Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Αντίο, σύντροφε καθοδηγητή.....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίο, σύντροφε καθοδηγητή.....

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Ας μου επιτρέψει η "Αυγή" να "'πω δυο λόγια" για τον σ. Ανταίο Χρυσοστομίδη που έφυγε πριν λίγες μέρες από κοντά μας.

Τον γνώρισα και γνωριστήκαμε για πρώτη φορά στο Βουκουρέστι, κάτω από συνθήκες (και τότε) διάσπασης! Ήταν η εποχή της Β' Πανελλαδικής στον Ρήγα.

Κι ο Ανταίος, υπεύθυνος του Κ.Σ. του Ρήγα για την Οργάνωση Ρουμανίας, ήρθε εκεί να μας "ημερέψει"... Βρεθήκαμε στα γραφεία των πολιτικών προσφύγων του ΚΚΕ Εσωτερικού, στην οδό Plantelor 12. Ο Ανταίος ήταν καλοσυνάτος, αλλά αυστηρός με τα ζητήματα της νεολαίας και του κόμματος. Του θέταμε όμως και ζητήματα σοσιαλισμού, του καθεστώτος Τσαουσέσκου αλλά αυτός, με το μειλίχιο ύφος του και τη φλόγα της ανανεωτικής Αριστεράς που "έκαιγε"μέσα του, προσπάθησε να μας πείσει (;) ότι τα προβλήματα του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Ρουμανία ήταν πρώτα απ' όλα υπόθεση του ρουμανικού λαού. Λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαιώθηκε...

Ξαναήρθε όμως στο Βουκουρέστι ο Ανταίος, αρχές του '79 αν θυμάμαι καλά, όταν οι ξένοι φοιτητές είχαμε ξεσηκωθεί ενάντια στην επιχειρούμενη αύξηση των διδάκτρων από 220 σε 245 δολάρια τον μήνα και στο Ιάσιο μάλιστα, όπου κι εγώ φοιτούσα, είχαμε κάνει και κατάληψη Έλληνες και Άραβες φοιτητές στο κτήριο της Φιλοσοφικής.

Πάλι ο Ανταίος, σε πιό δύσκολη συγκυρία αυτή τη φορά, κατάφερε να μας "καλμάρει", αφού και οι ρουμανικές αρχές δέχθηκαν το πάγωμα των διδάκτρων για έναν χρόνο.

Εκείνα τα χρόνια εμείς δεν είχαμε ανακαλύψει τον άλλον Ανταίο Χρυσοστομίδη, τον φιλοσοφημένο, τον καλλιτεχνικό, τον πολυμαθέστατο, τον ευαίσθητο καθοδηγητή του Κ.Σ. του Ρήγα.

Ακολούθησαν τα χρόνια στην Ελλάδα και στην ''Αυγή'', όπου γνωρίστηκα και με τον Σοφιανό αλλά με τον Ανταίο είχαμε σποραδική επικοινωνία. Τον παρακολουθούσα όμως μέσα από τα γραπτά του και πραγματικά τον θαύμαζα.

Μου εμπιστεύθηκε μια φορά, να κάνω τρεις συνεντεύξεις αθλητών στίβου για το περιοδικό "Ευ ζην"και μ' αυτή την ευκαιρία μιλήσαμε ξανά, αρκετές φορές και για τα παλιά, και για όσα συνέβαιναν στη Ρουμανία. Θυμηθήκαμε τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ρουμανίας του Ρήγα, όπου αυτός ήταν παρών αλλά και τα ζητήματα που θέταμε εμείς οι φοιτητές, φερμένοι από την Ελλάδα, την πρώτη φορά στο Συνέδριο του Ρήγα στην Πάντειο και την δεύτερη φορά, στο Συνέδριο του ΚΚΕ Εσωτερικού, στον Μίλωνα.

Από τότε δεν ξανασυναντηθήκαμε με τον Ανταίο. Τον "συναντούσα"όμως μέσα από τα γραπτά του, που ήταν στοχαστικά, αγωνιώδη, ευαίσθητα, όπως ήταν κι ίδιος ο Ανταίος όχι μόνο με τα ζητήματα της Αριστεράς αλλά κι όταν έγραφε για κοινωνικά ζητήματα ή όταν μας παρουσίαζε στην ΕΡΤ τους συγγραφείς του κόσμου.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε καθοδηγητή.


* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, πνευμονολόγος, μέλος Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL