Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
To ζήτημα των συμμαχιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To ζήτημα των συμμαχιών

Είναι πολύ πιθανόν, σε μερικούς μήνες από τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το ζήτημα που θα προκύψει τότε δεν μπορεί να τεθεί εκ των πραγμάτων: πρέπει από τώρα να ληφθούν αποφάσεις για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης και επομένως να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα προετοιμάζουν το έδαφος.

Αυτό το οποίο κρίνει το τακτικό ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών δεν είναι η ιδεολογία, αλλά η εκτίμηση των αναγκών της πολιτικής συγκυρίας και ταυτόχρονα ο σχεδιασμός για τη στρατηγική πορεία της χώρας. Το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο θα κρίνει την πολιτική των τακτικών συμμαχιών, είναι το εξής: ποια είναι σήμερα η κύρια αντίθεση, ποιο ζήτημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση της Αριστεράς;

Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι η κατάλυση των δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών θεσμών, του Κοινοβουλίου και της Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας της απόλυτης επιβολής των δανειστών και της συμμετοχής της Ελλάδας σε μια αντιδημοκρατική συσσωμάτωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εφόσον δεν τίθεται άμεσο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., τότε το άμεσο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα αριστερή διακυβέρνηση είναι η αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Φυσικά, προϋπόθεση γι' αυτό είναι η άμεση διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα. Η χώρα πρέπει να ανακτήσει άμεσα τον εθνικό έλεγχο της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Εάν αυτό είναι το κύριο ζήτημα, τότε το είδος των πολιτικών συμμαχιών έχει ήδη προσδιοριστεί. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να συμμαχήσει με όσες πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Με διαμορφωμένο τον πολιτικό χάρτη, τότε είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηριχτεί στην ΔΗΜ.ΑΡ. και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και σε όσες αριστερές δυνάμεις βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου (Οικολόγοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σχέδιο Β). Φυσικά στην πολιτική αυτή συμμαχία θα έπρεπε να συμμετάσχει και το ΚΚΕ, πλην όμως θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα το κάνει, καθώς θα προτιμήσει τον ρόλο της αντιπολίτευσης, ενεργώντας με κομματικά αντανακλαστικά.

Θα πρόκειται δηλαδή για μια κυβέρνηση εθνικής και λαϊκής ενότητας, με χαρακτήρα εθνικής σωτηρίας. Μια τέτοια κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει άμεσα το ζήτημα όχι μόνον της διαχείρισης του χρέους και των δημοσίων δαπανών, αλλά επίσης και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην επαναπαύεται σε αφελείς «πλουραλιστικές» ερμηνείες του εθνικού κράτους, οι οποίες συνήθως εκπονούνται από την ηγεσία της χρηματοπιστωτικής σφαίρας παγκοσμίως, για να διευκολυνθεί η αποδυνάμωση της κυριαρχίας των εθνικών κρατών και η υπαγωγή τους σε υπερεθνικές συσσωματώσεις. Τούτο σημαίνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ζήτημα τήρησης ανθρωπιστικών κανόνων, αλλά καθαρά πολιτικό ζήτημα, το οποίο, εάν δεν αντιμετωπιστεί σοβαρά, θα τινάξει στον αέρα όχι μόνον τη νέα αριστερή κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα που σήμερα απειλείται αφενός από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση -κατάργηση όλων των λαϊκών κοινωνικών παροχών, ασφάλεια- αλλά και από μια δυναμική και ανερχόμενη Ακροδεξιά. Η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση πλήττει πρωτίστως τα εργατικά δικαιώματα, καθώς ενδυναμώνει την εργοδοσία και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δημιουργεί στρατό ανέργων και νεόφτωχων που εκ των πραγμάτων στρέφονται προς την ακροδεξιά. Η αλλοίωση της εθνικής και λαϊκής ομοιογένειας δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα, αλλά κρίσιμη παράμετρος πολιτικής ενότητας του λαού, απέναντι στην εξουσία ενός ληστρικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Επομένως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει 3 σοβαρά ζητήματα: α) Την αποκατάσταση της δημοκρατίας. β) Το ζήτημα της πτώχευσης και του δημοσίου χρέους. γ) το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της αποκατάστασης της ασφάλειας του λαού. Οι πολιτικές συμμαχίες που θα απαιτηθούν γι' αυτά τα τρία ζητήματα ορίζουν και τον εθνικο- λαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Τα ιδεολογικά ζητήματα δεν πρέπει να προταχθούν, διότι αυτό θα είναι διαλυτικό της πολιτικής προσπάθειας. Εάν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προτάξουν τέτοια ζητήματα, είναι βέβαιον ότι ο βίος της νέας διακυβέρνησης θα είναι σύντομος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL