Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Index
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Index

Του Γιώργου Κυρίτση

Πώς μεταφράζεται στη φιλελεύθερη λίνγκο το "γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες" του Παναγώταρου;. Φαίνεται πως μένει αμετάφραστο. Προχθές, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων, κατέβηκε από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η παράσταση "Ισορροπία του Νας".

Ήταν ένα "Χυτήριο", επί ημερών όμως κυβερνήσεως της Αριστεράς, χωρίς τον Παναγιώταρο και τις θεούσες να απειλούν απέξω, αλλά με το ακραίο Κέντρο να τον υποκαθιστά επάξια. Οι συντελεστές κατήγγειλαν ότι αναγκάζονται να κατεβάσουν την παράσταση ύστερα από απειλές που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους και ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταγγέλλει ότι απειλήθηκαν ακόμη και με ρουκέτα εναντίον του Εθνικού Θεάτρου και γι' αυτό αναγκάζονται να κατεβάσουν την παράσταση.

Η επίθεση στο θεατρικό έργο, λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι παραστάσεις μάλιστα, ενορχηστρώθηκε από πολιτικούς της Δεξιάς, που "εόρτασαν" έτσι την εκλογή Μητσοτάκη με λίγη τζάμπα θετική δημοσιότητα, και της Άκρας Δεξιάς με την υποστήριξη δημοσιογράφων και τη συνεπικουρία της πρεσβείας των ΗΠΑ. Όλοι αυτοί που στη Γαλλία είναι "Charlie" στην Ελλάδα είναι Ελένη Λουκά και παριστάνουν ότι αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ θεάτρου και δικαστηρίου.

Είναι επίσης προβληματικό που το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε μοιρολατρικά να κατεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις εκφράζοντας απλώς τη λύπη του. Το ΥΠΠΟ προφανώς δεν μπορεί να παρέμβει τυπικά, αλλά έπρεπε να αστράψει και να βροντήξει μπροστά στην ανοίκεια αυτή επίθεση στην καλλιτεχνική ελευθερία. Φυσικά θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου δεν θα έπρεπε να περιφρουρήσουν τα ΜΑΤ, αλλά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς.

Αλλά και πάλι η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει και είναι αντικειμενική. Σε έξι μήνες απο σήμερα, κάποιοι, πιθανώς οι ίδιοι που κανοναρχούσαν κατά της παράστασης, να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του κατεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις επειδή κάποιοι ενοχλούνται. Αυτά τα θέματα δεν αφορούν ούτε Μνημόνια ούτε δεσμεύσεις ούτε εκβιασμούς αν η Αριστερά δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε αυτά τα πράγματα, είναι πραγματικά απορίας άξιον τι μπορεί να κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL