Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
"Κτηματολόγιο μέχρι το 2020" / Ένα ορόσημο που χάθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κτηματολόγιο μέχρι το 2020" / Ένα ορόσημο που χάθηκε

Του Γιώργου Δημητρίου*

Σε ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 26.10.2015 ετέθη μεταξύ άλλων ο προβληματισμός για την εφικτότητα της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου έως το 2020. «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ολοκληρωθεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του έργου -στόχευση εξαιρετικά αισιόδοξη αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια για να τελειώσει η κτηματογράφηση περίπου του 1/5 της χώρας».

Η απάντηση του υπουργείου διά της εταιρείας του κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.) ήταν ότι βεβαίως, υπό προϋποθέσεις, είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου έως το 2020.

Ο μνημονιακός στόχος της ολοκλήρωσης του έργου έως το 2020 απετέλεσε μια ευκαιρία και ένα χρυσό ορόσημο για να κλείσει επιτέλους ένα αναπτυξιακό έργο με μη ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης, που σπαταλήθηκε και χάθηκε την πρώτη πενταετία της μνημονιακής διακυβέρνησης.

Τα άνετα χρονοδιαγράμματα συμβάσεων διάρκειας επτά χρόνων, το 2013, για την ολοκλήρωση του υπολειπόμενου για κτηματογράφηση 60% της χώρας (διαγωνισμός ΚΤΙΜΑ_13) σήμερα, το 2016, δεν έχουν ξεκινήσει και μάλλον ναυαγούν.

Η Β' φάση κτηματογράφησης της Αθήνας πρόκειται να ξεκινήσει οκτώ χρόνια (!) μετά την προκήρυξη του πρώτου σχετικού διαγωνισμού.

Οι ολοκληρωμένες συμβάσεις κτηματογράφησης, αφορούν μόλις το 25% της χώρας.

Αν, τέλος, αναλογιστεί κανείς ότι το έργο ξεκίνησε το 1995, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί με ποιες προϋποθέσεις το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί το 2020.

Η ΕΚΧΑ Α.Ε. αναφέρει στην απάντησή της στους βουλευτές:

«Υπό προϋποθέσεις είναι ακόμα εφικτή από επιχειρησιακή άποψη η περάτωση του έργου εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί (2020). Οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2016 (Ν. 4336/2015) αφορούν τη διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια της εταιρείας, τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων με άξονα τη λειτουργία του θεσμού σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΚΧΑ και με προσανατολισμό τη χρήση νέων τεχνολογιών που απλουστεύουν τις διαδικασίες και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα στους συναλλασσόμενους».

Με τις παραπάνω διαφωτιστικές προϋποθέσεις, το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί το 2020, αντίθετα με την κοινή πείρα και λογική, σε μια αριστερή υπέρβαση της πραγματικότητας και με θετικό πνεύμα προσήλωσης στους στόχους.

Από δημοσιεύματα και πληροφορίες, η ολοκλήρωση του 60% της κτηματογράφησης της χώρας θα γίνει με περικοπή του αντικειμένου της κτηματογράφησης έως 30%, με μικρότερο αριθμό συμβάσεων (άλλη μία αριστερή προσέγγιση) και μετάθεση της ολοκλήρωσης στα οριστικά κτηματολογικά γραφεία που θα ιδρυθούν και θα στελεχωθούν έως το 2020.

Αντί λοιπόν να γίνει το προφανές, δηλαδή αναθεώρηση του έτους στόχου χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, επιλέγεται μια εμμονή στο ανέφικτο που μπορεί να αποβεί μοιραία για το έργο.

Εξαιτίας της προσήλωσης στο 2020, είτε βρισκόμαστε στο 2010 είτε στο 2016, θα παραδοθεί από τους αναδόχους ενός διαγωνισμού που δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί ένα ανολοκλήρωτο κτηματολόγιο και θα αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με ανυπολόγιστο κόστος.

Οι δανειστές έχουν θέσει όρους, η κυβερνώσα Αριστερά τιμά την υπογραφή της, ταυτόχρονα όμως μπορεί να κάνει ρεαλιστικές επιλογές προς όφελος της χώρας και να πείθει αιτιολογημένα γι' αυτές τους συνομιλητές της. Τα άλλα μπορεί και να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να ολοκληρώσει το κτηματολόγιο μετά το 2020 με σταθερά βήματα και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, χωρίς εκπτώσεις και αμφίβολες προϋποθέσεις.

Γιώργος Δημητρίου είναι μέλος της Γραμματείας Υποδομών και της Ομάδας Κτηματολογίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL