Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Βάλανε πορτιέρη στο κίνημα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάλανε πορτιέρη στο κίνημα;

Του Γιώργου Μουργή*

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μαζί με 'Αυγή' και 'Κόκκινο' τις τελευταίες μέρες κάνουν μια γελοία προπαγανδιστική προσπάθεια για να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των προσφύγων. Η προσπάθειά τους αυτή είναι το λιγότερο χυδαία".**

O συλλογισμός είναι απλός. Αφού ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζω "Αυγή", ακούω Κόκκινο, όχι μόνο δεν μπορώ να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά το λιγότερο είμαι γελοίος και χυδαίος. Επίσης, δεν μπορώ να συμμετέχω σε καμία κινηματική δράση όπως στην πορεία για τον φράχτη στον Έβρο ή στο Αντιρατσιστικό με το ίδιο αιτιολογικό. Του Συριζαίου...

Τα νοητικά άλματα του εμπνευστή του κειμένου με ξεπερνούν σαν ενεργώς συμμέτοχο πολίτη, αλληλέγγυο που δεν έχει καμία ανάγκη να κολλήσει κινηματικά ένσημα. Είμαι «άνθρωπος αλληλέγγυος», άρα μπορώ να κάνω τα πάντα. Όπως το κάνουν καθημερινά στο Γαλάτσι, στην Πλ. Βικτωρίας, στο Λιμάνι του Πειραιά, φίλοι, σύντροφοι, συντρόφισσες εθελοντές, συν-άνθρωποί μας. Το ίδιο όπως εκατοντάδες στα νησιά, αυτές τις δύσκολες μέρες του φρικιαστικού δράματος που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Δυστυχώς, στο φαντασιακό πεδίο της επαναστατικής γυμναστικής, μας προέκυψε και ένα μικρό κομμάτι που σαμποτάρει επιλεκτικά τη δράση, πράγμα που βιώσαμε με άλλον έναν αποκλεισμό μας. Προφανώς οι «αυθεντικοί εκφραστές» της πρωτοπορίας έβαλαν πορτιέρηδες στην κοινωνία και τη συμμετοχή της υψώνοντας άλλον έναν φράχτη, ευτυχώς ίσαμε το μπόι τους, για να αποκλείσουν κάθε συμμετοχική ειρηνική διαδικασία. Προβοκάροντας το ίδιο το κίνημα, τη γνήσια λαϊκή έκφραση αλληλεγγύης, ενεργό συμπαραστάτη «οικειοθελώς και αυτοβούλως». Χωρίς γραμμή, που λέμε.

Η προσπάθεια περιχαράκωσης κάθε συλλογικής δράσης στους δρόμους είναι καταδικασμένη να ηττηθεί. Ταυτίζεται, κατά τη γνώμη μου, με τη βία των δυνάμεων καταστολής. Η αλληλεγγύη γίνεται με αληθινούς όρους κινήματος, την κοινωνία δίπλα, με όλους τους ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται ενάντια στη κτηνωδία των πολέμων, δίχως την πολιτική ταυτοποίηση προέλευσης ως προαπαιτούμενο συμμετοχής. Εθελοντές, γιατροί, διασώστες, οικογένειες, ο φούρναρης, ο καπετάνιος, οι φωτογράφοι. Αυτοί που ανταμώνουν καθημερινά τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα κάθε προσφυγόπουλου απλώνοντας πρώτοι χέρι βοήθειας.

Το κίνημα δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Η αφοριστική, ισοπεδωτική στάση κάποιων στρώνει το χαλί της ακινησίας. Ο μηδενισμός και η αυτοαναφορικότητα αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό πρόβλημα του προσφυγικού ζητήματος.

Ο φράχτης του Έβρου θα πέσει με τη μαζική συμμετοχή όλων μας. Οι προοδευτικές ριζοσπαστικές συμμαχίες, το αντιφασιστικό κίνημα, κάθε αντιγραφειοκρατική λογική στο σύνολο των δομών, οι καθημερινοί άνθρωποι της καθημαγμένης μας κοινωνίας ενωμένοι θα απαντήσουμε μαζικά χωρίς καμιά μετά-εφηβική αδελφότητα δίπλα μας. Μετατρέποντας τον χαρακτήρα του κινήματος υπέρ των προσφύγων σε πολιτικό υποκείμενο δράσης, αγώνα αληθινής επίλυσης. Αυτό το μαζικό κίνημα δεν περιθωριοποιείται για κανέναν λόγο.

Η αλληλεγγύη της ειρήνης και της ανατροπής θα ρίξει τους φράχτες της ντροπής σε όλη την Ευρώπη.

**http://kollectnews.org/2015/10/31/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%82/

Γιωργός Μουργής είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κυψέλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL