Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Η διαχείριση της καθημερινότητας και η εφαρμογή εμπνευσμένου οράματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διαχείριση της καθημερινότητας και η εφαρμογή εμπνευσμένου οράματος

Του Γεωργίου Σπ. Θωμόπουλου*

Κάθε κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμες συγκυριακές καταστάσεις όπου δοκιμάζεται η αντιληπτική της ικανότητα καθώς και η αποτελεσματικότητά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ο συνολικός βαθμός αντιμετώπισης της κατάστασης είναι αρνητικά αντιληπτός από την κοινωνία ή εάν η επικοινωνιακή ικανότητα της κυβέρνησης ή/και του ηγέτη της δεν είναι πειστική, μπορεί να οδηγηθεί σε πτώση. Σε κάθε όμως περίπτωση, η ικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας των πολιτών μιας κοινωνίας είναι ο πραγματικός δείκτης εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης από τους πολίτες της.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει να αντιμετωπίσει κυρίως το προσφυγικό και τα ασφαλιστικό ως σημαντικά συγκυριακά θέματα και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την αξιολόγηση, ώστε να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για τη συζήτηση του χρέους και της ανάπτυξης. Όλοι σχεδόν οι πραγματιστές πολίτες θεωρούν ότι οι συζητήσεις αυτές θα ξεκινήσουν σύντομα, τότε θα τεθεί καθαρά πλέον το ερώτημα τι ακριβώς θέλουμε να καταφέρουμε, πού θέλουμε να πάμε ως κοινωνία, ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Αυτό όμως που εκτιμώ ως το πιο σημαντικό προσωπικό ερώτημα για τον καθένα μας είναι: "γιατί εγώ να συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια;''

Άσχετα με τις πραγματικές δυνατότητες συμμετοχής του καθενός μας, εάν ο κάθε πολίτης δεν νιώσει ότι τον αφορά, εάν εγώ και εσύ δεν νιώσουμε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, τότε ο οποιοσδήποτε στόχος, η οπουδήποτε προσπάθεια βελτιωτικής αλλαγής των δομών του κράτους και της κοινωνίας μας δεν θα πετύχει.

Όραμα

Η νέα διακυβέρνηση της χώρας μας από την Αριστερά θα πετύχει μόνο εάν εμπνεύσει  με ένα όραμα ζωής τους πολίτες. Ένα όραμα με απλή και κατανοητή αφήγηση. Η βελτίωση της καθημερινότητας του άνεργου Πέτρου που θέλει να εργαστεί, να νιώσει χρήσιμος και αρεστός στην Τάνια, αλλά που ζει με τους γονείς του, της Δάφνης που εργάζεται 12 ώρες την ημέρα και δεν βλέπει όσο θα ήθελε τα παιδιά της, της Άρτεμης που σπουδάζει Φιλοσοφία στην Αλεξανδρούπολη και δυσανασχετεί να επιστρέψει άνεργη στην Αθήνα και να κατοικήσει εκ νέου με τους γονείς της, είναι μέρος του οράματος. Όλοι οι "ήρωές" μας πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει συλλογικά αποτελεσματικός και αξιοπρεπής τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και οπωσδήποτε να νιώσουμε ότι ένα καλύτερο κοινό αύριο μάς περιμένει. Είναι αυτό το όραμα που και εγώ ζητάω να πιστέψω αλλά και ο καθένας μας για να κάνουμε τη δική μας πραγματική προσπάθεια. Είναι τo όραμα δημιουργίας μιας ομορφότερης Ελλάδας. Το να έχουμε κοινό μέλλον είναι η κινητήρια δύναμη όλων των ενεργειών μας. Χωρίς κοινόχρηστη ελπίδα, δεν υπάρχει κοινό σχέδιο, δεν υπάρχει συνοχή, δεν υπάρχει πνεύμα, επομένως δεν υπάρχει επιτυχία.

Πιστεύοντας στο όνειρο, δραστηριοποιούμαστε σε μεγάλο βαθμό και αποκτάμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον. Στο διάβα αυτού του δρόμου μπορούμε να αποδεχτούμε δύσκολα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφόσον εμφανίζονται για να εξυπηρετήσουν έναν ανώτερο σκοπό και ταυτόχρονα αποτελούν μέρος ενός συνολικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα μας οδηγήσει εκεί που επιθυμούμε. Αγωνιούμε για την αφήγηση του οράματος και αναμένουμε με τις γενικές πολιτικές και το σχέδιο εφαρμογής του.

Από την εργασιακή μου εμπειρία έχω κατανοήσει καλά ότι «ένα καλό σχέδιο δεν είναι τίποτα αν δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά». Αυτό όμως που φαίνεται προφανές για τον κόσμο των επιχειρήσεων δεν είναι το ίδιο και στην πολιτική. Για μια επιχείρηση, ένα καλό έργο, είναι πάνω απ' όλα μια καλή ιδέα και μια αποτελεσματική εκτέλεση. Οι εμπνευστές και κατά κύριο λόγο οι διαχειριστές του σχεδίου είναι υπόλογοι για τα όποια αποτελέσματα στους μετόχους-ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Δυστυχώς, τα πράγματα φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικά στην πολιτική, όπου συμβαίνει συχνά να ολοκληρώνεται ένα έργο με την ανακοίνωσή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εφαρμογή

Ως εκ τούτου, η φάση της εφαρμογής συχνά παραβλέπεται ή αγνοείται. Έτσι, η καινοτομία στην πολιτική δεν πρέπει να είναι μόνο ένα ζήτημα καλών ιδεών. Η υλοποίηση έργων από τη νέα πολιτική τάξη πρέπει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς με πρακτικές διαφανείς, με μεθόδους λειτουργίας αξιόπιστες και αποτελεσματικές, ιδιαίτερα δε στον χειρισμό των αναγκαίων κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων καθώς και των μεγάλων έργων.

Η ακόλουθη απλή μέθοδος αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, στοιχείο επιτυχούς διαχείρισης έργων: α) σχεδιασμένο έργο, β) ένας διαχειριστής του γ) μια ομάδα, δ) τα μέσα, ε) οι πόροι, στ) οι στόχοι, ζ) η αξιολόγηση, η) η ολοκλήρωση.

Η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας που εμπεριέχεται στο όραμά μας, επιβάλλει σημαντική προσπάθεια σε όλα, η αποδοχή τους θα είναι δυνατή μόνο αν αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας σε ένα κοινό μέλλον και τους την αποδείξουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, ο Πέτρος, η Τάνια, η Δάφνη, τα παιδιά της, η Άρτεμη και οι γονείς της, όλοι μας, σημασία έχει να νιώσουμε συνοδοιπόροι σε αυτό το όμορφο όραμα, να τολμήσουμε να ονειρευτούμε, γιατί σε όλα τα μεγάλα κατορθώματα υπάρχει όνειρο και δημιουργία.

* Ο Γεώργιος Σπ. Θωμόπουλος είναι οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL