Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Μικρασιατών Ίχνη - Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικρασιατών Ίχνη - Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω

Της Έλενας Ακύλα

Μια ενδιαφέρουσα νέα κυκλοφορία βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» με την έκδοση του λευκώματος Μικρασιατών Ίχνη - Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω. Στα δεκατρία χρόνια ζωής του, ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω έχει επιδείξει πλούσιο έργο, με κορύφωση πριν πέντε χρόνια του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού και σήμερα με την έκδοση του παρόντος λευκώματος. Ενός έργου που χρειάστηκε σχεδόν δέκα χρόνια για να υλοποιηθεί από τα μέλη του και τους ερευνητές και συγγραφείς του βιβλίου Αθηνά Δασκαλάκη και Γιάννη Κουτούλια, που με κόπο συγκέντρωναν φωτογραφικό υλικό από τις οικογένειες που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω.

Μέσα από τις φωτογραφίες αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης και ο ιστορικός τού μέλλοντος τις διαδρομές που ακολούθησαν οι πρόσφυγες μέχρι να ριζώσουν σε έναν τόπο, στην προκειμένη περίπτωση στο Αιγάλεω. Στις διακόσιες σελίδες του βιβλίου συναντά κανείς εκατόν έντεκα οικογένειες, άλλοτε ντυμένες με τα ρούχα τα γιορτινά και άλλοτε με τα καθημερινά τής βιοπάλης. Φωτογραφίες πριν και μετά το 1922 μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Ένα βιβλίο πλούσιο σε οικογενειακές φωτογραφίες, φωτογραφίες από την προσωπική και κοινωνική ζωή των μελών των οικογενειών και λίγα έγγραφα που πιστοποιούν τον τόπο καταγωγής στη Μικρά Ασία ή την ιδιότητα του πρόσφυγα. Σκόρπιες μικρές ιστορίες ζωής συνοδεύουν κάποιες φωτογραφίες, ενώ περισσότερες και μεγαλύτερες σε έκταση θα φιλοξενηθούν στο επόμενο βιβλίο που ετοιμάζει ο σύλλογος. Στο βιβλίο υπάρχουν και μικρά εισαγωγικά κείμενα που συνοδεύουν την έκδοση και αναφέρονται στη σημασία της φωτογραφίας ως ιστορικό τεκμήριο, στην καθημερινή ζωή στη Μικρά Ασία, στις μαθητικές αναμνήσεις, τις γιορτινές στιγμές, στην εγκατάσταση στο Αιγάλεω, τη γραφειοκρατία και στα επαγγέλματα. Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου καλύπτονται από ένα συνοπτικό γλωσσάρι με τις περιοχές προέλευσης των Μικρασιατών που οι φωτογραφίες τους φιλοξενούνται στην παρούσα έκδοση.

Μια όμορφη συλλογική δουλειά, που έγινε με πολύ μεράκι και παράλληλα ένα αποθετήριο μνήμης στην καταγραφή των μικρασιατικών οικογενειών και στο παρελθόν αυτών των ανθρώπων. Ένα δώρο στις επόμενες γενιές των Μικρασιατών για να γνωρίσουν τις ρίζες τους και τη δική τους οικογενειακή ιστορία. Για όποιον ενδιαφέρεται, το βιβλίο διατίθεται στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Αιγάλεω και στα τηλέφωνα 6972700066 και 6932400228. Ευχόμαστε στο βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και στον σύλλογο να συνεχίσει τις όμορφες συλλογικές του δράσεις.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα προσφέρονται ξεναγήσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε συλλόγους και άλλους φορείς. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού απευθυνθείτε στην κ. Ντίνα Καλλιοντζή, στο τηλ.: 6932400228.

Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 2-4 στο Αιγάλεω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL