Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ο κανιβαλισμός της φορολογίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κανιβαλισμός της φορολογίας

Του Θάνου Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχει πιο παράλογο και ακραία ταξικό, και φυσικά ακραία άδικο, φορολογικό σύστημα στον ανεπτυγμένο κόσμο, από το ελληνικό. Από το 1955 που έγινε ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων (ΚΦΣ) έως σήμερα, παρά τις δεκάδες φορολογικές "μεταρρυθμίσεις", ένας είναι ο σκοπός του (και η φιλοσοφία του):

* Να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και (δευτερευόντως) οι συνταξιούχοι τους άμεσους φόρους. Ιδού οι αποδείξεις γι' αυτό:

α) Το 2013 οι μισθωτοί και (δευτερευόντως) οι συνταξιούχοι πλήρωσαν άμεσους φόρους 9 δισ. ευρώ συνολικά.

β) Την ίδια χρονιά, όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (βιομήχανοι, εργολάβοι, εφοπλιστές, έμποροι, βιοτέχνες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες κ.λπ.), που αριθμητικά είναι σχεδόν όσοι και οι μισθωτοί, πλήρωσαν συνολικά 1,7 δισ. ευρώ.

γ) Οι 150.000 εταιρείες πλήρωσαν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και τον προηγούμενο χρόνο (2012), αλλά και τον επόμενο (2014). Πώς συμβαίνει αυτό; Με τρεις τρόπους:

1. Θεσμικά με τις 700 φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπίσει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις.

2. Με τη φοροδιαφυγή που καταφέρνουν τα μεσαία στρώματα, η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στα 15 - 25 δισ. ευρώ τον χρόνο.

3. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και 9 δισ. ευρώ φοροκλοπές τον χρόνο: ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι το 80% και πάνω των "λοιπών φορολογουμένων" δήλωναν πάντα ετήσια έσοδα κάτω από το αφορολόγητο. Έτσι τα χρέη στην εφορία έφτασαν τα 80 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 70 δισ. δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Γι' αυτό κανιβαλίζουν συνεχώς τους μισθωτούς στη φορολογία.

Τι να κάνουμε στον οργανωτικό τομέα:

α) Όλες οι λειτουργίες καταγραφής, ελέγχου και είσπραξης των φόρων, άμεσων και έμμεσων, θα περάσουν σε μια ενιαία και απόλυτα Ανεξάρτητη Αρχή: Τη Γενική Γραμματεία Εσόδων -καλύτερα θα ήταν να γίνει υφυπουργείο- που θα υπάγεται μόνο τυπικά στο υπουργείο Οικονομικών. Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει έναν μόνο σκοπό: να μην μπορούν η κυβέρνηση, οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές και τα κομματόσκυλα να επηρεάζουν το έργο της. Τα στελέχη αυτής της Αρχής θα έχουν απεριόριστο δικαίωμα ελέγχων και δεσμεύσεων μέσα από ακριβείς νομοθετημένες διαδικασίες.

β) Το σύστημα αυτό βασίζεται στην απόλυτη ηλεκτρονική διακυβέρνηση: κάθε πράξη, τιμολόγιο, απόδειξη των επιχειρήσεων περνά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της εφορίας στις μερίδες των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων. Έτσι όλα τίθενται υπό έλεγχο, αφού τα προγράμματα του υπολογιστή υποδεικνύουν τους φορολογούμενους υψηλού κινδύνου...

Η φορολογία είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος, όπως και οι δαπάνες του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, καθώς η χώρα θα βγαίνει από την ύφεση και θα μπαίνει στην ανάπτυξη, πρέπει να επιδιώξει δύο κεφαλαιώδεις μεταρρυθμίσεις:

1. Ταχύτατη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή να πιάνει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους φοροκλέφτες και φοροφυγάδες.

2. Σταθερή μείωση των συντελεστών τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους. Το πλαστικό χρήμα θα βοηθήσει στο τελευταίο, αρκεί ο ΦΠΑ κ.λπ. να περνούν κατευθείαν στον λογαριασμό του κράτους, χωρίς να περάσουν από τον λογαριασμό του επιχειρηματία.

Φυσικά οι συντελεστές της φορολογίας, που θα μειωθούν, πριν απ' όλους πρέπει να ελαφρύνουν τα βάρη των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι τα βασικά υποζύγια άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το σημερινό φορολογικό σύστημα επιβραβεύει τους φοροκλέφτες, τους φοροφυγάδες, τα λαμόγια με τα πλαστά τιμολόγια και τις μη συνδεδεμένες ταμειακές μηχανές κ.λπ. Γι' αυτό πρέπει:

* Τα κέρδη των επενδύσεων που θα επενδύονται έως το 30% να μη φορολογούνται.

* Τα υπόλοιπα κέρδη να φορολογούνται με συντελεστή 15%.

* Τα κέρδη που θα γίνονται μερίσματα να φορολογούνται με ανώτερο συντελεστή 30% (συνολικά 30%+15%=45%).

Οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης που επέβαλαν οι κυβερνήσεις και η τρόικα είναι υφεσιακά μέτρα και λάθος επιλογές. Στη χώρα μας ωθούν στη φοροκλοπή και στη φοροδιαφυγή.

Τέλος, ο ΕΝΦΙΑ (μ' ένα αφορολόγητο ποσό 30.000-50.000 ευρώ) είναι ο πιο δίκαιος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Γιατί τον πληρώνουν κυρίως όλοι εκείνοι που απέκτησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία με μαύρο και αφορολόγητο χρήμα (αν θέλουν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τα φορολογικά βάρη του λαού, τότε ας μειώσουν τους συντελεστές των άμεσων και έμμεσων φόρων από τώρα που πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι).

Η μεταρρύθμιση στη φορολογία, αν συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις σε Δημόσια Διοίκηση, Ασφαλιστικό, Δικαιοσύνη κ.λπ., θ' ανοίξει τον δρόμο για άμεσες ξένες επενδύσεις 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL