Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
ΑΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ / Διερμηνείς σε δίκη μεταναστών με μεροκάματο 15 ευρώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ / Διερμηνείς σε δίκη μεταναστών με μεροκάματο 15 ευρώ!

Του Ιωάννη Ζήβα*

 

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει μπει προ πολλού στο τούνελ των Μνημονίων και στο βάθος όχι μόνο δεν φαίνεται φως, αλλά το σκοτάδι γίνεται όλο και πιο πυκνό. Τόσο οι εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, όσο και το πρόσφατο δημοψήφισμα απέδειξαν ότι ο λαός μας δεν ανέχεται τους εκβιασμούς του χρηματιστικού κεφαλαίου. Απέδειξε ότι θέλει αξιοπρεπή πορεία μέσα από τη δικαίωση των ελπίδων των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της χώρας μας.

Παράλληλα, στη χώρα μας έχει αυξηθεί και ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τις χώρες του Καυκάσου, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου μαίνονται οι πόλεμοι, η πείνα, οι ασθένειες και η δυστυχία. Έτσι η χώρα μας ήταν η πρώτη που δέχθηκε εδώ και αρκετά χρόνια τα μεγαλύτερα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, εκ των οποίων πολλοί έμειναν και εργάζονται εδώ, ενώ άλλοι επιδιώκουν να φύγουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της χώρας μας την αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι άλλοι φθάνουν για να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα πρόσκαιρα, άλλοι εγκαθίστανται, διαμένουν και εργάζονται εδώ μόνιμα με ανανέωση της άδειας παραμονής τους, ενώ άλλοι ζουν με τον φόβο απέλασής τους. Ένα μερίδιο εξ αυτών εμπλέκεται κατά καιρούς σε δίκες λόγω ποινικής παραβατικότητας. Κατά συνέπεια, η παρουσία τους ενώπιον των διωκτικών και κυρίως των δικαστικών αρχών (Αστυνομία, εισαγγελέας, δικαστήρια) απαιτεί την παρουσία εκείνων των προσώπων που θα αποτελέσουν τη γέφυρα της συνεννόησης μεταξύ αυτών και των Αρχών. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους διερμηνείς - μεταφραστές. Εάν σε μία δίκη με πέντε μάρτυρες, λείπει ένας ή δύο μάρτυρες, η δίκη μπορεί να διεξαχθεί. Πώς μπορεί όμως να διεξαχθεί μία δίκη ή μία παράσταση ενώπιον του εισαγγελέα χωρίς διερμηνέα; Κι όμως η αναγκαιότητα της ύπαρξης του διερμηνέα, που είναι τόσο σημαντική, αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία τουλάχιστον απαξιωτικά, με αμοιβές που για ένα εξάωρο στα δικαστήρια, ανεξάρτητα του αριθμού των υποθέσεων στις οποίες μετέχουν ημερησίως, αντιστοιχούν στο... ιλιγγιώδες ποσό των 15 ευρώ! Ναι, καλά διαβάσατε. 15 ολόκληρα ευρώ!

Επίσης η αντιμετώπιση που υφίστανται από τις εισαγγελικές και γενικότερα τις δικαστικές αρχές είναι πολλές φορές υποτιμητική και προσβλητική. Ενώ καλούνται με εισαγγελική κλήση για μια δίκη κάποια συγκεκριμένη ημέρα, και περιμένουν να εκδικασθεί η υπόθεσή τους για να διερμηνεύσουν, τυχαίνει πολλές φορές να περνάει το εξάωρο και να μην εκδικάζεται η υπόθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν γραμματείς που αρνούνται να υπογράψουν την βεβαίωση παρουσίας του διερμηνέα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό ποσό που αναφέραμε πιο πάνω.

Σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή εργάζονται υπό άκρως δυσχερείς συνθήκες περίπου 200 διερμηνείς. Προέρχονται από διάφορες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Οι γλώσσες που κατ' εξοχήν ομιλούνται και διερμηνεύονται σήμερα ενώπιον των αστυνομικών, εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών είναι τα αραβικά, τα πακιστανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ρουμανικά, τα βουλγαρικά, τα ρωσικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά.

Πρόσφατα οι διερμηνείς-μεταφραστές των δικαστηρίων της Αθήνας συνέστησαν τον Αθηναϊκό Σύλλογο Διερμηνέων που έχει ως βασική επιδίωξη και αποστολή την προάσπιση των δικαιωμάτων τους με προτεραιότητα την εξασφάλιση ικανοποιητικών και αξιοπρεπών αμοιβών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Ο αγώνας των διερμηνέων θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να καταδειχθεί η σημασία της προσφοράς τους και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση με τον δέοντα σεβασμό προς το πρόσωπό τους.

 

* Ο Ιωάννης Ζήβας είναι μεταφραστής

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL