Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δολοφονώντας πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δολοφονώντας πρόσφυγες

του Γιώργου Φαράκλα 

ΔΕΝ ΘΕΛΩ να ζω σε ένα κράτος που δολοφονεί. Διότι, αν ζω σε ένα τέτοιο κράτος, είμαι κι εγώ δολοφόνος. Αν απωθούσε το κράτος μου τους πρόσφυγες στη θάλασσα, θα ήταν ένα κράτος που δολοφονεί και θα ένιωθα πως είμαι κι εγώ δολοφόνος. 

Αν δεν ήμουν Έλληνας πολίτης, όμως, θα μπορούσα να αισθάνομαι ότι δεν έχω λό- γο να νιώθω έτσι. Πράγματι, δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη πολιτική ένωση, άρα δεν θα ένιωθα απαραιτήτως πως είμαι συμπολίτης των Ελλήνων και άρα υ- πόλογος για τις ενέργειες του κράτους τους. Αυτοί επηρεάζουν την πολιτική του κράτους τους, κι εγώ την πολιτική του δικού μου.

Αν όμως η κυβέρνησή μου, μια κυβέρνηση άλλου κράτους μέλους της Ένωσης, έκλεινε τα σύνορα της χώρας με σκοπό να υποχρεώσει τους υποψήφιους πρόσφυγες να το ξανασκεφτούν, θα ένιωθα άβολα. Αφενός γιατί οι πρόσφυγες βρίσκονται σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση. Αλλιώς, δεν θα έθεταν σε θανάσιμο κίνδυνο τα ίδια τα ανήλικα παιδιά τους. Αφετέρου γιατί, γι' αυτό τον λόγο, το πιθανότερο είναι πολλοί υποψήφιοι πρόσφυγες να μην το ξανασκεφτούν, το ρεύμα των προσφύγων να μην ανακοπεί σημαντικά, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να μαζευτούν στην Ελλάδα, μια χώρα όπου, στο κάτω - κάτω, δεν θα διατρέχει πια κίνδυνο η ζωή τους.

Πίσω από την απόφαση της κυβέρνησής μου -μιας κυβέρνησης άλλου κράτους - μέλους της Ένωσης- να κλείσει τα σύνορα θα κρυβόταν όμως μια προσδοκία που θα με έκανε να νιώθω πολύ χειρότερα ακόμη, η προσδοκία ότι, όταν πια η Ελλάδα θα έχει δεχθεί τόσους πρόσφυγες που θα κινδυνεύει σοβαρά η εσωτερική της ισορροπία, θα αρχίσει να τους απωθεί, δηλαδή να τους δολοφονεί. Θα με έκανε αυτή η πρόθεση να νιώθω πολύ χειρότερα, γιατί τότε, μόλις το ελληνικό κράτος θα άρχιζε να δολοφονεί, θα ήταν το δικό μου κράτος ένοχο δολοφονιών και άρα θα ήμουν κι εγώ πια δολοφόνος κι ας μην εί- μαι συμπολίτης των Ελλήνων. Γιατί τότε το δικό μου κράτος θα έχει πάρει την απόφαση που ήξερε ότι θα οδηγούσε το ελληνικό κράτος αργά ή γρήγορα να μετα- τραπεί σε κράτος που δολοφονεί.

Η πρόσφατη ευθυγράμμιση μιας δεκαριάς κρατών με την πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, κατόπιν αλλαγής πλεύσεως της Αυστρίας, κατατείνει έτσι στο να μετατρέψει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά κι αυτές τις χώρες σε κράτη που δολοφονούν. Στο μέτρο μάλιστα που κάποια άλλη χώρα της Ένωσης, που έχει την τύχη να μη συνορεύει με χώρες εκτός Ένωσης, και να μη βρίσκεται ειδικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, θα νίπτει τας χείρας της, αντί να προθυμοποιηθεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες με άλλους τρόπους, θα μετατρέπεται κι αυτή, στα μάτια των άλλων και στα μάτια των πολιτών της, σε μια χώρα που δολοφονεί. Έτσι, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να γίνει μια ένωση δολοφόνων. Δεν θέλω να ζω σε ένα κράτος που δο- λοφονεί, διότι, αν ζω σε ένα τέτοιο κράτος, είμαι κι εγώ δολοφόνος. Αλλά γιατί να μη θέλω να είμαι δολοφόνος;

Δεν θέλω να είμαι δολοφόνος, γιατί δεν θέλω να ζω με έναν δολοφόνο κι ας είμαι εγώ αυτός. Ή μάλλον, κυρίως αν είμαι εγώ. Η σωματική μου ακεραιότητα δεν κινδυνεύει τόσο από έναν δολοφόνο που είμαι εγώ όσο από έναν δολοφόνο που δεν είμαι εγώ, κινδυνεύει όμως η ψυχική μου ισορροπία. Γιατί τότε, είτε θα πρέπει να συμβι- βαστώ με την ιδέα ότι είμαι δολοφόνος, είτε θα πρέπει να λέω ψέματα στον εαυτό μου. Θα βγω σε κάθε περίπτωση χαμένος. Αν η Ένωση μετατραπεί σε ένωση δολοφόνων, θα βρεθούμε σε αυτή τη δυ- σάρεστη κατάσταση όλοι μαζί. Κάποιοι λένε πως το κλείσιμο των συνόρων είναι απαραίτητο προκειμένου να μη νικήσουν οι αντιευρωπαίοι στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα. Το αντίθετο ισχύει: Ποιος θέλει να ανήκει σε μια ένωση δολοφόνων;

*Ο Γιώργος Φαράκλας διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL