Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Προσκλητήριο δημοκρατίας και κοινωνικής σωτηρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο δημοκρατίας και κοινωνικής σωτηρίας

Του Πάνου Ρήγα*

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα των μελών του, ανοιχτό στα διάφορα ρεύματα της ευρύτερης Αριστεράς, σε συνδυασμό με την αποσαφήνιση του προγραμματικού λόγου του, είναι το καθοριστικό βήμα που θα του δώσει την απαιτούμενη δυναμική προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα έρθουν πολύ σύντομα και ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών.

Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ έρχεται όχι για να μοιράσει τα φιλέτα της κυβερνητικής εξουσίας ή να υποσχεθεί, κατά τα πρότυπα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα δεν πρόκειται να κάνει, ούτε για να αναλάβει με τη μέθοδο της ανάθεσης εργολαβικά να σώσει τη χώρα. Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλή: ενοποίηση πολιτική και οργανωτική, ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και διαρκής εξωστρέφεια. Καλούμαστε να συγκροτήσουμε την Αριστερά του 21ου αιώνα, με βάση την πολιτική, το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε από το 5% στο 17% και εν συνεχεία στο 27%. Η εντολή που έχουμε από τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ του 27%» είναι απολύτως σαφής: «ένα κόμμα, ενωμένο και δημοκρατικό, όχι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός, όχι κακέκτυπα των κομμάτων του παλιού σάπιου διπολικού συστήματος».

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι φωτογραφία της διαπλοκής και της πολιτικής αποσύνθεσης, είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό και η ίδια αντίληψη που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση, είναι το σύστημα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που χρεωκόπησε τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση ,η πιο μνημονιακή, πιο αυταρχική, αλλά και πιο καταστροφική από όλες τις κυβερνήσεις των Μνημονίων, έρχεται για να διαλύσει και να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε όρθιο από τις κατακτήσεις και τους αγώνες δεκαετιών.

Η καταστροφή (οικονομική, κοινωνική) της χώρας από τις πολιτικές των Μνημονίων έχει λάβει δραματικά χαρακτηριστικά. Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ (!) που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Η προγραμματική εκφώνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέτει τις εξής άμεσες προτεραιότητες:

* Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων τμημάτων του πληθυσμού.

* Κατάργηση του Μνημονίου και εφαρμογή ενός σχεδίου ανόρθωσης-παραγωγικής ανασυγκρότησης, ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλους τους τομείς.

* Δραστική μείωση του συσσωρευμένου χρέους, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με τα κράτη - δανειστές, με παράλληλη αναστολή για ένα διάστημα της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων καθώς και εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας ανάπτυξης» στην πληρωμή του υπολοίπου χρέους.

Στη σημερινή φάση, που η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά καταστρέφει τη χώρα και συρρικνώνει επικίνδυνα τη δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει σε όλους τους πολίτες ένα προσκλητήριο δημοκρατίας και κοινωνικής σωτηρίας, ανεξάρτητα από προηγούμενες διαδρομές και εκλογικές προτιμήσεις.

Η δημοκρατία είναι συνώνυμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της καταπολέμησης της φτώχειας, της ανακατανομής του πλούτου. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία με κοινωνικό αποκλεισμό, με εξαθλίωση, με κατάθλιψη, με προοπτική συρρίκνωσης. Σε αυτό το καθεστώς μόνιμης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η ελπίδα, αλλά και ο εγγυητής της δημοκρατίας. Υπερασπιστήκαμε με πάθος το Σύνταγμα και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κυβερνητικό μπλοκ που διαρκώς μετατοπίζεται προς την Ακροδεξιά.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για δημοκρατική αντεπίθεση και πολιτική ανατροπή του γύψου της λιτότητας και του φαύλου κύκλου της ύφεσης. Ας μην επενδύσουμε για ακόμα μία φορά στις υπαρκτές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, αλλά στα πολλά κοινά που μας ενώνουν, για να ενώσουμε την κοινωνία, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα και να σηματοδοτήσουμε την απόπειρα και ενδεχομένως τη δυνατότητα αλλαγής προτύπου και πορείας στην Ευρώπη.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να κυβερνήσουμε.

Για να σταματήσουμε την καταστροφή.

Για να επαναφέρουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια στους πολίτες.

* Ο Πάνος Ρήγας είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL