Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αυτός, Στουρνάρας, εμείς πάμε για... πουρνάρια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αυτός, Στουρνάρας, εμείς πάμε για... πουρνάρια;

Reginald Bond, καρικατούρα Γερμανού φύλακα κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΡΑΤΣΑΛΗ*

Αλήθεια, το 3ο Μνημόνιο νομιμοποίησε και τους επίδοξους "πραξικοπηματίες"; Επειδή ο άνθρωπος, που τον φορτωθήκαμε για να είναι "θεματοφύλακας της... ευστάθειας του συστήματος", όπως ο ίδιος δήλωσε ανερυθρίαστα στον cool Παπαχελά πριν λίγες ημέρες, μας εξήγησε πως έφτιαξε ένα "τείχος" γιατί πληροφορήθηκε ότι ο Λαφαζάνης θα εισέβαλλε στο Νομισματοκοπείο. Δεν το έφτιαξε με την κυβέρνηση αλλά εν αγνοία της κυβέρνησης και του τότε υπουργού της Βαρουφάκη -με τον οποίο σημειωτέον, όπως ο ίδιος πάλι δήλωσε, έχουν καλές πάλι σχέσεις(;!)- με παράγοντες του δημοσίου βίου (sic!), πρώην πρωθυπουργούς (δηλαδή στελέχη τής τότε αντιπολίτευσης ή κάνω λάθος;) και μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τι όμως του είπε, δεν μας είπε). Αυτός ο άνθρωπος, εκτός από φιλόδοξος "πραξικοπηματίας", χαρακτήρισε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και τη νίκη της Αριστεράς, μόλις πριν λίγες ημέρες στην ίδια συνέντευξη με τον πάντα cool Παπαχελά, "ιστορικό ατύχημα" ή κατάλαβα πάλι λάθος;

Δεν ξέρω, ούτε καν με ενδιαφέρει τώρα πια να μάθω αν ο Λαφαζάνης με τον ταξιτζή -παιδικός μου φίλος, ως γνωστόν- πήγαιναν στο Νομισματοκοπείο. Έτσι κι αλλιώς, αν πήγαιναν στο τυπογραφείο του αδελφού μου με την παλιά Offset Roland Favorite, πιο πολλά θα κατάφερναν. Ο Στουρνάρας, όμως, μας είπε τι κατάφερε με αφορμή αυτή την πληροφόρηση - δεν μας είπε βέβαια από πού την είχε. Ως εγκάθετος "εθνικός τραπεζίτης" του ελληνικού λαού λίγο πριν πέσει η Δεξιά, έφτιαξε ένα "τείχος" για την "ευστάθεια του συστήματος" - για να μην εξελιχθεί το "ιστορικό ατύχημα" σε "ιστορικό δυστύχημα" του "συστήματος". Λειτουργώντας ξεκάθαρα για τα συμφέροντα του "συστήματος" δεν είχε κανένα πρόβλημα να παρακάμπτει την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση και να συνεννοείται με παράγοντες του δημόσιου βίου (ελληνικού ή και ευρωπαϊκού, Jiannnis;) και να λειτουργεί "επαναστατικώ δικαίω". Και όχι μόνον αυτό. Συνεχίζει να μην έχει κανένα πρόβλημα, πολλούς μήνες μετά, να μας το τρίβει και στα μούτρα, τηλεοπτικώς. Bravo, Jiannnis! Σε γουστάρω!

Επειδή όμως, σύντροφοι, πέρα από το καλαμπούρι υπάρχει και η πολιτική, μήπως θα έπρεπε να δούμε τι σημαίνει τώρα αυτός ο "τσαμπουκάς" του "εγκάθετου"; Τώρα, που αντί να έχουμε καταφέρει να μας στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αυτή κατεβαίνει στους δρόμους παίρνοντας μαζί της από τρακτέρ μέχρι γραβάτες και κουστούμια Armani. (Ο φίλος μου ο Μιχάλης στο ΑΠΘ καταψήφιζε μετεγγραφές παιδιών δικηγόρων και γιατρών που δήλωναν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 7 χιλιάδες ευρώ και έτρωγαν τη θέση από παιδί υπαλλήλου που δήλωνε 17 χιλιάδες.) Και δεν θα παραξενευτώ αν ακούσουμε και κατσαρόλες σε διαδήλωση στο Κολωνάκι. Γιατί, για κάποια στουρνάρια, η θεωρία της "αριστερής παρένθεσης" προφανώς και δεν τέλειωσε. Ίσα, ίσα, τώρα θα τα δώσουν όλα. Και τις σειρήνες τις ακούμε ήδη.

Όταν λέω λοιπόν μήπως θα έπρεπε να δούμε τι σημαίνει αυτός ο "τσαμπουκάς" τώρα, εννοώ να τον καλέσει η Βουλή να εξηγήσει τη μαγκιά του και κυρίως τις τότε ενέργειές του. Γιατί εγώ -και δεν νομίζω ότι είμαι αυτιστικός- για χρηματιστηριακό πραξικόπημα το κατάλαβα. Και αν ο Λαφαζάνης, κατά πληροφορίες του Στουρνάρα πάντα, σκόπευε να καταλάβει το Νομισματοκοπείο, αυτός, ο "εθνικός τραπεζίτης", τι σκόπευε να κάνει εν αγνοία της νόμιμης κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ξεδιάντροπα μας είπε; Τώρα, αν η Βουλή, αφού τον ακούσει, του πει "We forgive you, Jiannnis", ε, τότε, "alles in Ordnung".

Μόνο που η "αριστερή παρένθεση" θα έχει συντελεστεί και Λεβέντης, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. "Ιστορικό ατύχημα" γαρ.

* Ο Κώστας Βρατσάλης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL