάλυση με άλλο ορίζοντα.

Για το καινούργιο site, θέλουμε να ανοίξουμε τη συντακτική οµάδα του change4all στους χρήστες. Συλλογικότητες και οργανώσεις θα έχουν τον δικό τους λογαριασμό, θα μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο κατευθείαν στο site και να συμμετέχουν στη συντακτική ομάδα η οποία θα εγγυάται ισότητα και ισορροπία στους συμμετέχοντες. Σε δεύτερο χρόνο το site θα ανοίξει και για μοναδικούς χρήστες. Σε δεύτερο χρόνο το site θα ανοίξει και για μοναδικούς χρήστες ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών. Πιστεύουμε στον πληθοπορισμό και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε κάθε κομμάτι και λειτουργία του change4all σύμφωνα με αυτό. To στοίχημα σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι η συμμετοχικότητα. Όσο πιο πολλές και πολλοί συμμετέχουν, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι και το change4all σαν εργαλείο.

* Περίγραψέ μου το συναίσθημά σου όταν έμαθες το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυστριακών εκλογών.   Πώς το ερμηνεύεις;

Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, έχουν αλλάξει από το καλοκαίρι –και όχι προς τα αριστερά. Πολωνία, Κροατία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβενία, Ελβετία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία κα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσε ακόμα και μέσα στην Aριστερά, ένας βολικός μύθος: ο μύθος της απολιτίκ γενιάς ή της απολιτίκ εποχής. Παρόλο που είναι μια παραδοχή δύσκολη, αυτή τη στιγμή η Δεξιά και η άκρα Δεξιά έχουν κίνημα τόσο ισχυρό, ώστε αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα η Αριστερά κινδυνεύει να χάσει, σε πολλές χώρες, και την ηγεμονία του δρόμου. Ήδη το βλέπουμε στην Γερμανία και την Αυστρία όπου τα πάλαι ποτέ ταμπού λόγω του ιστορικού τους παρελθόντος, έχουν εξαχνωθεί και η μαζικότητα των ακροδεξιών συσπειρώσεων φέρνει μόνο ανατριχίλα. Ο Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, αφήνοντας δεύτερο τον Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν των Πρασίνων με διαφορά σχεδόν 15% μονάδων. Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποσχόταν ότι, ως «πρόεδρος της πραγματικής Αυστρίας», αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει την «εισβολή των μεταναστών» στην Ευρώπη θα χρησιμοποιήσει την θέση του για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Ταυτόχρονα, ας σημειωθεί ότι ο Χόφερ ήταν ο μόνος υποψήφιος που δήλωσε ευθέως ότι δεν θα υπογράψει το TTIP και κατήγγειλε την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... Μετά την δεξιά στροφή της κυβέρνησης, το FPÖ στόχευσε κατευθείαν στους ψηφοφόρους του κέντρου, εκτοπίζοντας το αποσυντιθέμενο παλιό κατεστημένο το οποίο εξακολουθεί να ασκεί νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό ήταν τα συγχαρητήρια από Λεπέν και Βίλντερς, σε αντίθεση με την κατακραυγή που είχε ξεσπάσει πριν από σχεδόν 15 χρόνια όταν ο Χαϊντερ έμπαινε στην κυβέρνηση. Η δικτύωση της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ ισχυρή και  οι εκλογικές τους παρόλες τρομακτικά όμοιες.

Από την περασμένη Κυριακή η αμηχανία είναι διάχυτη στη Βιέννη, μιας και όλοι πλέον ξέρουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Είναι αμφίβολο ότι η υποψηφιότητα Χόφερ θα μπορέσει να συσπειρώσει την πλειοψηφία πίσω από τον Φαν Ντερ Μπελεν και σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι απολύτως απρόβλεπτες. Η αριστερά της Αυστρίας, διασπασμένη και ελιτίστικη σε μεγάλο βαθμό, καλείται να πάρει θέση, χωρίς όμως να καταλήξει να υπερασπίζεται την παρούσα κυβέρνηση. Οι Αυστριακοί αυτή τη φορά ήξεραν ποιος είναι ο Χόφερ πριν πάνε στις κάλπες και το αντιφασιστικό κίνημα μόνο του δεν θα καταφέρει να το αποτρέψει. Δυστυχώς, η αισιοδοξία μας εδώ είναι περιορισμένη.

* Τι πρέπει να κάνει το αντιφασιστικό κίνημα; Και γενικότερα τα κινήματα; Πώς βλέπεις την κατάσταση των κινημάτων στην Ευρώπη σήμερα. Βλέπεις το Nuit  debout να εξαπλώνεται;

Η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας φάνηκε αρχικά να έχει παρόμοιο αντίκτυπο στα κινήματα με αυτόν της υπογραφής του Τρίτου Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες δημιουργούσε μια νέα αφήγηση για το τι επιτέλους μπορεί να σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος, ήρθε το κλείσιμο των συνόρων με συρματοπλέγματα και στρατούς και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Το ΝuitDebout βάζει τα πράγματα πάλι σε κίνηση και ομολογώ ότι το βρίσκω πολύ ελπιδοφόρο, δεδομένων και των συνθηκών στη Γαλλία. Το πρόταγμα για συμπόρευση των αγώνων (convergence des lutte) είναι αυτό που χρειαζόμαστε και φαίνεται να το αντιλαμβάνονται συντρόφισσες και σύντροφοι σε όλη την ήπειρο. Τα μέτωπα είναι πολλά και οι λύσεις δεν θα δοθούν μέσα σε εθνικά σύνορα. Η Γαλλία μάχεται για τα εργατικά δικαιώματα, κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και τα παράγωγα της αποικιοκρατίας, αλλά και κατά του φόβου. Υπάρχει ήδη διεθνές κάλεσμα για πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις στις πλατείες για τις 15 Μαΐου – ημέρα σταθμό και για τους Indignados του 2011. Ήδη συστήνονται επιτροπές σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης και θα πραγματοποιηθεί μια συντονιστική συνάντηση στο Παρίσι στις 7 Μάη. Νομίζω πως μέσα στον τόσο συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο και με την ακροδεξιά απειλή να καραδοκεί, όλοι αυτοί οι αγώνες είναι κρίσιμοι. Πρέπει να αναπτύξουμε αντανακλαστικά διεθνιστικά για να κερδίσουμε!

Τη συνέντευξη πήρε ο Στρατής Μπουρνάζος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL