Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ανασυγκρότηση και διεύρυνση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασυγκρότηση και διεύρυνση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Του Κώστα Φ. Μαραγιάννη*

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τόσο με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις όσο και με τις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων, είχαμε σημαντικά πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις, που θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, τα επόμενα χρόνια, και την ίδια την παρουσία και τον ρόλο της Αριστεράς στα πολιτικά δρώμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε σκληρά με τη νέα συμφωνία και οδηγήθηκε ουσιαστικά σε διάσπαση.

Από όλα αυτά τα γεγονότα και τις εξελίξεις θα πρέπει να βγάλουμε όλοι κάποια χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και με βάση αυτά να πορευτούμε το επόμενο διάστημα ως ΣΥΡΙΖΑ και ως οργανωμένα μέλη.

Το πρώτο και βασικότερο πολιτικό πρόβλημα ήταν οι διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις των στελεχών που δημιουργούσαν σύγχυση στους πολίτες. Παράλληλα, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, ενώ οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία, η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά διασύνδεση και επαφή με τον κόσμο και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το διαπιστώναμε όλοι καθημερινά και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, κατά τις οποίες δεν ξέραμε ποιοι μας ψήφιζαν σε κάθε τοπική κοινότητα και σε κάθε περιοχή. Η κοινωνία ακολουθούσε τους δικούς της ρυθμούς και γυρνούσε την πλάτη στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ· ελάχιστα συμμετείχε στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις που οργάνωνε.

Το δεύτερο αναμφισβήτητο πολιτικό συμπέρασμα, που μπορεί να έχει τις θετικές και τις αρνητικές του πολιτικές προεκτάσεις, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και στον κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο πολιτικό παιχνίδι της χώρας και στην ουσία παίζει χωρίς σοβαρό αντίπαλο, με αφορμή και τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ.

Κέρδισε τις εκλογές, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Τσίπρας και αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Αυτό του δίνει ένα αβαντάζ για πολιτική κυριαρχία και πρωτοβουλίες, αλλά δημιουργεί, παράλληλα, επικρίσεις και φόβους στην οργανωμένη βάση για τον κίνδυνο διαμόρφωσης ενός κόμματος με αρχηγικά και προσωποπαγή χαρακτηριστικά, κάτι που δεν είναι μέσα στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Όλοι γνωρίζουμε τι ζημιά έκαναν στη χώρα μας τα γνωστά αρχηγικά και προσωποπαγή κόμματα.

Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανασυγκρότηση και διεύρυνση της οργάνωσης, για να υπάρχει η αντιστοίχηση και η διασύνδεση με την κοινωνία, με πραγματικούς όρους επαφής και αποδοχής. Θα πρέπει στις οργανώσεις να συμμετάσχουν άνθρωποι από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Δεν γίνεται οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν ως μέλη αγρότες και κτηνοτρόφους σε περιοχές αγροτικές και κτηνοτροφικές ή οι νέοι να είναι απόντες. Ανανέωση, λοιπόν, και ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο και ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, τα κινήματα και τη νεολαία. Θα πρέπει να βρούμε όλους αυτούς που μας στήριξαν στις λαϊκές γειτονιές και να τους ενεργοποιήσουμε. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε τίποτα. Θα ακυρωθεί ο ίδιος ο ρόλος της Αριστεράς και θα είμαστε μία από τα ίδια με τους άλλους.

Το κόμμα, μέχρι και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, θα πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και να αποβάλει κάθε γραφειοκρατική δυσλειτουργία και φόβο απέναντι στην κοινωνία. Θα πρέπει να ανοίξουμε έναν πλατύ διάλογο σε κάθε τοπική κοινωνία με ανθρώπους του προοδευτικού χώρου που έχουν τη διάθεση να οργανωθούν και να προσφέρουν.

Να μην γράψουμε απλώς μέλη, που στη συνέχεια δεν θα τα ξαναδούμε, για να έχουμε περισσότερους αντιπροσώπους στο συνέδριο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τη διεύρυνση. Παράλληλα, το κόμμα μπορεί να ασκήσει πολιτική, όχι με την έννοια της συγκυβέρνησης, αλλά ως φορέας μεταβίβασης των λαϊκών αιτημάτων προς την κυβέρνηση και άσκησης πίεσης, ώστε να μην ξεφεύγει από τις αρχές και τις αξίες που έχουμε ως Αριστερά.

Η διεύρυνση, λοιπόν, των οργανώσεων πρέπει να είναι πρώτα αριθμητική, αφού 30.000 μέλη δεν εκφράζουν την αποδοχή και την έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, αλλά, κυρίως, ποιοτική, με ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού και του πνεύματος, που θα δώσουν άλλη πνοή και δυναμική στο ίδιο το λαϊκό κίνημα, που θα πρέπει να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει κάθε προοδευτική και καινοτόμα προσπάθεια για μια πραγματική αλλαγή στη χώρα μας.

* Ο Κώστας Φ. Μαραγιάννης είναι φιλόλογος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL