Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Προσφυγικό και αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό και αλληλεγγύη

της Παναγιώτας Δριτσέλη*

Οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό δεν μπορούν να ικανοποιούν κανέναν πολίτη της Ε.Ε. Τα αντανακλαστικά πολλών χωρών σε σχέση με την ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού δυστυχώς μας γύρισαν πάρα πολύ πίσω στο κομμάτι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σε αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο για όλη την Ευρώπη πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί, με το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε, να ορθολογικοποιήσει το ελληνικό σύστημα ασύλου, ώστε να διασφαλίζεται το διεθνές δίκαιο και η συνθήκη της Γενεύης.

Από τις αρχές του 2000 η χώρα μας όφειλε, βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, να δημιουργήσει ένα σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μια δευτεροβάθμια επιτροπή επανεξέτασης. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ. Θυμόμαστε όλοι τις εικόνες ντροπής και τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα ασύλου που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μέχρι το 2015...

Ταυτόχρονα, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες που είχαν θεσπιστεί από το 2003 από την Ε.Ε. μέχρι το 2015 που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, δεν υπήρχε κανένα κέντρο ταυτοποίησης, κανένα κέντρο πρώτης υποδοχής, καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων. Τα τελευταία 12 χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν δημιούργησαν ούτε μία τέτοια δομή. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο κτήριο για να φτιάξουν διοικητικές φυλακές για αλλοδαπούς. Οι αγροτικές αποθήκες γέμισαν κάγκελα, τα κρατητήρια πλημμύρισαν και ταυτόχρονα επεκτάθηκε η διοικητική κράτηση στους 18 μήνες. Αυτό δημιούργησε κολαστήρια για τα οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σήμερα επιχειρείται αυτή η εικόνα επιτέλους ν' αλλάξει. Οι αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται πλέον στην Ελλάδα θα εξετάζονται συγκροτημένα, άμεσα και σύμφωνα με τις πρακτικές που επιβάλλει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Παράλληλα, με την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου συγχρονίζεται το εθνικό μας δίκαιο με τη διεθνή νομοθεσία που αφορά τη μη επαναπροώθηση, την αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης, την παροχή νομικής συνδρομής, τη συνεργασία στο πεδίο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και πολλά άλλα.

Ωστόσο, δεν γίνεται να παραλείψουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει ως βάση της τη μεγαλειώδη έκφραση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατον να τα καταφέρουμε.

Παναγιώτα Δριτσέλη είναι βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL