Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Μία λύση για το ασφαλιστικό και μερικές αμφιβολίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μία λύση για το ασφαλιστικό και μερικές αμφιβολίες

Το ήξερα έως πρόσφατα ως μακάβριο καλαμπούρι σε καφενεία και παρέες. Ωστόσο είναι πραγματικότητα.

Έρευνες που έχει χρηματοδοτήσει η καπνοβιομηχανία Philip Morris προσπαθούν να πείσουν κυβερνήσεις ότι ο πρόωρος θάνατος από διάφορες ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα είναι θετικός για τις δημόσιες δαπάνες! Εδώ παγώνει το αίμα...

Μία από αυτές τις έρευνες έγινε στην Τσεχία για λογαριασμό τού γίγαντα των τσιγάρων το 2001 και την ξετρύπωσε το γαλλικό δημόσιο κανάλι FR2.

Ανατριχιαστικό αλλά αληθινό. Οι δαπάνες για νοσηλεία, θεραπεία κ.λπ. μειώνονται και οι πρόωροι θάνατοι έχουν ευεργετική επίδραση στον προϋπολογισμό, υποστηρίζει η έρευνα της Philip Morris. Ειδικά για την Τσεχία, το όφελος θα ήταν 147 εκατ. δολάρια ετησίως.

Κατόπιν αυτού θα πρότεινα στην κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για την εξοικονόμηση δαπανών και την έστω μερική επίλυση του ασφαλιστικού.

- Να μοιράζονται δωρεάν τσιγάρα στα ΚΑΠΗ.

- Να δίνονται επίσης δωρεάν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων στα μπλόκα των αγροτών και σε κάθε απεργία ή διαδήλωση.

- Να μειωθεί γενικότερα η τιμή τους.

Στο ζήτημα Μπόργιενς τώρα, αμφιβάλλω αν η ηλεκτρονική επιστολή που αναφέρθηκε στη Βουλή μιλάει για λίστα το 2012, τότε που ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας είχε συνομιλία με τον Έλληνα πρόξενο Πλεξίδα:

«Εκείνη την εποχή θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες».

Κρατώ κάποια επιφύλαξη για την ακρίβεια της μετάφρασης την οποία ψάρεψα στο Ίντερνετ.

Βέβαια, ο Πλεξίδας αρνήθηκε κάθε βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές, αλλά δε φαίνεται να προκύπτει ότι το 2012 υπήρχε λίστα.

Αυτό για το οποίο δεν αμφιβάλλω καθόλου, όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες μου, είναι το διαπιστωμένο γεγονός ότι οι τότε κυβερνήσεις είχαν κρύψει σε «συρτάρια» δεκάδες λίστες πιθανών φοροφυγάδων καταθετών στο εξωτερικό.

Πάντως αμφιβάλλω αν είναι σκόπιμο να ασχολούμαστε με αμφιλεγόμενες λίστες του 2012, σήμερα που η κρίση προσφύγων και μεταναστών γιγαντώνεται επικίνδυνα. Οι φορολογικές αρχές ας κάνουν τη δουλειά τους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL