Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του...

Του Ανδρέα Πιλάλη*

Η ελληνική παροιμία "...μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του" ταιριάζει γάντι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο δεκαετίες, είτε μόνο του είτε με δεκανίκια, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Κόμμα συντηρητικό, δεξιό, αυταρχικό, νεοφιλελεύθερο, που με τις πολιτικές του συνέβαλε αποφασιστικά στο να φτάσει η πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού, και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι ως χώρα και κοινωνία είμαστε ήδη στον πάτο του γκρεμού...

Οι πολίτες τούτης της έρημης χώρας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο η Ν.Δ. στα χρόνια εξουσίας της συνέβαλε στο πελατειακό κράτος και στο βόλεμα των ημετέρων, στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη και στη διαπλοκή, στην πολυνομία, στη γραφειοκρατία, στα σκάνδαλα και στην ατιμωρησία, στο πάρτι των ευρωπαϊκών πακέτων, στην καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων, στο χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών και στη σκληρή εφαρμογή των Μνημονίων.

Γι' αυτό ο ελληνικός λαός, που διαθέτει μνήμη και πολύ καλά κάνει, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις έστειλε τη Ν.Δ. στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να σκεφτεί τα λάθη της, να κάνει αυτοκριτική και, βοηθούντος του χρόνου, να βάλει μυαλό. Έλα όμως που δεν πρόκειται...

Καινούργιος αρχηγός από τζάκι, με πλούσιες περγαμηνές, νέος μεν στην ηλικία, παλιός δε στις απόψεις και στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Το έδειξε άλλωστε περίτρανα και με καμάρι απολύοντας ως υπουργός καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να ζουν σε άλλη χώρα και να μην έχουν καμία απολύτως ευθύνη γι' αυτά που ζει η ελληνική κοινωνία, ξαναστήνουν ένα κόμμα όπως - όπως, με τα ίδια υλικά, ατάκτως ερριμμένα.

Ακροδεξιοί, νεοφιλελεύθεροι, λαϊκιστές, με αλατοπίπερο ολίγον από καραμανλικούς, με την αμέριστη βοήθεια των «νταβατζήδων» και των πρόθυμων δημοσιογράφων ετοιμάζονται να ξαναπάρουν, και το πιστεύουν, τα ανάκτορα, αν είναι δυνατόν και μέσα σε τούτο τον χειμώνα.

Πώς, με ποιον πολιτικό λόγο, με ποια επιχειρήματα; Xωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, περίσκεψης, ανανέωσης... Δεν γίνεται με αφορισμούς, ψέματα, προπαγάνδα και τρομολαγνεία να σας εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες, δεν φτάνουν μόνο ο πλάτες των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Χρειάζεται να παρουσιάσετε θέσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, για το αν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις ή όχι, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για το χρέος της χώρας, τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, που παίζετε καθυστέρηση στο ΕΣΡ, για τις λίστες της διαπλοκής, που κάποιοι δικοί σας εμπλέκονται, και την απονομή δικαιοσύνης, για τη βόμβα του προσφυγικού, για το αναπτυξιακό σχέδιο που χρειάζεται η Ελλάδα.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εσείς μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα δημιουργήσατε, δεν πρόλαβε να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε έναν χρόνο. Πάψτε να είστε τόσο φανερά υποκριτές, το βλέπουν όλοι ότι ξαφνικά αγαπήσατε τους αγρότες που μέχρι πέρσι τους βρίζατε και τους δέρνατε όταν έβγαιναν στους δρόμους, μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους έμπορους και τους επαγγελματίες που τους καταστρέψατε με τις πολιτικές σας.

Σας γνωρίζουν όλοι πλέον πολύ καλά, αν θέλετε να είστε ωφέλιμοι στον τόπο και στη δημοκρατία, παίξτε τον ρόλο σας ως αξιωματική αντιπολίτευση με σοβαρότητα και προτάσεις. Βοηθήστε με τη στάση σας να βγει η χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται από τα Μνημόνια και τη διαρκή επιτήρηση, είναι η τελευταία μας ευκαιρία, μην σαμποτάρετε τα πάντα μόνο και μόνο για να επανέλθετε... Βάλτε, επιτέλους, το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το προσωρινό κομματικό συμφέρον και την ιδιοτέλεια. Καλό είναι βέβαια να ονειρεύεστε θριαμβευτική επαναφορά στο προσκήνιο μαζί με τους διάφορους κεντροφιλελεύθερους εκσυγχρονιστές τού Ναι, που είδαν φως και μέλλον στο νέο ευρωπαϊκό σπίτι που θέλετε να χτίσετε, ενάντια στην Αριστερά που σας χάλασε τη σούπα.

Ο λαός όμως όρισε άλλο καπετάνιο σε αυτή τη δύσκολη φάση για να βγάλει το καράβι από τη φουρτούνα, χωρίς αυτό να γκρεμοτσακιστεί. Όρισε την Αριστερά να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη, να βάλει τους κανόνες για να γίνουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, όπου οι νέοι μας θα έχουν δουλειές για να χτίσουν το μέλλον και οι μεγαλύτεροι θα απολαμβάνουν τους κόπους τους...Μη θέλετε να επιβεβαιώσετε τη λαϊκή παροιμία ότι δεν αλλάζετε και είστε ίδιοι και αδιόρθωτοι, κακό του κεφαλιού σας θα κάνετε.

Η κοινωνία, που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, γνωρίζει πολύ καλά ότι, παρά τον βρόμικο πόλεμο που γίνεται στην Αριστερά, αυτή διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα, τις αξίες και εκείνη την κοινωνική ευαισθησία ώστε να καθίσταται ο πλέον αξιόπιστος εκπρόσωπός της, απέναντι στα ντόπια και στα ξένα συμφέροντα. Και αν χρειαστεί, πάλι η κοινωνία θα έχει τον τελευταίο λόγο!

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι συντονιστής της Δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL