Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Mε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος

Tου Θάνου Μιχαλά*

Εφόσον αυτοί επιβάλλουν το πολυνομοσχέδιό τους με τη μέγγενη του «επείγοντος», σε εμάς επιτάσσεται να αντεπιτεθούμε άμεσα και εμπράκτως διά συγκεκριμένων ενεργειών με το πρόσημο, την αναγκαία περιρρέουσα αίσθηση και τον πολιτικό - κοινωνικό χαρακτήρα του κατεπείγοντος: Απελευθερώνοντας - ενεργοποιώντας τις διεργασίες της αριστερής πολιτικής των παραδειγμάτων, τής μόνης έγκυρης, αξιόπιστης αλλά και επαγωγικής αναφορικά με τη σύνθεση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού. Πρωτοπορώντας κατ' αυτόν τον τρόπο δραστικά και αποτελεσματικά στην / με την ελληνική κοινωνία: Αποδεσμεύοντας και κινητοποιώντας τον θεμελιακό, συγκριτικό και πλεονάζοντα παράγοντά μας, που είναι οι ανθρώπινες πηγές και δυνάμεις. Μέσα από ολοζώντανες, διάφανες διαδικασίες στην κυβέρνηση, τον λαό και μέσα στο κόμμα. Έτσι αυτές, διατρέχοντάς το σε ολόκληρη την κλίμακα και το πλάτος του θα το φωτίσουν και θα το ζωηρέψουν, προσπορίζοντας την αναγκαία και ικανή ευρωστία, διαπερνώντας με δημιουργικό ρίγος (αξιοποιώντας όλους τους αισθητήρες - ιμάντες που διαθέτουμε...) τους πληττόμενους στη χώρα μας. Συντελώντας να σταθούν όρθιοι ξανά εδώ οι άνθρωποι με νέο τρόπο και ήθος, σε έναν τόπο αξιοπρέπειας - συνοχής κοινωνικής και ανθρωπιστικής-, ικανό να υπάρξει και να ανασάνει γενναιόδωρα πλέον ως πρωτοπορία για την Αριστερά στην Ευρώπη.

Με έναν τρόπο που συγκεφαλαιώνει ως σύνθεση όλη τη γνώση του 20ού προς τον 21ο αιώνα, οικονομική, κινηματική, επαναστατική, φιλοσοφική, επιστημονική, ανθρωπιστική και ανθρώπινη εν τέλει: ενεργοποιώντας και τα δύο ημισφαίρια, τη διπλή έλικα της διπλής κουλτούρας του «κοινωνικού εγκεφάλου»:

Και στα καθ' ημάς, ιδιαιτέρως, να κινηθούμε με έναν τρόπο με τον οποίο, αποκολλώντας ολόπλευρα και ολόψυχα όλες τις δυνάμεις μας, τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινωνία, από τη λάσπη ενός γονατισμένου, ηττοπαθούς «ρεαλισμού», καθώς και από την κινούμενη άμμο της επικράτειας κάθε ενδημικού χυλού, θα ξεδιπλώσουμε τα φτερά μας διαμορφώνοντας, έτσι, με αποτελεσματικότητα τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα επιτέλους στο όραμα που θα εκπέμπει και θα εμπνέει τη δικαιοσύνη μέσα από την κοινωνική και προσωπική χειραφέτηση, πρωτοπορώντας από μια μικρή χώρα στον ουρανό της καινούργιας ελευθερίας των λαών και των ανθρώπων της Ευρώπης και του κόσμου.

* Ο Θάνος Μιχαλάς είναι ανθρωπολόγος του πολιτισμού - σκηνοθέτης, Τμήμα Πολιτισμού, Ο.Μ. Θεάτρου. Ως "σύντροφος των κοινωνικών και πολιτισμικών αγώνων" απευθύνεται μέσω αυτού του κειμένου και στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, σ. Πάνο Ρήγα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL