Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το προσωποπαγές δημόσιο ανώτατο στάδιο του μεταρρυθμισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το προσωποπαγές δημόσιο ανώτατο στάδιο του μεταρρυθμισμού

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Ο θόρυβος και οι παλινωδίες που συνόδευσαν τη μετακίνηση του επικεφαλής της ΔΗΕ υποστράτηγου Σφακιανάκη προβληματίζει ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει τη δουλειά της υπό την πίεση του μπλοκ της διαπλοκής, που υιοθετεί οποιονδήποτε και κάνει την τρίχα τριχιά προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνηση.

Αυτό όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο οι κίνδυνοι για την ίδια τη δημοκρατία με το να γίνονται ανεκτές τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές σε ένα ένοπλο σώμα όπως η αστυνομία. Για πρώτη φορά αμφισβητούνται από αξιωματικούς οι ετήσιες κρίσεις. Αύριο - μεθαύριο μπορεί να αμφισβητηθεί το δικαίωμα της στρατιωτικής ηγεσίας να αντικαταστήσει ή να αποστρατεύσει στις ετήσιες κρίσεις κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματικό επειδή η θητεία του κρίνεται επιτυχής από τα στρατόκαβλα σάιτ. Το επόμενο στάδιο είναι η στάση, το πραξικόπημα; Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να κάνει τέτοιες εκπτώσεις;

Αλλά και πέρα από τη δημοκρατία, η περίπτωση που μας απασχολεί είναι η επιτομή της αντιμεταρρύθμισης, με το στοιχείο τραγικής ειρωνείας να καθοδηγείται από δυνάμεις που αυτοπεριγράφονται ως εκσυγχρονιστικές, μεταρρυθμιστικές και ευρωπαϊκές. Ανέχονται, επικροτούν και επιχειρηματολογούν υπέρ του να οργανώνονται δημόσιες υπηρεσίες σε προσωποπαγή βάση.

Ο υποστράτηγος Σφακιανάκης είναι επικεφαλής και στην ουσία ο πατέρας της ΔΗΕ σχεδόν 20 χρόνια. Μιας υπηρεσίας που αντιμετώπισε περιπτώσεις αυτοκτονιών και σάιμπερ μπούλινγκ, αλλά επιδόθηκε και σε φρονηματικές διώξεις. Να θυμίσουμε ότι κυνήγησε τον Παστίτσιο κάνοντας τη χώρα ρεζίλι. Μια υπηρεσία με ιδεολογία, και μάλιστα αυτήν του επικεφαλής της. Όμως μέσα σε αυτό το διάστημα των είκοσι ετών δεν φτιάχτηκε μια δομή, κάποιες διαδικασίες, δεν αναδείχθηκαν στελέχη, αξιωματικοί, ώστε να μπορεί η ΔΗΕ να λειτουργήσει κανονικά χωρίς να εξαρτάται από έναν άνθρωπο, όσο σημαντικός και να είναι; Θα είναι ο συγκεκριμένος αξιωματικός η μόνη αναλογική μορφή ζωής σε έναν εξ ορισμού ψηφιακό κόσμο; Αλλά υπάρχει μια ιστορία του κ. Κόινερ επ' αυτού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL