Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Όρθιοι τη νύχτα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Όρθιοι τη νύχτα!

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ*

Σε πολλές πόλεις στη Γαλλία και σε πολλά κεντρικά σημεία στο Παρίσι μαζικές κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα με τη μορφή οικειοποίησης ενός χώρου, φυσικής αδιάλειπτης παρουσίας σε αυτόν, κατανομής του σε διάφορες ομάδες ανθρώπων -περισσότερο ή λιγότερο πολιτικοποιημένων. Πώς μπορούμε να σκεφτούμε αυτό το φαινόμενο στην ιστορικότητά του, αλλά και στις ανθρωπολογικές του διαστάσεις; Πώς μιλούν γι' αυτό τα δρώντα πρόσωπα εντάσσοντάς το στη δική τους πορεία στράτευσης; Τι σημαίνει για το κίνημα της Αριστεράς στην Ευρώπη και τις νέες μορφές αγωνιστικής κινητοποίησης;

Πραγματοποιώντας μια σειρά συνεντεύξεων με ερευνητές του EHESS,1 διαπιστώσαμε ότι στις κινητοποιήσεις αυτές υπάρχουν έντονες αναφορές στην πορεία των αριστερών κινημάτων στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου (Αραβική Άνοιξη, λατινοαμερικάνικες κινητοποιήσεις, αναφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα). Το κίνημα των Αγανακτισμένων αποτελεί μια σταθερή αναφορά στον λόγο των πληροφορητών μας, όπως άλλωστε και ο μακρινός απόηχος του Μάη του '68.

Ομάδες και επιτροπές οργανώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, στις γενικές συνελεύσεις ο καθένας παίρνει τον λόγο και οι παρευρισκόμενοι τον ακούνε με σεβασμό και ησυχία, πολλές και διαφορετικές προτεραιότητες εμφανίζονται και συνυπάρχουν: φεμινιστικές οργανώσεις, επιτροπές οικολόγων, ομάδες που αγωνίζονται για την αποασυλοποίηση και γενικότερα τον τομέα της ψυχικής υγείας (που πλήττεται από τεράστιες περικοπές), οργανώσεις που παλεύουν για την πρόσβαση στη στέγη σε μια πόλη γεμάτη άδεια κτήρια και χιλιάδες άστεγους (μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες με μωρά παιδιά), αντιφασιστικές ομάδες σε μια χώρα με θλιβερή παράδοση στην περιθωριοποίηση των πολιτών με καταγωγή αφρικανική ή αραβική (και αυτό είτε πρόκειται για συνοικισμούς γκετοποιημένους είτε για διακρίσεις στην αγορά εργασίας είτε για καθημερινό ρατσισμό), νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν άσυλο (σε μια χώρα όπου οι φορείς συστηματικά το αρνούνται σχεδόν εννέα στις δέκα φορές) και... ακόμα και μια επιτροπή συμπαράστασης στην Ελλάδα.

Όταν κάποιος βρίσκεται στην πλατεία της Δημοκρατίας, από όπου ξεκινούν πάντα όλες οι διαδηλώσεις και όπου συμβολικά θρήνησαν οι κάτοικοι της πόλης τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, ακούει μουσικές και συνθήματα, βλέπει σε κάθε επιτροπή γνώριμα πρόσωπα, καλείται και ο ίδιος να τοποθετηθεί στα όσα γίνονται. Είτε πρόκειται για κάποιες παρεκτροπές, πολύ περιορισμένες σε έκταση, είτε πρόκειται για διάφορες δράσεις που ξεκινούν από την πλατεία και παίρνουν τη μορφή πορείας διαμαρτυρίας.

Οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα είναι πολίτες με έντονη αίσθηση των κοινών, χωρίς όμως υποχρεωτικά ένταξη σε κάποιο πολιτικό σχήμα. Όταν τους ρωτάς τι τους έκανε να πάρουν την απόφαση να επενδύσουν αυτή την αγωνιστική δραστηριότητα, άλλοι σε παραπέμπουν στα κοινωνικά δίκτυα, άλλοι μιλούν για ταινίες που είδαν και άλλοι για τους λόγους κάποιων μορφών του κινήματος που αναφέρονται κυρίως στην οικονομία και που προέρχονται όμως από ανθρώπους που δεν έχουν κάποια ηγετική θέση.

Η κινητοποίηση έρχεται "από τα κάτω" και είναι πολλές φορές αποτέλεσμα προσωπικής ενασχόλησης με τα κοινά, κριτικής στάσης απέναντι σε μορφές δημόσιου λόγου και συνειδητοποίησης του εύρους της οικονομικής κρίσης στην οποία περιέρχεται η χώρα. Άλλωστε ένας από τους λόγους της αρχικής κινητοποίησης ήταν ένα νομοσχέδιο που έπληττε πολλά εργασιακά δικαιώματα.

Όποια και αν είναι η συνέχεια των ολονύχτιων αυτών κινητοποιήσεων σε μια χώρα που είναι ακόμα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η παρουσία τους δείχνει ότι μεγάλο κομμάτι των κατοίκων της Γαλλίας ονειρεύεται ακόμα ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός. Και σηκώνεται όρθιο, ορθώνει το ανάστημά του και παλεύει για να ορθοποδήσει η χώρα.

1 École des Hautes Etudes en Sciences Sociales (η ιστορική Σχολή Κοινωνικών επιστημών της Γαλλίας)

* Η Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι ψυχολόγος και διδάκτωρ Ιστορίας, εργάζεται στο πανεπιστήμιο της ΙΝΑΛΚΟ (Παρίσι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL