Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Εκλογικά ποσοστά και ψήφοι / «Μεγάλες διαφορές στη μείωση ή αύξηση της δύναμης των κομμάτων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογικά ποσοστά και ψήφοι / «Μεγάλες διαφορές στη μείωση ή αύξηση της δύναμης των κομμάτων»

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Μετά την εκβιαστική από την πλευρά των δανειστών επιβολή στην κυβέρνηση του τρίτου Μνημονίου, που αναιρούσε το πρόγραμμά της (και το υπέγραψε για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη), και την απώλεια της δεδηλωμένης, την οποία, δυστυχώς, προκάλεσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την απαράδεκτη από κάθε άποψη ανεξαρτητοποίησή τους και ίδρυση νέου κόμματος στη Βουλή (αντί να παραδώσουν την έδρα τους στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν), η προσφυγή στις κάλπες ήταν αναπόφευκτη, προκειμένου το εκλογικό σώμα να εκφράσει την έγκριση ή την απόρριψη των πεπραγμένων του 7μήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Η ετυμηγορία του λαού, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της 20.9.15, δικαίωσε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή με το ποσοστό που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σχεδόν ίσο με εκείνο των εκλογών της 25.1.15. Δικαίωσε, επίσης, και την είσοδο και πάλι στη Βουλή των ΑΝ.ΕΛΛ. (αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό) και κατέστησε δυνατό τον άμεσο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Τώρα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι στενοί συνεργάτες τους έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν έγκαιρα όλα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο και να διαπραγματευθούν με σύνεση όσα έχουν μείνει ανοικτά, προκειμένου να επιτευχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους για να δοθεί η δυνατότητα να ανακουφιστούν όσοι έχουν πληγεί βαρύτατα από τα Μνημόνια και να μπει η χώρα σε μια νέα πορεία ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Τόσο, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που μπήκαν στη Βουλή, πρέπει να εγκύψουν και να εξετάσουν προσεκτικά όχι μόνο τη μείωση ή την αύξηση των ποσοστών τους, αλλά και των ψήφων που πήραν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά και ψήφους στις εκλογές του Ιανουαρίου, τόσο στις 56 εκλογικές περιφέρειες όσο και στο Σύνολο Χώρας. Επειδή Πίνακες με τα στοιχεία αυτά για 8 κόμματα στις 56 περιφέρειες είναι αδύνατον να χωρέσουν στην εφημερίδα και επιπλέον είναι δυσανάγνωστα, επιλέξαμε να συγκρίνουμε τις μεταβολές ποσοστών και ψήφων των 8 κομμάτων στις 13 Περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας. Τα στοιχεία αυτά δίνονται στον Πίνακα.

Για το κάθε ένα κόμμα από τα οκτώ κόμματα υπάρχουν τέσσερις στήλες. Για τις 13 Περιφέρειες και το Σύνολο Χώρας στις δύο πρώτες στήλες δίνονται τα ποσοστά που πήρε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (ΣΕΠ) και τα αντίστοιχα στις εκλογές του Ιανουαρίου (ΙΑΝ). Στην 3η στήλη δίνεται (για σύγκριση) η ποσοστιαία μείωση ή αύξηση των ποσοστών του τον ΣΕΠ σε σχέση με εκείνα τον ΙΑΝ και στην 4η στήλη ποσοστιαία μεταβολή των ψήφων του το ΣΕΠ σε σχέση με εκείνα τον ΙΑΝ (τα στοιχεία για τις ψήφους είναι αδύνατο να χωρέσουν στον Πίνακα).

Ειδικά για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τα ποσοστά και οι ψήφοι που πήρε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκρίνονται με το άθροισμα των ποσοστών και των ψήφων που πήραν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι οι ψήφοι στο κόμμα αυτό ήταν ψήφοι του ΠΑΣΟΚ.

Από τη σύγκριση της 3ης (την ποσοστιαία μείωση ή αύξηση των ποσοστών) με την 4η στήλη (την ποσοστιαία μείωση ή αύξηση των ψήφων) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου φαίνεται ότι η δύναμη:

Του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά αυξήθηκε σε 4 Περιφέρειες (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και στο Αιγαίο) και μειώθηκε στις υπόλοιπες. Η δύναμή του σε ψήφους μειώθηκε σε όλες τις Περιφέρειες, με τη μείωση να κυμαίνεται από 6,7% στη Δυτική Μακεδονία μέχρι 22% στα Ιόνια Νησιά. Στο Σύνολο Χώρας μειώθηκε ελάχιστα σε ποσοστό και σημαντικά σε ψήφους (-320.074).

Της Ν.Δ. σε ποσοστά αυξήθηκε σε 6 Περιφέρειες (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Αττική, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία) και μειώθηκε στις υπόλοιπες. Η δύναμή της σε ψήφους μειώθηκε σε όλες τις Περιφέρειες, με τη μείωση να κυμαίνεται από 6,7% στην Κρήτη μέχρι 18% στο Νότιο Αιγαίο. Στο Σύνολο Χώρας αυξήθηκε ελάχιστα σε ποσοστό και μειώθηκε σημαντικά σε ψήφους (-192.489)

Της Χρυσής Αυγής σε ποσοστά αυξήθηκε σε όλες τις Περιφέρειες (από 0,7% στην Αττική μέχρι 48,9% στο Βόρειο Αιγαίο). Η δύναμή της σε ψήφους μειώθηκε σε 3 Περιφέρειες (την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα) και αυξήθηκε στις υπόλοιπες (από 36,7% στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 1,2% στην Πελοπόννησο). Στο Σύνολο Χώρας αυξήθηκε σε ποσοστό και μειώθηκε σε ψήφους (-8.806).

Της Δημοκρατικής Παράταξης σε σχέση με το σύνολο ΠΑΣΟΚ+ΚΙΔΗΣΟ+ΔΗΜ.ΑΡ. τον Ιανουάριο σε ποσοστά αυξήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο και μειώθηκε σε όλες τις άλλες Περιφέρειες (από 8% στην Κρήτη μέχρι 28,7% στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη). Η δύναμή της σε ψήφους παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο Βόρειο Αιγαίο και μειώθηκε σε όλες τις άλλες Περιφέρειες (από 19,2% στην Κρήτη μέχρι 35,7% στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη). Στο Σύνολο Χώρας μειώθηκε σε ποσοστό και σε ψήφους (-130.456).

Του ΚΚΕ σε ποσοστά μειώθηκε σε δύο Περιφέρειες (την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία) και αυξήθηκε στις υπόλοιπες (από 10,2% στην Κρήτη μέχρι 0,9% στο Βόρειο Αιγαίο. Η δύναμή του σε ψήφους μειώθηκε σε όλες τις Περιφέρειες (από 6,1% στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 46,8% στα Ιόνια Νησιά). Στο Σύνολο Χώρας αυξήθηκε ελάχιστα σε ποσοστό και μειώθηκε σε ψήφους (-36,556).

Του κόμματος Το Ποτάμι σε ποσοστά μειώθηκε σε όλες τις Περιφέρειες (από 15,6% στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη μέχρι 48% στην Κρήτη). Σε ψήφους μειώθηκε επίσης σε όλες τις Περιφέρειες (από 23,8% στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη μέχρι 54,4% στην Κρήτη). Στο Σύνολο Χώρας μειώθηκε τόσο σε ποσοστό όσο και σε ψήφους (-151.758).

Των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε ποσοστό αυξήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο και μειώθηκε στις άλλες Περιφέρειες (από 12,5% στην Πελοπόννησο μέχρι 39,9% στα Ιόνια Νησιά). Η δύναμή τους σε ψήφους μειώθηκε σε όλες τις Περιφέρειες (από 6,1% στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 46,8% στα Ιόνια Νησιά). Στο Σύνολο Χώρας μειώθηκε σε ποσοστό και σε ψήφους (-93.260).

Της Ένωσης Κεντρώων σε ποσοστά αυξήθηκε σε όλες τις Περιφέρειες (από 143,4% στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 48,7% στην Κεντρική Μακεδονία). Η δύναμή τους σε ψήφους αυξήθηκε επίσης σε όλες τις Περιφέρειες (από 123,6% στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 30,6% στην Κεντρική Μακεδονία) Στο Σύνολο Χώρας αυξήθηκε σε ποσοστό και σε ψήφους (+75.534)

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο είναι σαφές ότι τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Το Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛΛ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για τη μείωση της δύναμης τους σε ψήφους στη συντριπτική πλειονότητα των 13 Περιφερειών και στο Σύνολο Χώρας. Η μείωση αυτή οφείλεται βασικά στη σχεδόν κατά 800.000 μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό τον Ιανουάριο. Πολύ σοβαρή είναι επίσης η σταθεροποίηση του αριθμού των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και η μικρή αύξηση του ποσοστού τους. Και τα δύο αυτά γεγονότα δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για το μέλλον της πατρίδας μας. Τόσο τα πέντε κόμματα που προαναφέρθηκαν όσο και το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων πρέπει να καταβάλλουν σύντονες προσπάθειες για να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν στη λειτουργία της Βουλής και στους θεσμούς τα όσα συνέβησαν το 7μηνο ώστε να αποκατασταθεί το κύρος τους στη συνείδηση του λαού, να επανακάμψουν οι πολίτες στις κάλπες και να μειωθεί η δύναμη της Χρυσής Αυγής. Είναι αυτονόητο ότι την κύρια ευθύνη για την επίτευξη του στόχου αυτού επωμίζονται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL