Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Διαμορφωτές της ελληνικής κοινής γνώμης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμορφωτές της ελληνικής κοινής γνώμης...

Του Γιάννη Ευστρατίου

Μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου το ελληνικό ζήτημα και το μέλλον του ευρώ ήταν τα κύρια θέματα του γερμανικού Tύπου. Μέσα στον ορυμαγδό δημοσιευμάτων, κάποια άρθρα και συνεντεύξεις πέρασαν απαρατήρητα από τους διαμορφωτές της ελληνικής "κοινής γνώμης".

O αντιγερμανός των σαλονιών

Γνωστός για τη μεροληψία του ο Μίχαελ Μάρτενς, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, γράφει στις 29.3.15 για τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με αφορμή άρθρο του Πρ. Παυλόπουλου στο περιοδικό Επίκαιρα ότι πρόκειται για έναν αντιγερμανό των σαλονιών (σε αντιδιαστολή προφανώς προς άλλους χυδαιολογούντες πολιτικούς), τον οποίο θα βόλευε η διατήρηση του τείχους. Ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε τον λογαριασμό της ενοποίησης της Γερμανίας. Ξέχασε ο καλός δημοσιογράφος να αναφέρει ότι ο κ. Παυλόπουλος ως γαλλοτραφής ενστερνίζεται πιθανότατα τη ρήση του νομπελίστα συγγραφέα Φρανσουά Μοριάκ (1885-1970): "Αγαπώ τόσο πολύ τη Γερμανία ώστε χαίρομαι που υπάρχουν δύο".

Υπόθεση Μέρτεν

Η ανακίνηση του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων έφερε στην επιφάνεια την ξεχασμένη και εν πολλοίς άγνωστη στη Γερμανία υπόθεση Μέρτεν. Σε ένα εκτενές άρθρο στην FAZ της 19.04.15 με τίτλο "Τα παραμύθια του Μαξ Μέρτεν", o Reiner Burger παρουσιάζει όλο το ιστορικό από την κατοχική Θεσσαλονίκη μέχρι το 1971, έτος θανάτου του Μέρτεν. Αν εξαιρέσουμε κάποιες αναφορές στον ρόλο μυστικών υπηρεσιών, τα περισσότερα στοιχεία είναι γνωστά από το εξαιρετικό άρθρο του Eberhard Rondholz στο περιοδικό Konkret (τ.8/2000). Κατά ευτυχή συγκυρία κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της ιστορικού Δέσποινας-Γεωργίας Κωνσταντινάκου "Πολεμικές οφειλές και εγκληματίες πολέμου στην Ελλάδα" που αναφέρεται διεξοδικά στην κάλυψη που παρείχε το δικηγορικό γραφείο του μετέπειτα ομοσπονδιακού προέδρου της Δυτ. Γερμανίας Γκούσταβ Χάινεμαν στον Μέρτεν. Στο αρχείο του υπάρχουν έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, όμως οι κληρονόμοι δεν επέτρεψαν στον συνεργάτη της FAZ να τα μελετήσει. Έτσι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές δεκαετίες ακόμη μέχρι να μάθουμε ολόκληρη την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL