Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: / Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Παραδοχές και αλήθειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: / Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Παραδοχές και αλήθειες

Του Νίκου Σκορίνη*

Δέκα παραδοχές. Πρώτη: Ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες άνεργοι. Δεύτερη: Ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες δεν καταβάλουν εισφορές, λόγω αδυναμίας. Τρίτη: Χιλιάδες εργαζόμενοι, σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τέταρτη: 20% τουλάχιστον, ανασφάλιστη μαύρη εργασία. Πέμπτη: Δημογραφική γήρανση. Έκτη: Μεταπρατική οικονομία. Έβδομη: Χαμηλό ΑΕΠ. Όγδοη: Δανειστές. Ένατη: Χωρίς αποθεματικά τα ταμεία, λόγω ληστείας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δέκατη: Η δαπάνη πρέπει να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ.

Αλήθειες:

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αντιμετωπίζεται κυρίως ενεργητικά (εισροή πόρων, εξοικονόμηση από λειτουργικές δαπάνες, αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, δημόσιας, κ.λπ.), και όχι παθητικά (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας).

Η πενταετία της κρίσης αφήνει τους νέους εκτός αγοράς εργασίας για πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, θα έχουν μικρή ασφαλιστική διαδρομή, όχι με δική τους ευθύνη, και για τον λόγο αυτόν, καλώς το νομοσχέδιο μεριμνά πιο ευνοϊκά υπέρ τους. Παράλληλα όμως, τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν είναι αρνητικά για τους μακροχρόνιους ασφαλισμένους.

Οι κατηγορίες των νέων συνταξιούχων για τις μελλοντικές συντάξεις έως 1.500 ευρώ κερδίζουν, δεν χάνουν.

Για πρώτη φορά οι συντάξεις θα αυξάνονται με βάση την ανάπτυξη και τον ΔΤΚ.

Οι παλαιές συντάξεις δεν χάνουν.

Οι εισφορές για εξακόσιες χιλιάδες ΜμΕ μειώνονται έως και 65%. Έτσι θα επανενταχθούν, γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες κοινωνικά αποκλεισμένοι ΜμΕ. (Αυτό αποσιωπάται από τους κινδυνολόγους).

Η εθνική σύνταξη αυξάνεται σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, δεν μένει στατική προς τα πάνω.

Πρόβλημα που χρήζει αλλαγής, οι περιοχές με εισόδημα καθαρό πάνω από 30 χιλιάδες, όπου όμως οι ασφαλισμένοι είναι λίγες δεκάδες χιλιάδες. Επίσης οι κατηγορίες που χρησιμοποιούν μπλοκάκια. Αλλαγή πρέπει να γίνει και στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.

Εφόσον διορθωθούν κάποιες λίγες ετεροβαρείς περιπτώσεις, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει θετική τομή στην ασφάλεια ζωής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων και δικαίως παίρνει τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποκρίνονται και δαιμονολογούν. Αντίθετη η στάση των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων, που στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Το πρόβλημα είναι τόσο σκληρό, που υπερβαίνει ιδεοληψίες, λαϊκισμούς και αφορισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν έχουν δώσει ούτε προτάσεις, ούτε εναλλακτικές. Κινούνται σ' έναν φαύλο κύκλο αντι - ΣΥΡΙΖΑ λογικής, η οποία τα έχει οδηγήσει σε απανωτές ήττες, ενώ ταυτόχρονα κάνουν κακό και στη χώρα. Σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα θα κριθούμε όλοι. Κόμματα, κυβέρνηση, ΜΜΕ, συνδικάτα, δημοσιογράφοι, αναλυτές οι πάντες που έχουν λόγο!

Τα πάντα φυσικά θα κριθούν από τον ρυθμό και το είδος της αναγκαίας ανάπτυξης και κυρίως, της ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί.

Όλοι οφείλουν να συμβάλουν και να βοηθήσουν για να περάσει...

* Ο Νίκος Σκορίνης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL