Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πάλι για τον συσχετισμό των δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάλι για τον συσχετισμό των δυνάμεων

Της Άννας Φιλίνη

Στη μάχη που δόθηκε στις Βρυξέλλες και είχε μια πρώτη κατάληξη το πρωί της 13ης Ιουλίου, το αποτέλεσμα έχει δύο αναγνώσεις, καθώς πρέπει να εκτιμηθούν ταυτόχρονα δύο αποτελέσματα: Από τη μια, η Ελλάδα απέφυγε την έξοδο από την Ευρωζώνη και τη χρεοκοπία, συνομολογώντας όμως μια βαριά συμφωνία που είναι δύσκολο να την χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Από την άλλη, η Γερμανία επέβαλε αυτή τη βαριά συμφωνία που επιδίωξαν η ίδια και οι στενοί σύμμαχοί της, ωστόσο ήδη δημιουργήθηκε ρήγμα στη συνοχή της γαλλογερμανικής συμμαχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των δεδομένων στην Ε.Ε. Μέσα στην ίδια της τη χώρα η κυρία Μέρκελ δέχτηκε την κριτική ότι είναι «ο νέος εχθρός της Ευρώπης» και ότι κατέστρεψε τη γερμανική διπλωματία επτά δεκαετιών.

Ο παραπάνω απολογισμός είναι δύσκολος, ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, όμως δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού υπήρξε ήδη μια ανάσα μετά τη μέγγενη των περασμένων εβδομάδων, ενώ αναγνωρίζεται στον πρωθυπουργό το θάρρος να κινηθεί μέσα σε ναρκοπέδιο και να λάβει δύσκολες αποφάσεις αποβλέποντας στο καλύτερο μέλλον του λαού και της χώρας.

Όσο και αν έχει αποφύγει η Αριστερά για πολλά χρόνια να κάνει εμπεριστατωμένες αναλύσεις των συνθηκών με στόχο τη χάραξη γραμμής στη βάση της εκτίμησης κάθε φορά του συσχετισμού των δυνάμεων, αυτό πια ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να το συνεχίσουμε. Γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε συχνά να πέφτουμε σε βολονταρισμούς, να δίνουμε εύκολα χαρακτηρισμούς για ρεφορμισμούς και υποχωρήσεις. Στο κύριο άρθρο που έγραψε η Λουτσιάνα Καστελίνα στο "Μαnifesto" της 17ης/7/2015, μόλις τρεις μέρες μετά την περίφημη συνθήκη για την Ελλάδα, θέλοντας να ενισχύσει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά και κατανοώντας παράλληλα το ξέσπασμα των αντιδράσεων σε αυτή την απόφαση, διατύπωσε ακριβώς την ανάγκη να την εξετάσουμε κάτω από το πρίσμα του συγκεκριμένου συσχετισμού των δυνάμεων. Έγραφε: «Το Grexit σήμερα θα κατέληγε να γίνει μόνο η θλιβερή ιστορία μιας μικρής περιθωριακής χώρας, δηλαδή η νίκη του Σόιμπλε». Και παρακάτω απορρίπτει τη θεωρία αρθρογράφου στη γερμανική εφημερίδα "Neues Deutschland" που θέλει να παραλληλίσουμε την Ελλάδα σήμερα με τη Ρωσία πριν έναν αιώνα, ως τον αδύναμο κρίκο του καπιταλισμού! Η Καστελίνα κάνει μάλιστα την εκτίμηση: «Σήμερα πάντως γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ούτε μυρωδιά από μια επαναστατική διαδικασία που θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει στην Ευρώπη την ενδεχόμενη ρήξη της Ελλάδας». (βλέπε όλο το άρθρο, μετάφραση στην "Αυγή", Τρίτη 21 Ιουλίου).

Πρέπει λοιπόν να δούμε τα πράγματα συγκεκριμένα. Στις Βρυξέλλες ο Σόιμπλε πήγε σε ενιαία γραμμή με τη Μέρκελ (το είπε η ίδια στην Μπούντεσταγκ) και είχαν μαζί τους τις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και αιχμή του δόρατος τον Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Τη γραμμή τους για έξοδο της Ελλάδας ή για τάιμ - άουτ πέντε ετών, που κι αυτό έφερνε τη μόνιμη έξοδο, την παρουσίασαν ξαφνικά στο τραπέζι και εκβιαστικά. Δεν είχανε προετοιμάσει γι' αυτό ούτε το ίδιο τους το κοινοβούλιο. Αντέδρασε ο Ολάντ για τον οποίο ήταν σαφές ότι αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για τη Γαλλία στην Ευρώπη αλλά και για όλες τις χώρες που δεν ελέγχει η Γερμανία. Η Ιταλία είχε αξιοσημείωτη αντίδραση, η Αυστρία επίσης. Τελικά, μετά από πολλές ώρες μάχης που γνωρίζουμε, το χειρότερο κακό αποφεύχθηκε, όμως με βαρύ τίμημα για την Ελλάδα.

Το τίμημα όμως αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Το ελληνικό ζήτημα έγινε αφορμή ώστε να έχει μπει το ζήτημα του μέλλοντος της Ευρώπης στην ημερήσια διάταξη. Οι πιο συντηρητικοί τάσσονται με τον Σόιμπλε. Ακόμη και στη Γαλλία ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν τάχθηκε μαζί του για το Grexit. Όμως τα σχέδια της Γερμανίας ξεσκεπάστηκαν πια. Μέσα στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνώντες αναγκάστηκαν να πουν ότι δεν ήξεραν το σχέδιο Σόιμπλε κι ότι η Γερμανία απομονώθηκε στους Ευρωπαίους. Όμως τα πράγματα είναι ακόμη στην αρχή τους και οι περισσότεροι εκδηλώνουν μοναχά την απογοήτευσή τους για τη σημερινή κατάντια της Ευρώπης, όπου η αλληλεγγύη δεν εκδηλώνεται πλέον.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο στη "Le Monde", στις 21 Ιουλίου, του Ιταλού Ρομάνο Πρόντι, παλιού προέδρου της Κομισιόν, που διατυπώνει με σαφήνεια τη θέση ότι το γαλλογερμανικό ζεύγος δεν μπορεί πλέον να είναι κινητήρας της Ευρώπης, μιας και η Γερμανία είναι πια πολύ ισχυρή και η Γαλλία δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει  γραμμή αλληλεγγύης. Λέει μάλιστα ότι ο ίδιος πρότεινε πριν ένα χρόνο τη στενότερη συνεργασία Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, αλλά ότι αυτή η ιδέα δεν είναι ακόμη ώριμη. Εξάλλου και η Καστελίνα στο άρθρο της λέει ακριβώς πως θα ήταν διαφορετικό το πλαίσιο εάν είχε προχωρήσει μέσα στην Ευρωζώνη μια ισχυρότερη συμμαχία τουλάχιστον από τις χώρες της Μεσογείου.

Τα δεδομένα είναι σαφή και αυτά πρέπει να παίρνουμε υπόψη. Η θέση της χρεοκοπίας ή η θέση της εγκατάλειψης της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή στάση ούτε ευθύνης ούτε υπερηφάνειας. Ούτε βέβαια θα ήταν περήφανη μια γραμμή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα άφηνε να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη το διασπαστικό σχέδιο του Σόιμπλε και της Μέρκελ για το Grexit σε οποιαδήποτε μορφή του.

ΜΟΤΟ

Η θέση της χρεοκοπίας ή η θέση της εγκατάλειψης της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή στάση ούτε ευθύνης ούτε υπερηφάνειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL