Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Το Όχι είναι η μόνη ευρωπαϊκή επιλογή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Όχι είναι η μόνη ευρωπαϊκή επιλογή

Του Κωνσταντίνου - Ηρακλή Ήσυχου, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας

Όχι, το ΟΧΙ δεν είναι επιλογή για έξοδο από το κοινό νόμισμα. Αντίθετα, η ανάγνωση του δημοψηφίσματος ως διλήμματος μεταξύ ευρώ ή δραχμής είναι πολιτική επιλογή όλων όσοι προκρίνουν για άλλη μια φορά δοκιμασμένες, αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας.

Χρέος μας η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Άποψη στην οποία όλοι μας συμφωνούμε. Ό,τι και εάν επιλέξει ο ελληνικός λαός στο αυριανό δημοψήφισμα, αυτό θα πρέπει να είναι το κυριότερο ενοποιητικό μας στοιχείο την επομένη μέρα. Στον περιορισμό του χρέους συμφωνούν ακόμη και οι εταίροι μας. Είναι όμως στην κρίση του λαού να αξιολογήσει ποια πολιτική επιλογή, εκείνη του Όχι ή του Ναι, μετατρέπει την άποψη αυτή σε αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση.

Ιστορική μάχη καλούμαστε να διεξάγουμε και ο αντίπαλος μας είναι ο ίδιος ο κακός εαυτός μας ως έθνους. Να θυμηθούμε τα μεγάλα μας Όχι και να προσθέσουμε δίπλα σε αυτά ακόμη ένα. Να θυμηθούμε πως αυτά δεν ήταν αντιδραστικές ή απερίσκεπτες αρνήσεις ενός λαού αλλά οι μεγάλες εμπνευσμένες στιγμές μας που μας χαρακτηρίζουν. Να αποφασίσουμε επιτέλους πως τον Ιανουάριο του 2015 είπαμε το μεγάλο Όχι ως σύγχρονοι Έλληνες, δρομολογήσαμε το τέλος του λαϊκισμού, του ρουσφετιού, της διαπλοκής, της μιντιοκρατίας.

Ναι, το Όχι είναι εκείνη η πολιτική επιλογή που ήδη μεταβάλλει το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Την επομένη κιόλας μέρα μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλύτερες προτάσεις, αλλά κάποιοι επέλεξαν να αφιερώνουν τον τηλεοπτικό τους χρόνο στην καλλιέργεια του φόβου και μόνο.

Ανάπτυξη μας υπόσχονταν πως θα φέρουν τα Μνημόνια και εδώ και μια πενταετία η χώρα παραμένει σε ύφεση. To success story ήταν η Ελλάδα των 1.500.000 ανέργων, των 300.000 νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας, οι κλειστές επιχειρήσεις, οι απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια. Μα όλα αυτά γιατί να λησμονηθούν την Κυριακή;

Ικανότητα και δυνατότητες ανάπτυξης έχει η χώρα. Είμαι ένας από αυτούς που μπορούν να το διαβεβαιώσουν και είμαι περήφανος που προΐσταμαι της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας. Έμπρακτη απόδειξη, το σταμάτημα των εκκαθαρίσεων στα κλειστά εργοστάσια που παραλάβαμε και συνεχίζουμε δυναμικά με εξωστρέφεια και είμαστε μπροστά σε προχωρημένες συμφωνίες για παραγγελίες από άλλα κράτη. Αυτή είναι η δική μας απάντηση, η ανάδειξη της αμυντικής μας βιομηχανίας, του εθνικού μας πλούτου, που χρόνια απαξιώνονταν προς όφελος ξένων πολεμικών βιομηχανιών.

ΟΧΙ άλλη υποχώρηση στις εξωφρενικές απαιτήσεις των εταίρων μας, που αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν το ιδιαίτερο τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της κοινωνικής σύνθεσης της κοινωνίας μας. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας και η γεωπολιτική της θέση υποχρεώνει να διατηρούμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.). Απλά πράγματα λοιπόν, το αξιόμαχο έχει οικονομικό κόστος και απαιτεί κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Πλήττεται η εθνική μας άμυνα όταν μας ζητούν να περιορίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες και συνταξιοδοτούνται τα χιλιάδες στελέχη των Ε.Δ. γερασμένα στα 65 τους χρόνια. Αδυνατούν να καταλάβουν οι λογιστές των θεσμών πως τα μοντέλα των μεγάλων οργανισμών που περιγράφουν τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδιά τους, γραμμένα ως συνταγές μαγειρικής, δεν υπακούουν στο ιδιαίτερό μας, που αυτοί οφείλουν να μας αναγνωρίσουν ως οικονομίας.

Το Όχι είναι η μόνη ευρωπαϊκή επιλογή. Δυναμώνει τη φωνή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, που αξιώνει μια Ελλάδα ισότιμη με τους λοιπούς εταίρους της, να βγει στον δρόμο της ανάπτυξης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όχι να τους παρακολουθεί ευρισκόμενη διαρκώς η ίδια υπό την επιτήρησή τους. Αυτή η διαπραγματευτική ομάδα τη Δευτέρα θα είναι οι εκπρόσωποι ενός λαού, θα αντισταθμίζει πλέον ακόμα και αυτό που παπαγαλίζεται ως σχέση 18/1. Το 18 αφορά κυβερνήσεις μελών - κρατών της Ε.Ε. και το 1 τη φωνή ενός ολόκληρου λαού που έχει εκφραστεί και διά δημοψηφίσματος. Η στοιχειώδης αντίληψη περί δημοκρατίας υποχρεώνει να διαβαστεί η σχέση τού 18/1 με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και όχι ως αριθμοί.

ΔΕΝ είμαστε μόνοι μας, ποτέ δεν ήμασταν μόνοι μας στην Ευρώπη, ας ακολουθήσουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη το παράδειγμά μας, το ριζοσπαστικό εγχείρημα της Κυριακής 5 Ιουλίου, και ευθύς ο κάθε Ευρωπαίος θα το αντιληφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL