Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Στον προθάλαμο της κόλασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον προθάλαμο της κόλασης

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κυρίαρχος καυγάς και η κυρίαρχη αγωνία, εδώ και μερικές εβδομάδες, είναι τι θα γίνει με τους πρόσφυγες. Αλλού με... θετικό κι αλλού με αρνητικό πρόσημο. Αλλού η αγωνία είναι πώς θα κλείσουν ερμητικά τα σύνορα για να μην περάσει κανένας -με κραυγαλέο παράδειγμα την Ουγγαρία, αλλά ακολουθούν κι άλλες από κοντά- αλλού πώς θα μοιράσουν αυτούς που έχουν ήδη φτάσει -με πιο εκρηκτική τη συζήτηση στη Γερμανία, αλλά και στη Σουηδία και την Αυστρία- και παντού πώς θα ελεγχθεί η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, κυρίως μέσω του ανατολικού Αιγαίου.

Γι' αυτό και η τεράστια αναβάθμιση του Ερντογάν ως συνομιλητή των Ευρωπαίων τον τελευταίο μήνα, καθώς η Τουρκία είναι αυτή που κρατά τα "κλειδιά" του περάσματος στο Αιγαίο, τον πρώτο σταθμό της ζόρικης βαλκανικής διαδρομής προς την κεντρική Ευρώπη.

Τα "κλειδιά", όμως, τα κρατά και ο... στρατηγός χειμώνας, που δεν έχει κάνει ακόμη αδιάβατο το πέρασμα του επικίνδυνου Αιγαίου, αλλά έχει βουλιάξει στη λάσπη τους δρόμους των Βαλκανίων. Οι χιλιάδες πρόσφυγες που κατάφεραν να γλιτώσουν τα θανατηφόρα καπρίτσια της θάλασσας, να φτάσουν στην Ειδομένη και ξεκινούν την επόμενη Οδύσσεια μέχρι τα σύνορα της Αυστρίας και της Γερμανίας ζουν ήδη στον "προθάλαμο της κόλασης", όπως περιγράφει την κατάστασή τους η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίτα Σούνιτς. Από τη μία το κρύο και η βροχή, τα πρόχειρα ή ανύπαρκτα καταλύματα μέσα στη λάσπη, από την άλλη τα συρματοπλέγματα και τα κλειστά σύνορα. Μετά το "τείχος" της Ουγγαρίας -με τα λεφτά που ξόδεψε η κυβέρνηση Όρμπαν για να το στήσει, θα μπορούσε να πληρώσει τα εισιτήρια του τρένου για 150.000 άτομα και να τα στείλει στη Γερμανία-, ανακοινώνει τώρα και η Σλοβενία ότι θα στείλει τον στρατό στα σύνορά της με την Κροατία.

Το ερώτημα είναι γιατί οι τράνζιτ χώρες της βαλκανικής διαδρομής κάνουν τόσο κόπο να κλείσουν τα σύνορά τους, γιατί δεν διευκολύνουν τους πρόσφυγες να φτάσουν στον προορισμό τους; Αφού ούτως ή άλλως θα περάσουν, με μεγαλύτερο πόνο, με μεγαλύτερο κόστος, με μια ακόμη ανεξίτηλη εμπειρία από τον προθάλαμο της κόλασης...

Νίκη Θεσσαλού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL