Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι διαβαθμίσεις της φρίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι διαβαθμίσεις της φρίκης

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑ*

Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι πολιτική, αλλά εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει διαφορά. Θα τη δούμε αν αποδεχτούμε ότι η φρίκη έχει διαβαθμίσεις. Οι δικτατορίες και οι θεοκρατίες είναι συχνά φρικτές, η εξουσία που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι όμως δικτατορική ή φονταμενταλιστική. Είναι απροκάλυπτα εγκληματική.

Άλλωστε ένα κύμα προσφύγων συνήθως δεν οφείλεται στην εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας ή ενός θεοκρατικού καθεστώτος, μόλο που και τότε έχουμε πρόσφυγες. Όπως το 1930 το κύμα προσφύγων οφείλεται στο ναζιστικό καθεστώς, το σημερινό προσφυγικό κύμα δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο, όσο μάλλον στο καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους. Το προσφυγικό κύμα από μόνο του θα μας έλεγε κάτι για τη φύση αυτής της οργάνωσης, ακόμη και αν δεν ξέραμε για τους φόνους νηπίων, τους εξανδραποδισμούς, τις σταυρώσεις, τους αποκεφαλισμούς κ.λπ.

Και στην τρομοκρατική φρίκη υπάρχουν διαβαθμίσεις. Όσο έωλες και αν ήσαν οι δικαιολογίες των Ερυθρών Ταξιαρχιών για τον φόνο του Μόρο το 1978, υπήρχαν. Η σφαγή 85 τυχαίων ανθρώπων από ακροδεξιούς στον σταθμό της Μπολώνιας το 1980, αντιθέτως, είχε μοναδικό στόχο τον τρόμο. Ανάλογη διαφορά υπάρχει ανάμεσα στη δολοφονία των σκιτσογράφων και των πελατών εβραϊκού μαγαζιού φέτος στις 7 με 9 Ιανουαρίου στο Παρίσι και το εξαπλό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στην ίδια πόλη.

Προφανώς οι δικαιολογίες για τον φόνο του Ιταλού πολιτικού ή των σκιτσογράφων και αγοραστών ειδών διατροφής δεν είχαν νόημα. Αλλά υπάρχει διαβάθμιση στη φρίκη, γιατί είναι εξίσου σαφές ότι ο στόχος της δολοφονίας 130 τυχαίων ανθρώπων είναι μόνον ο τρόμος. Το ίδιο ισχύει για την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, την 11η Μαρτίου 2004 στην Μαδρίτη, την 7η Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο. Κάθε φορά γίνονται τυχαίοι φόνοι, για να ζουν όλοι στον τρόμο.

Ως ιμπεριαλιστική επέμβαση είχε εκληφθεί από πολλούς η κατάρριψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Έτσι θα γινόταν μάλλον αντιληπτή η κατάρριψη του Άσαντ. Τα μπααθικά καθεστώτα είναι φρικτά, αλλά είναι πολιτικά καθεστώτα, κι όταν πολιτικά καθεστώτα καταρρίπτονται από ξένους, σπανίως οι ντόπιοι θεωρούν ότι το κάνουν για το καλό τους. Αν όμως εδώ δεν έχουμε πολιτικό καθεστώς, το πράγμα αλλάζει.

Προϋπόθεση για να μην εκληφθεί η επέμβαση ως ιμπεριαλιστική είναι ωστόσο να μην περιοριστεί σε βομβαρδισμούς που ούτε να ρίξουν το Ισλαμικό Κράτος μπορούν ούτε να αποφύγουν να πλήξουν τον πληθυσμό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκστρατεύσουν στο πλευρό των Κούρδων και των άλλων εχθρών του Ισλαμικού Κράτους, παρόλο που ο Άσαντ συγκαταλέγεται σε αυτούς.

* Ο Γιώργος Φαράκλας διδάσκει πολιτική φιλοσοφία στο Πάντειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL