Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ο Αριστοτέλης και η αναζήτηση της ιδανικής πόλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ο Αριστοτέλης και η αναζήτηση της ιδανικής πόλης

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ*

Παραβρέθηκα τις προάλλες στην παρουσίαση του βιβλίου Ο Αριστοτέλης και η γέννηση της πολιτικής επιστήμης (εκδ. Ερανιστής) που έγραψε ο φιλόλογος Θανάσης Μπαντές.1 Στο βιβλίο αυτό, όπως και στο άλλο του με τίτλο Ο Αριστοτέλης και η αναζήτηση της ιδανικής πόλης, ο συγγραφέας καταγράφει και ερμηνεύει τις απόψεις του «πατέρα της φιλοσοφίας» για το ιδανικό πολίτευμα. Τις ανιχνεύει από το όλο έργο του και όχι μόνο από τα «Πολιτικά», όπως κανείς θα περίμενε.

Ο Θανάσης Μπαντές αναλύει τη φιλοσοφική σκέψη του μεγάλου Χαλκιδικιώτη φιλοσόφου βγάζοντας τα δικά του συμπεράσματα, κόντρα σε «παγιωμένες» αντιλήψεις ερευνητών, που «χρησιμοποιήθηκαν» ακόμη και για τη στήριξη ακραίων πολιτικών... Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αντιτείνει, ως απαντήσεις, στα όσα υποστηρίζει ο Τζόναθαν Μπαρνς (Jonathan Barnes), «ερμηνεύοντας» τις απόψεις του Αριστοτέλη για την ιδιοκτησία και την κοινοκτημοσύνη. Ο Θ. Μ. στέκεται ιδιαίτερα κριτικά απέναντι στο συμπέρασμά του ότι: «Η φωνή του κράτους, αν και ανύπαρκτη ως προς τις οικονομικές υποθέσεις, θα είναι όμως δυνατή αναφορικά με κοινωνικά θέματα».2 Αποστασιοποιείται, νωρίτερα, από τις απόψεις του Αριστοτέλη στα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες και στους δούλους και απαντάει: «Ο χαρακτηρισμός ανύπαρκτη (του J. B.), σχετικά με τη διάθεση του αριστοτελικού κράτους να ρυθμίσει τις οικονομικές υποθέσεις, αποτελεί ξεκάθαρη διαστρέβλωση».

Και συνεχίζει γράφοντας ότι ο Αριστοτέλης «διακήρυξε την αναγκαιότητα της παρέμβασης του νομοθέτη προς ενίσχυση της μεσαίας τάξης, καταδίκασε την επιθυμία, αλλά και τη δυνατότητα, του άμετρου πλουτισμού, ασχολήθηκε με το κοινωνικό πρόβλημα της άμετρης φτώχειας, επανέλαβε τα όρια, όπως τα έθεσε ο Πλάτωνας στους Νόμους, που θέλουν τον πλουσιότερο να μην μπορεί να είναι περισσότερο από πέντε φορές πιο πλούσιος από τον φτωχό».3

Όπως σημειώνει «ο J. B. αδυνατεί να κατανοήσει την έννοια της αξίας που επικαλείται ο Αριστοτέλης.[...] Με άλλα λόγια, η περιουσία δεν θα λειτουργεί ούτε ως κοινωνική πρόκληση ούτε ως έναυσμα για την κατάλυση του νόμου.[...] Βεβαίως όλα αυτά, κατά τον Barnes, κρίνονται ανύπαρκτα. Σαν να πρόκειται να παντρέψει τον Αριστοτέλη με τον νεοφιλελευθερισμό».

Αλλά η ικανοποίησή μου από την προχθεσινή εκδήλωση δεν οφειλόταν μόνο στην ποιότητα του βιβλίου και στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε. Η αξιοσύνη του συγγραφέα μου ήταν άλλωστε γνωστή από πολλά άρθρα του, για τον Αριστοτέλη και τον Θουκυδίδη, στην ιστοσελίδα «eranistis», όπου γράφω κι εγώ. Οι απόψεις του για τις πολιτικές θεωρήσεις του Αριστοτέλη (σημ. ο Θ. Μ. είναι Χαλκιδικιώτης από πατέρα) αποκτούν για μας και σημειολογικό χαρακτήρα.

Όσοι ζούμε στη Χαλκιδική, στην πατρίδα του Αριστοτέλη, νιώθουμε καθημερινά να βιάζεται ο τόπος μας από μια αχαρακτήριστη παραπληροφόρηση... Από τη μια βομβαρδιζόμαστε -και πολλοί νοιώθουμε σαν... άμαχοι της Συρίας- από «ειδήσεις» που ταυτίζουν τη Χαλκιδική γη με τόπο εξόρυξης χρυσού, με το «Eldorado» που θα αποτελέσει την «ναυαρχίδα της...ανάπτυξης» της χώρας, που κάποιοι «κακοί κυβερνώντες»... εμποδίζουν και κάποιοι από τους κατοίκους -στους οποίους σπανίως δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν- δεν το καταλαβαίνουν και αντιδρούν...

Από την άλλη, τελευταίως, τα δελτία ειδήσεων προβάλλουν συνεχώς «πληροφορίες», για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της άτυχης γυναίκας στη Χαλκιδική, «παίζοντας» με την αγωνία όλων μας για την τύχη του μικρού παιδιού της... Ξέρουμε πια το κάθε τι της ζωής -και... «επιμορφωνόμαστε» συνεχώς με νέες «ειδήσεις»- όχι μόνο του κατηγορούμενου για το φονικό και την απαγωγή του παιδιού, μα και όλων των δύστυχων συγγενών του στην Ελλάδα...και στην αλλοδαπή!

Σπανίως ακούμε για τον Αριστοτέλη, για την ανάγκη προβολής και ανάδειξης του θαυμάσιου θεματικού πάρκου της Χαλκιδικής, με τις ανακαλύψεις του, για τη γενέτειρά του, τα εγκαταλειμμένα στην τύχη τους Αρχαία Στάγειρα... Η σκόνη των «ειδήσεων» του «Eldorado» σκεπάζει τα πάντα...

1 Στην παρουσίαση στο Bazaar Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι Γ. Πεγιούδης, φιλόλογος, Δ. Τζήκας, ιστορικός (Ερανιστής) και ο συγγραφέας.

2 Jonathan Barnes, Αριστοτέλης, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006, σ. 165

3 Θ. Μπαντέ, Η αναζήτηση της ιδανικής πόλης, εκδ. Ερανιστής, σ. 248-249

* Ο Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης είναι αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ Τ. Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL