Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Έκκληση μπροστά στα διλήμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση μπροστά στα διλήμματα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΩΡΑ*

Αλέξης Τσίπρας: Ο μοναδικός ίσως ηγέτης στην ελληνική μετανεωτερική πολιτικότητα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις προεκλογικές παρεμβάσεις του. Πάντοτε επισημαίνει την πτώση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς από 30 αριστερούς βουλευτές. «Τα κάστρα πέφτουν από μέσα», τονίζει με έκδηλη πικρία.

Θα μπορούσε να καταλήξει δημοσίως σε οδυνηρά πολιτικά συμπεράσματα για τους εκφραστές του «σχίσματος», ως γνωστόν, όμως, ο Τσίπρας διακρίνεται για την κοινωνική και πολιτική του ευγένεια. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πάντως ότι η επισήμανση αυτή θα ασκήσει καταλυτική επιρροή στην εκλογική συμπεριφορά των δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Τέσσερα διλήμματα μας συνοδεύουν προς τις κάλπες.

Το πρώτο τέθηκε ήδη από τον κορυφαίο διανοητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (5-6.9.2015). «Το μεγάλο επίτευγμα του Τσίπρα προσωπικά είναι ότι ξαναμπήκε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ερώτημα 'πού πάει η Ευρώπη;'. Γι' αυτό έχουν λυσσάξει οι αντιδραστικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι. Με αυτή την έννοια το δίλημμα που πλέον αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι ούτε δραχμή ή ευρώ ούτε Μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Αφορά την επανεκκίνηση μιας πολιτικής μάχης ορισμένων ευρωπαϊκών κομμάτων στην παντοδυναμία του Σόιμπλε και του τραπεζικού κεφαλαίου».

Κατά τη γνώμη μου, έπονται ακόμη τα εξής τρία:

* Θα επιβεβαιωθεί η ήττα της οικονομικής και κοινωνικής ολιγαρχίας, με προπομπό τα ΜΜΕ, όπως αυτή συνέβη στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου 2015; Θα επιβεβαιωθεί η ταξική κυριαρχία στην πολιτική και τους αντιπροσωπευτικούς συσχετισμούς του φτωχοποιημένου μεσοαστικού, μικροαστικού και εργασιακού ή μη εργασιακού «προλεταριάτου», προς όφελος των συμφερόντων του;

* Η αμεσοδημοκρατική, διά νέων θεσμών, λαϊκή παρέμβαση θα αμβλύνει τον εν πολλοίς «τυπικό» χαρακτήρα του πολιτικού μας συστήματος;

* Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα θα επιφέρει, κατά την επίλυσή του, την ευκταία ενσωμάτωση και αναδιαστρωμάτωση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του ο εμβληματικός ιδρυτής του κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ;

Πολλοί καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι, έσωθεν και έξωθεν, ανησυχούν για την πολιτική «σταθερότητα» στην Ελλάδα μετά την 20ή Σεπτεμβρίου 2015.

Η απάντηση βρίσκεται στην εκλογή αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία απαντά με απόλυτη σαφήνεια και στα τέσσερα προταχθέντα διλήμματα.

* Ο Κώστας Ζώρας είναι καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL