Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ενημέρωση ή διαπλοκή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημέρωση ή διαπλοκή;

Του Φραγκίσκου Σέργη*

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία με αφορμή τις άδειες συχνοτήτων των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά κουβέντα δεν ακούμε για τη δημοσιογραφική δεοντολογία που πρέπει να τα διέπει. Η πληροφόρηση των πολιτών από τα ΜΜΕ και κυρίως από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Μεροληπτούν και είναι αυτά που τον τελευταίο χρόνο έχουν εντείνει τις πιέσεις και τις επιθέσεις τους με μοναδικό σκοπό την πτώση της κυβέρνησης και την αριστερή παρένθεση, όπως την επεξεργάζονταν από τον Ιανουάριο του 2015.

Όλη η πολεμική των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών δεν γίνεται για κανέναν άλλον λόγο παρά μόνο για τη στήριξη μιας συγκεκριμένης ολιγαρχίας και των συμφερόντων της. Είναι απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη πολιτεία συγκεκριμένα ΜΜΕ, που οφείλουν τεράστια ποσά στην εφορία αλλά και παλιά δάνεια στις τράπεζες, να έχουν προνομιακή μεταχείριση και πρόσβαση σε δανειοδοτήσεις, όταν καμία άλλη επιχείρηση δεν έχει.

Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια δεν περιορίζονται στον ρόλο τους, που πρέπει και είναι η έγκριτη και έγκυρη δημοσιογραφία, την οποία διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες, αλλά τα περισσότερα από αυτά ασκούν πολιτική και αντιπολιτευτική τακτική, σκληρότερη και από αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στα δελτία ειδήσεων γίνεται επιλεκτική παρουσίαση των γεγονότων και αποσιώπηση αυτών που έχουν να κάνουν με το κυβερνητικό έργο. Αρκούνται στην παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση των πολιτών.

Τα προηγούμενα χρόνια τα μεγάλα κανάλια λοιδορούσαν τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων και των αγροτών, γιατί αυτές δήθεν κατέστρεφαν τη χώρα και την οικονομική ζωή του κέντρου της Αθήνας. Θυμόμαστε καλά ποιος μίλησε πρώτος για νταβατζήδες. Στις 6 Οκτωβρίου του 2004 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθιξε το πρόβλημα της εγχώριας διαπλοκής, εκφράζοντας τη βούλησή του: "Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας".

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασε πάνω από μία δεκαετία και τα μεγάλα κανάλια συνεχίζουν να πράττουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έφτασε πλέον η στιγμή να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διαπλοκή. Αυτό το αλισβερίσι πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η κυβέρνηση θα περάσει αλώβητη τον σκόπελο και την επιθετική στάση μεγάλης μερίδας ΜΜΕ και των υποστηρικτών της διαπλοκής, εξυγιαίνοντας το σάπιο μιντιακό τοπίο, βάζοντας τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης - ΕΒΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL