Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ξεμπερδεύουμε με το παλιό... Κερδίζουμε το αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεμπερδεύουμε με το παλιό... Κερδίζουμε το αύριο

Στις κάλπες της Κυριακής, η απόφαση για κάθαρση ενός φθαρμένου, αλλοιωμένου πολιτικού κατεστημένου αποτελεί ιστορικό διακύβευμα για τη χώρα. Η ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής, όπως πραξικοπηματικά επιβλήθηκε, βρίσκεται στα χέρια του λαού. Όχι στα κέντρα εξουσίας και όσων πολιτικά τα εξυπηρετούν.

Το κατεστημένο, καναλαρχών και δημοσιογράφων, με τη στάση τους όλη την προεκλογική περίοδο, αποφάσισε ότι το παράκεντρο της μιντιακής παραεξουσίας οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του, προτείνοντας τη λύση της συγκυβέρνησης. Η δουλοπρέπεια πλέον όλων των μεγαλοδημοσιογράφων είναι το απαύγασμα διατεταγμένης υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας μόνο το φοβικό στοιχείο ως μέσο εξυπηρέτησης των οικονομικών τους συμφερόντων και όχι την ελεύθερη κι αδέσμευτη ενημέρωση.

Το αριστερό πλεονέκτημα του Αλ. Τσίπρα στον τρόπο που άσκησε τη διαπραγμάτευση είναι ο πολιτικός ορισμός για το μεταπολιτευτικό «πριν» και το πολιτικό «μετά». Όχι του ίδιου, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της κυβέρνησης, αλλά της ίδιας της εξουσίας που εφτά μήνες μετά τη νίκη των εκλογών της ζώσας Αριστεράς, θα κληθεί να αναλάβει, πλέον με τη νέα νίκη. Ο τόπος δεν έχει ξαναδεί τέτοια έντιμη στάση από κανέναν πολιτικό τα τελευταία σαράντα χρόνια. Το ηθικό, αριστερό του ανάστημα όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά τίθεται θεματοφύλακας ολόκληρης της Αριστεράς με κυρίαρχο τον ίδιο τον λαό και το κίνημα.

Τα λάθη μας και η τακτική των εταίρων, αποτελούν πολιτικό σύμμαχο για να ανατρέψουμε το μνημόνιο μέσα από το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Απογυμνώνει όλο το παλιό μέσα κι έξω από τη χώρα. Απογυμνώνει όλο το φθαρμένο που έσπευσε να διαφυλάξει οικονομικά κατεστημένα, έναντι της λαϊκής κυριαρχίας, έναντι της λαϊκής αξιοπρέπειας. Η παραχάραξη που επιχειρήθηκε για να μετατραπεί το δημοψήφισμα από άμεσα δημοκρατικό, θεσμικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού, σε ψευτοδίλημμα «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, όχι μόνο αποδείχθηκε εκ του πονηρού. Ακύρωσε σαν αποτέλεσμα την επιθυμία για μια Ευρώπη παραδομένη σε αδιαφανείς, οικονομικές πολιτικές. Μια Ευρώπη υποταγμένη στο όνομα της οικονομικής επικυριαρχίας των ολίγων και των συμφερόντων τους. Αυτή η παραχάραξη βρίσκεται στον σκοτεινό παράδρομο του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού για να πλήξει όχι μόνο το δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης και συνείδησης του ελληνικού λαού αλλά και των λαών της Ευρώπης.

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, όταν κάποιοι μας ρωτούσαν, τότε ακόμα κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καλόπιστα ή κακόπιστα, απέδειξε το όχι της αντίστασης, το όχι της ρήξης, το όχι της ανατροπής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική, πολιτική και ιδεολογική απόδειξη, σε όσους προσπαθούν να επιβάλλουν με την οικονομική ασφυξία που προκάλεσαν, με κλειστές τις τράπεζες, νέα λιτότητα, νέα ύφεση, νέα ανθρωπιστική κρίση. Σε μια ήδη ηθικά και οικονομικά εξαθλιωμένη κοινωνία, που σηκώνει τα τελευταία πέντε χρόνια όλο το βάρος, απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που με τη σειρά τους υποθάλπουν πολιτικούς και πολιτικές στο όνομα αυτής της «αλληλοεξυπηρέτησης».

Αυτοί που απεύχονταν το αποτέλεσμα και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που πρώτη φορά διαπραγματεύτηκε υπέρ της κοινωνίας, γνώριζαν καλά ότι ενδυναμώνει, όχι μόνο την διαπραγματευτική δύναμη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μια νέα νίκη ανοίγει τον δρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη στο αυτονόητο δικαίωμα ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου με ευρώ, αλλά κυρίως με την πολιτική δημοκρατική επικυριαρχία των λαών. Σήμερα επικαλούνται την υπογραφή τους για να επανέλθουν με το χειρότερο πρόσωπο τους. Οι μηχανισμοί που έχουν τεθεί στις υπηρεσίες τους, θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσουν, παροδικά, το θυμικό ενός λαού, επικαλούμενοι την "αριστερή μελαγχολία "ή την προσωρινή απογοήτευση από την τακτική οπισθοχώρηση.

Προκαλώντας αμνησία για τα συσσίτια, που στήθηκαν σε κάθε γειτονιά.

Αμνησία για τη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Αμνησία για τους άστεγους, τους άνεργους, το νέο δυναμικό της χώρας που τρέπεται σε φυγή.

Αμνησία για τα λουκέτα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αμνησία για το θανατικό που έσπειραν, οδηγώντας μια ολόκληρη κοινωνία στην εξαθλίωση, ηθική και οικονομική.

Αμνησία για του κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στα κινήματα.

Αμνησία για την καταστροφή της αγροτικής ανάπτυξης.

Αμνησία για τις χιλιάδες αυτοκτονίες και τις οδυνηρές συνέπειες της κατάθλιψης που απλόχερα μας χάρισαν.

Αμνησία για το μαγκάλια.

Η δημοκρατική αριστερή συνείδηση μας καλεί όλους να αντισταθούμε ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη βάζοντας οριστικό τέλος στην παρένθεση των τελευταίων χρόνων.

Η δημοκρατική αριστερή συνείδηση μας καλεί όλους να πούμε όχι στον φόβο και την τρομοκρατία που καλλιεργούν, με σκοπό να υφαρπάξουν την ψήφο μας.

Η δημοκρατική Ευρώπη, ο πολιτικός παγκόσμιος πολιτισμός έχει στραμμένα τα βλέμματά του πάνω μας άλλη μια φορά.

Ο δρόμος που χαράζει η ψήφος μας στον ΣΥΡΙΖΑ στις συνειδήσεις των λαών είναι μονόδρομος για μια άλλη Ευρώπη, των λαών, του ηθικού πολιτικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Είναι ο ευθύς δρόμος της δημοκρατίας, συνιστώσα και παράδειγμα για μια νέα Ελλάδα, νέα Ευρώπη των λαών, του κοινωνικού κράτους, της δημοκρατικής διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα σταδιακής απεμπλοκής από το μνημονικό καθεστώς είναι η απάντησή μας στη στροφή προς τον δρόμο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής και οικονομικής ανασύνθεσης. Στην προοπτική της ανάπτυξης για το μέλλον της χωράς, των παιδιών μας.

Δεν χαρίζουμε και δεν επιστρέφουμε τίποτα πίσω στο παλιό φθαρμένο καθεστώς που επιμελώς κρύβεται τούτες τις μέρες. Όλοι μαζί συστρατευμένοι στον κοινό αγώνα ενάντια στην υποτέλεια, στην εξαθλίωση,στην λιτότητα, στην ανεργία. Ένα νέο μεγάλο όχι από την Ελλάδα της αξιοπρέπειας για την Ευρώπη της δημοκρατίας.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ναι στο μεγάλο στοίχημα της Ριζοσπαστικής, ευρωπαϊκής Αριστεράς. Για να αλλάξουμε, από τη Δευτέρα και μετά, τις ζωές μας. Εμείς αποφασίζουμε ως κυρίαρχος, εθνικά ανεξάρτητος λαός και όχι οι γραφειοκράτες των τεράστιων αμοιβών.

Ζώντας ξανά με όραμα για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Ο λαός δεν θα κάνει το λάθος να απέχει από την κάλπη, αλλά θα πάει για μην επιστρέψουν στην εξουσία εκδικητικά οι δυνάμεις του χθες.

Λογοδοτούμε στον λαό, στην κοινωνία και στη νεολαία - όχι στους ολιγάρχες.

Καμία ψήφος χαμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Για ν' αλλάξουμε τη ζωή μας.

Για ν' αλλάξουμε την Ελλάδα.

Στις 20 Σεπτέμβρη ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Κερδίζουμε το αύριο.

*Ο Γιώργος Μουργής είναι μέλος της Ο.Μ. Κυψέλης Πλ. Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL