Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Δρόμος που βαδίζει μόνος του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δρόμος που βαδίζει μόνος του"

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ

Α. O Ντέτζγκεν, Γερμανός εργάτης, βαρελάς, κομμουνιστής και φιλόσοφος, «ανακάλυψε τη διαλεκτική και διατύπωσε τη θεωρία του για την αφαίρεση σε μια επιστολή στον Μαρξ, στις 7 Νοεμβρίου 1867».i Ο ίδιος, μετά από μια βόλτα στο πάρκο Λίνκολν, όπου είχε μια πολιτική συζήτηση με έναν "ζωηρό και ενθουσιασμένο» τρόπο για την "επικείμενη κατάρρευση της καπιταλιστικής παραγωγής», σταμάτησε στη μέση της φράσης με το χέρι του στον αέρα - νεκρός από την παράλυση της καρδιάς.ii «Γι' αυτό μου άρεσε να τσιτάρω Ντέτζγκεν που μιλούσε για την φιλοσοφία ως 'Holzwerg der Holzwege' προσπερνώντας τον Χάιντεγκερ που σίγουρα δεν γνώριζε αυτή τη διατύπωση (και που την ανακάλυψή της την οφείλω στον Λένιν και στην ωραία μετάφραση του J.P. Osier), τον 'δρόμο των δρόμων που δεν οδηγεί πουθενά'. Έμαθα μετά ότι ο Χέγκελ είχε πολύ πιο πριν φιλοτεχνήσει τη θαυμάσια εικόνα ενός 'δρόμου που βαδίζει μόνος του', ανοίγοντας τον ίδιο του τον δρόμο, έτσι καθώς προχωράει στα δάση και στα χωράφια. Τι 'συναντήσεις!'», λέει ο Αλτουσέρ, τόσο λυτρωτικά για μας σήμερα.iii Σ' αυτές λοιπόν τις μεγάλες "συναντήσεις" προστίθενται σήμερα και οι δικές μας, οι μικρές, στο εσωτερικό μιας αβάσταχτης κοινωνικής κατάστασης, που όμως ενοποιήσαμε με τον πιο παθιασμένο τρόπο σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, για τις ζωές και τις μεγάλες προσδοκίες εκείνων που πείστηκαν και γοητεύτηκαν από τον "δρόμο που ανοίγει τον ίδιο του τον δρόμο" ξεπερνώντας όλες τις αντιφάσεις. Μόνο η "παράλυση της καρδιάς" μπορεί να αφήσει μετέωρο αυτό το παθιασμένο μήνυμα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν το ακυρώνει. Έχουν προηγηθεί πολλές "συναντήσεις" που το καθιστούν διαρκές και δυνατό.

Β. Η Ομάδα των 77 κρατών (οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Κίνα) εισήγαγαν σχέδιο ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο «Προς τη δημιουργία ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διεργασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους». Στη συνεδρίαση της ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών (9 Σεπτεμβρίου 2014) για το θέμα, ο Βολιβιανός εκπρόσωπος των G-77 είπε ανάμεσα σε άλλα: "Η τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα (σημ.: των Ηνωμένων Εθνών) αναφέρει ότι οι πρόσφατες κρίσεις χρέους και η παρατεταμένη άσκηση προσφυγής κατά της Αργεντινής από τους ομολογιούχους οδήγησαν σε εντατικοποίηση της διεθνούς συζήτησης για τη ανάγκη ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης του χρέους που μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα, τη δικαιοσύνη και τον συντονισμό σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. [...] Το δημόσιο χρέος και η αναδιάρθρωσή του δεν θέτουν δημοσιονομικό, νομικό ή ακόμα σχετικό με δικαιοδοσίες πρόβλημα. Είναι πρόβλημα που αφορά ολόκληρο τον κόσμο και κάθε χώρα, αναπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη".

Στις 5 Δεκεμβρίου 2014, η ιταλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκ μέρους της Ε.Ε., εκφωνεί την ομιλία αιτιολόγησης της αποχής από την ψηφοφορία, που όμως δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη της. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. δεν μετέχει ως μέλος στον ΟΗΕ αλλά ως παρατηρητής. "Αναγνωρίζουμε τη σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους, που δεν είναι μόνο χρήσιμη για ορισμένες χώρες. Εμείς οι ίδιοι έχουμε πληγεί σοβαρά, είτε ως πιστωτές είτε από την πλευρά του οφειλέτη". "Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το ψήφισμα". Το σημαντικότερο δε από τη θέση της Ε.Ε. είναι το ακόλουθο: "Όπως είπαμε στην αρχή των διαπραγματεύσεων, οποιαδήποτε συμμετοχή από την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη της για συζητήσεις αναφορικά με το ψήφισμα του ΟΗΕ 68/304 θα πρέπει να καθοδηγείται από τις ακόλουθες σκέψεις: Η ad hoc επιτροπή θα πρέπει να περιορίζεται στην εκπόνηση μη δεσμευτικών 'κοινών αρχών', σε μια βασισμένη στην αγορά εθελοντική συμβατική προσέγγιση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους [...]. Ούτε η Ε.Ε. ούτε τα κράτη - μέλη θα συμμετέχουν σε συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία δεσμευτικού πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους".

Ο αγώνας για το ψήφισμα στον ΟΗΕ συνεχίζεται. Ο αγώνας για το δικαίωμα των κρατών να προχωράνε με βάση δεσμευτικές "κοινές αρχές" για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, για την ειρηνική συνύπαρξη, την ευημερία, τη συνεργασία και την πρόοδο επίσης συνεχίζεται.

i Λ. Αλτουσέρ, Φιλοσοφικά, εκδόσεις "Ο Πολίτης" (1994). (Μτφρ.: Α. Ελεφάντης), σελ. 253. Και η επιστολή https: //www.marxists.org/archive/dietzgen/1867/67_11_07.htm

ii https: //en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Dietzgen

iii Λ. Αλτουσέρ, Φιλοσοφικά, σελ. 119.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL