Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Με αφορμή το κείμενο των 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή το κείμενο των 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Ζευγώλη*

Στις 25 του Γενάρη ο ελληνικός λαός επέλεξε να αναθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας. Επί έξι μήνες «οι φίλοι και σύμμαχοι» και με τελευταίο χαρτί τα capital controls επεχείρησαν να ανατρέψουν την ετυμηγορία του λαού. Το "Όχι" στο δημοψήφισμα έδειξε ότι ο λαός εξακολουθεί να υποστηρίζει την επιλογή του.

Οι πάντες (εντός και εκτός Ελλάδας) γνωρίζαμε ότι η χώρα με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια είναι ήδη αποικία χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσχέθηκε επανάσταση. Υποσχέθηκε διαπραγμάτευση και υποστήριζε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διακυβέρνησης ακόμη και μέσα σε συνθήκες Μνημονίου. Η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και το μέλλον της Ευρωζώνης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Μόνο οι εγχώριοι επικριτές τής κυβέρνησης δεν το κατάλαβαν. Το Ποτάμι και τα πρώην κυβερνητικά κόμματα μιλάνε για δήθεν καλύτερη συμφωνία την οποία χάσαμε λόγω δικών μας λαθών. Δηλαδή, μας λένε ότι η κυρία Μέρκελ περίμενε την αριστερή κυβέρνηση για να της κάνει δώρα.

Οι ξένοι αναλυτές έγραψαν ότι το Μνημόνιο είναι η τιμωρία στον ελληνικό λαό για την επιλογή του και όντως είναι τιμωρία και όχι δώρο. Και από δω αρχίζουν τα δύσκολα. Θα κυβερνήσετε ή θα αποδράσετε; Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Το Μνημόνιο καθορίζει το πλαίσιο. Δεν χωράνε μεσοβέζικες λύσεις. Αν στηρίζετε την κυβέρνηση, αυτό γίνεται χωρίς αστερίσκους. Αν όχι, τη ρίχνετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, και όπως φαίνεται εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται, απαιτούν από εσάς πράξεις ευθύνης.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναβληθεί για έναν χρόνο τουλάχιστον. Θυμηθείτε το ξεκατίνιασμα του ΠΑΣΟΚ μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση και προσέφερε θέαμα. Εσείς είστε κυβέρνηση και, στις συνθήκες πόλωσης που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο κόμμα, η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη, ενώ επιτακτική ανάγκη και απαίτηση του λαού, είναι να επιταχυνθεί η λειτουργία της κυβέρνησης. Έπειτα από έναν χρόνο με καθαρό μυαλό, νηφαλιότητα και με την εμπειρία της διακυβέρνησης, θα κρίνετε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τότε όλοι μαζί θα έχετε τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε τις όποιες αναγκαίες αλλαγές.

* Ο Γιώργος Ζευγώλης είναι γιατρός, συνταξιούχος δ/ντής ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL