Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές

Του Ανδρέα Πιλάλη*

«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, επειδή καθαρίζετε το απ' έξω μέρος του ποτηριού και του πιάτου, από μέσα είναι όμως γεμάτα αρπαγή και ακράτεια. Οδηγοί τυφλοί, οίτινες διυλίζετε τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνετε»

Ενάμιση μήνα μετά τις πρόσφατες εκλογές και το σύστημα συνεχίζει να λυσσομανάει, γιατί δεν μπορεί να δεχθεί πως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας υπέγραψαν εκβιαζόμενοι νέο Μνημόνιο, παρ' όλα αυτά κέρδισαν πανηγυρικά τις εκλογές.

Πως είναι δυνατόν αυτοί που τόσα χρόνια νέμονται την εξουσία και αρμέγουν την αγελάδα, αυτοί που διαθέτουν δύναμη και Μέσα Προπαγάνδας, να μην μπορούν πια να ποδηγετήσουν, όπως είχαν μάθει, τις συνειδήσεις των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Δεν μπορούν να το χωνέψουν, και αυτό είναι λογικό απ' τη μεριά τους, ότι ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς -χωρίς να προηγηθεί εξέγερση των μπολσεβίκων- τους κάθισε στον σβέρκο και μέσα στην παρακμή που βιώνει το σύστημά τους να μείνει για πολλά χρόνια στην εξουσία.

Εδώ αρχίζουν ο πόλεμος, η προπαγάνδα, το ψέμα, ο φόβος, η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός. Πράγματα γνωστά που συμβαίνουν ιστορικά σε όλο τον κόσμο, όταν πάει να αλλάξει μια κατάσταση προς το καλύτερο. Τα ΜΜΕ και οι επαγγελματίες προπαγανδιστές τους δήθεν νοιάζονται και κόπτονται για τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, τον πολύτεκνο, τον ηλικιωμένο, τον αγρότη, τον ναυτικό, τον δημόσιο υπάλληλο, τους οποίους που μέχρι χθες κατηγορούσαν ως συντεχνίες και συναινούσαν στην επιστράτευσή τους. Νοιάζονται δήθεν και έχουν ευαισθησίες για το εάν η καταστροφή του ποντιακού ελληνισμού ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση στήνοντας παγίδες για να πέσουν κάποιοι μέσα. Δεν πρέπει να τους γίνεται το χατίρι.

Κόμματα που κυβέρνησαν δεκαετίες αυτόν τον τόπο και ευθύνονται για το χάλι μας το μαύρο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους με περισσή υποκρισία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωράει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και δεν οικειοποιείται την ιδιοκτησία του προγράμματος. Κόμματα και δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα, που λοιδόρησαν και πολέμησαν με αθέμιτα μέσα το Όχι του ελληνικού λαού, εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μετέτρεψε σε Ναι και ότι δεν τηρεί το πρόγραμμά του. Ξεχνώντας υποκριτικά ότι οι πρόσφατες εκλογές έγιναν μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και τους πολίτες ενήμερους.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ξεπουλάει όποια δημόσια περιουσία έχει απομείνει ακόμα και γιατί εν τέλει δεν πατάει ένα κουμπί στους λίγους μήνες που είναι στην κυβέρνηση για να 'ρθουν οι περιβόητες επενδύσεις, να σιάξουν την ξεχαρβαλωμένη από αυτούς οικονομία. Είναι αυτοί που ανακάλυψαν ξαφνικά και υποκριτικά ότι υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ μέχρι χθες κατηγορούσαν την Αριστερά ότι σχεδόν τούς προσκαλεί να έρθουν στην Ελλάδα, αγνοώντας προκλητικά τις αιτίες που εξαναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ευτυχώς, όμως, η σημερινή κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και ως εξαίρεση σώζουν την υπόληψη και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η έλλειψη οράματος και σχεδίου για τη χώρα από τα παλιά χρεοκοπημένα κόμματα και το σύστημα που τα στηρίζει, δείχνει την ένδεια πολιτικού λόγου και την κρίση στην οποία έχουν περιέλθει...

Προσπαθούν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, όχι μόνο από τη μεταπολίτευση αλλά και από την εποχή του Καποδίστρια, που στην προσπάθειά του να βάλει τάξη στο τότε νεογέννητο κράτος, το σύστημα των κοτζαμπάσηδων και των συμφερόντων τον έβγαλε από τη μέση... Τεράστιες ευθύνες όμως έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι τον στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη αναγεννητική προσπάθεια, για να βγεί η χώρα και η κοινωνία από το πηγάδι που έχουν πέσει.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια και να ξέρει ότι τούτη τη φορά οι θυσίες που θα κάνει, θα πιάσουν τόπο. Πρέπει να διαπιστώσει ότι αυτή η κυβέρνηση βάζει χέρι στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στα μεγάλα συμφέροντα, για να νιώσει την αίσθηση του δικαίου. Ότι το κράτος δεν είναι για να βάζει μόνο φόρους στους πολίτες, αλλά να δείχνει και το καλό παράδειγμα μέσα από την τιμωρία αυτών που παρανομούν.

Το όραμα και το σχέδιο της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας μέσα από την καθημερινή επαφή και το διάλογο. Βαρύ και δύσκολο το φορτίο που ανέλαβε η Αριστερά με την ψήφο του ελληνικού λαού να φέρει σε πέρας, αλλά αξίζει τον κόπο.

Η ιστορία θα δείξει το αποτέλεσμα. Η ιστορία θα δείξει αν αυτή η ανακωχή και ο συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ με το παγκόσμιο σύστημα για να βγει η χώρα από το τέλμα, θα αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για να βγει η κοινωνία και η πατρίδα μας στο ξέφωτο και να διεκδικήσουν περισσότερη δικαιοσύνη, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ανάπτυξη και ευημερία για τους πολλούς.

Και να ανοίξει μια ρωγμή, μια σχισμάδα να περάσει το φως και η ελπίδα για να αλλάξουν τα πράγματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη!

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι μέλος της Γραμματείας και υπ. Τύπου της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL