Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Να φτιάξουμε το πλαίσιο για τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να φτιάξουμε το πλαίσιο για τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων

Του Παναγιώτη Ρήγα*

Η πρωτοβουλία του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής έχει τους εξής στόχους:

* Να διευρυνθεί η σκέψη μας γύρω από την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και με τη λογική των συνεταιρισμών.

* Να διευρυνθεί η βάση της γνώσης μας ως κόμματος και ως κοινωνίας σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους λαούς από τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων, γνωστή ως ΤΤΙΡ.

Η κρίση που περνάει η χώρα μας δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, ηθικής, πλαισίων. Η πολιτική που έχει επιλεγεί για το ξεπέρασμά της στοχεύει να αδρανοποιήσει τη σκέψη και τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων. Απέναντι στη στόχευση αυτή η κοινωνία πρέπει να ορθώσει τείχος αντίστασης.

Υπήρξαν πρωτοβουλίες, όπως τα Δίκτυα Αλληλεγγύης, που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια λογική που ξεφεύγει από τη λογική της φιλανθρωπίας.

Το κόμμα και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επιδιώκουμε να αλλάξουμε όχι μόνο το οικονομικό μοντέλο, αλλά και το μοντέλο αξιών στην κοινωνία, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες αυτές.

Σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βοηθήσει την επιτυχία αυτών των προσπαθειών, καλείται να δημιουργήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι πρωτοβουλίες αυτές.

Πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό και σήμερα γίνεται η αρχή.

Να διαμορφωθεί πανελλαδικά η πίεση για να αλλάξουν οι όροι λειτουργίας της παραγωγής περιορίζοντας τον ρόλο των μεσαζόντων. Να γίνουμε λοιπόν όλοι κοινωνοί της προσπάθειας ενεργοποίησης της κοινωνίας, υποστήριξης των συλλογικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα των νέων μας.

* Ο Παναγιώτης Ρήγας είναι γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL