Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η άλλη ανάγνωση μιας δημοσκόπησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η άλλη ανάγνωση μιας δημοσκόπησης

Toυ Γιώργου Κυρίτση

Δημοσιοποιήθηκε χθες η έρευνα "Τάσεις" της MRB (για την οποία αναλυτικά στοιχεία θα δείτε σε άλλη στήλη), ωστόσο οι τίτλοι και τα βασικά νούμερα λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταβαραθρωθεί και η Ν.Δ. πήρε κεφάλι με 26,9%, έναντι 23,2%

Η δημοσκόπηση μπορεί, όμως, να διαβαστεί και διαφορετικά. Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να συνυπολογίσει ότι στην πιο δύσκολη φάση της κυβέρνησης, με ανοιχτά μέτωπα στο ασφαλιστικό με αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, με τα κανάλια να έχουν κηρύξει τζιχάντ και με το προσφυγικό σε κορύφωση, ο "νέος και άφθαρτος" και αγαπημένος των καναλιών πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, δεν κατορθώνει να ξεπεράσει το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που πέτυχε ο υπηρεσιακός προκάτοχός του Ευ. Μεϊμαράκης στις πρόσφατες εκλογές. Αλλά ούτε στη δημοφιλία και στην καταλληλότητα φαίνεται να σκίζει, αν σκεφτεί κανείς ότι, ως "καινούργιο κοσκινάκι" και αγαπημένος των καναλιών, θα έπρεπε να έχει μια αβάντα. Κοινώς, ο Μητσοτάκης δεν τραβάει.

Γιατί δεν τραβάει; Ενδεχομένως να μην τραβάει διότι, παρά την προστασία που του παρέχει (και αντιστρόφως) η διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι χθεσινός. Τον ξέρει ο κόσμος. Όχι με την έννοια του ότι είναι γιος και κληρονόμος της πολιτικής οικογένειας από την οποία προέρχεται, η οποία είναι συνώνυμη του παλαιοκομματισμού, της φαυλότητας και του νεποτισμού, αλλά λόγω του βίου, της πολιτείας και των απόψεων που ο ίδιος, με παρρησία και ταξική καθαρότητα, εκπέμπει.

Ως υπουργός του Σαμαρά το μόνο που τον απασχολούσε ήταν οι απολύσεις και ως αρχηγός της Ν.Δ., στην παρθενική του ομιλία, ζήτησε κόψιμο συντάξεων και αγροτικών επιδοτήσεων: Αν ο Τσίπρας είναι αιχμάλωτος του Μνημονίου, ο Μητσοτάκης είναι το ίδιο το Μνημόνιο, κάθε του λέξη. Κι αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσκόπηση της MRB είναι χρήσιμη για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Όπως ξέραμε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, όταν έδινε, εγκύρως πάλι, την εξής πρόβλεψη: ΣΥΡΙΖΑ 25,1%, Ν.Δ. 25,1%, Λαϊκή Ενότητα 3,6%, Χρυσή Αυγή 6%, Ποτάμι 4,6%, ΚΚΕ 5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,3%, ΠΑΣΟΚ 5,2%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL