Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Με απλότητα και ταπεινότητα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απλότητα και ταπεινότητα...

Του Δημήτρη Λεβαντή*

Ξέρω ότι ο τίτλος θυμίζει πρώην Έλληνα πρωθυπουργό! Όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα από διετίας, μετά την εκλογή του Χόρχε Μπεργκόλιο, ενός 78χρονου ιησουίτη, παιδί Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή, ως Πάπα, με το όνομα Φραγκίσκος Α'.

Τι μπορεί να κάνει ένας ηλικιωμένος ιερωμένος; Να μιλήσει στον σημερινό κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων, απλά και ανυστερόβουλα. Να πείσει για τις προθέσεις του και να δείξει ότι προσπαθεί να δώσει λύσεις σε όσα αναφέρεται: από την προσέγγιση των εκκλησιών στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων, από τα εσωτερικά προβλήματα της Εκκλησίας του στα διεθνή ζητήματα του περιβάλλοντος και των οικονομικών ανισοτήτων. Απλός, αλλά αποφασιστικός, ταπεινός, αλλά προσηλωμένος στις αρχές του. Δεν επιβάλλει, προσπαθεί να πείσει.

Ζητήματα διαφθοράς και παιδεραστίας εντός Εκκλησίας: σύλληψη υπευθύνων, νέοι αυστηροί κανόνες, λαϊκοί σε θέσεις, κλειδιά της οικονομικής διαχείρισης, διαφάνεια, προσωπική επαφή με θύματα.

Προβλήματα μετανάστευσης και προσφύγων: συνεχείς εκκλήσεις (για τα θύματα της Λαμπεντούζα και του Αιγαίου, τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, τους ισπανόφωνους που καταφεύγουν στις ΗΠΑ), διαρκή κινητοποίηση όλων των καθολικών οργανισμών για έμπρακτη βοήθεια, ανεξάρτητα από τη στάση των τοπικών κυβερνήσεων (π.χ. οι Εκκλησίες της Γερμανίας και της Ουγγαρίας), φιλοξενία και σίτιση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών σε ενορίες της Ευρώπης.

Η έννοια της "οικογένειας" στην Καθολική Εκκλησία: απλούστευση δικαίου ακύρωσης του καθολικού γάμου, συζήτηση για νέες μορφές οικογένειας (αυτό τον μήνα εκατοντάδες ιεράρχες, ιερείς, μοναχοί / μοναχές και λαϊκοί συμμετέχουν στη Ρώμη σε σχετική παγκόσμια Σύνοδο επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας).

Η προστασία του περιβάλλοντος : Οι ομιλίες του στο αμερικανικό Κογκρέσο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχαν κύριο σημείο αναφοράς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ακόμα και η θεσμοθέτηση της 1ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής της Καθολικής Εκκλησίας για την Προστασία της Δημιουργίας, "σε κοινωνία προσευχής με τους αδελφούς μας ορθοδόξους και με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της οικολογικής κρίσης που ζει η σημερινή ανθρωπότητα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι παρεμβάσεις του επίσης για ζητήματα οικονομίας των αγορών και τη θέση των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη είναι σε όλους γνωστές.

"Ο 80χρονος πλέον Λατινοαμερικανός Πάπας έχει καταφέρει να χτίσει γέφυρες εκεί που μέχρι πρότινος βρίσκονταν φραγμοί μίσους και έλλειψη επικοινωνίας. Στην Κούβα κήρυξε συμφιλίωση μεταξύ των αναγκών των κυβερνήσεων και των κυβερνωμένων. Στην Ουάσιγκτον συνέδεσε την ελευθερία -"σήμα κατατεθέν" των ΗΠΑ- με τη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα την κοινωνική" (ιταλικό Avvenire 29.9).

Για τον λόγο αυτό ήταν εύκολο να απαντήσει στους Αμερικανούς γερουσιαστές, που του ζήτησαν να δειπνήσει μαζί τους, ότι έχει να επισκεφθεί φυλακές και να φάει μαζί με τους αστέγους της πόλης...

Μια νηφάλια προσωπικότητα σε ιστορικά δύσκολες εποχές. Όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση θρησκευτικών ηγετών στη χώρα μας με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, οι παρεμβάσεις των θρησκευτικών ηγετών, ανεξαρτήτως θρησκείας, είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε οικονομικά δύσκολες συνθήκες.

* Ο Δημήτρης Λεβαντής είναι δικηγόρος, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής "Δικαιοσύνη και Ειρήνη" της Καθολικής Εκκλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL