Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Γυναίκες οικιακές βοηθοί: ένα «αόρατο» επάγγελμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γυναίκες οικιακές βοηθοί: ένα «αόρατο» επάγγελμα

Την ανάγκη να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους οικιακούς εργαζόμενους τόνισε η εισηγήτρια της έκθεσης και ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ/GUE-NEL Κ. Κούνεβα

Της Κατερίνας Παπαθεοδώρου*

Στο πλαίσιο της σύνταξης της Έκθεσης "Γυναίκες απασχολούμενες ως οικιακές βοηθοί και ως προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων στην Ε.Ε.", η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) ξεκίνησε σε πρόσφατη συνεδρίαση, της μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές και την προστασία των οικιακών εργαζόμενων.

Στόχος της έκθεσης, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση των οικιακών εργαζόμενων στις χώρες, να καταγραφούν καλές πρακτικές και προτάσεις για τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη-μέλη και να προταθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει το πλαίσιο προστασίας των γυναικών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί ή ως προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων προκειμένου να μην εξακολουθεί να μένει αόρατη η οικιακή εργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η εισηγήτρια της έκθεσης Κωνσταντίνα Κούνεβα (ευρωβουλ. ΣΥΡΙΖΑ / GUE-NGL) κατά την εισαγωγική της ομιλία, εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί ή/και φροντιστές στα ιδιωτικά νοικοκυριά. Η οικιακή εργασία είναι υποτιμημένη ιστορικά και εκτελείται κυρίως από γυναίκες, πολλές εκ των οποίων είναι μετανάστριες. Οι γυναίκες οικιακοί βοηθοί επικεντρώνονται συνήθως στις υπηρεσίες καθαρισμού και φροντίδας, ενώ οι άντρες οικιακοί βοηθοί αμείβονται καλύτερα, εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας κυρίως ως κηπουροί, οδηγοί ή φρουροί ασφαλείας. Η έκθεση της Κ. Κούνεβα (GUE-NGL) θα επικεντρωθεί στα θέματα φύλου, τη γυναικεία μετανάστευση και τις συνθήκες εργασίας (συμπεριλαμβάνοντας την κοινωνική προστασία και τις ώρες εργασίας).

Η εισηγήτρια τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους οικιακούς εργαζόμενους και το προσωπικό φροντίδας, ώστε να είναι ασφαλείς και να γίνονται σεβαστά τα ατομικά και συλλογικά τους δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της Επιτροπής FEMM διατύπωσαν προτάσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην αναγνώριση της οικιακής εργασίας ως επαγγέλματος, στην ανάγκη οργάνωσης των οικιακών απασχολούμενων σε συνδικαλιστικές δομές, στον εμπλουτισμό του ορισμού για την οικιακή εργασία και στην ανάγκη να θεσπιστεί κανονιστικό πλαίσιο, είτε με απευθείας νομοθέτηση στα κράτη-μέλη είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων για τους οικιακούς εργαζόμενους. Πολλοί ευρωβουλευτές, κυρίως γυναίκες, ζήτησαν να προβλεφθεί προστασία για τις γυναίκες οικιακές εργαζόμενες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης, ακόμα και σεξουαλικής βίας. Προτάθηκε επίσης να θεσπιστεί όριο ηλικίας για την οικιακή εργασία, αλλά και κατώτατος μισθός, ενώ ομόθυμα επισημάνθηκε από τους ευρωβουλευτές η υποχρέωση των κρατών-μελών να επικυρώσουν τη Σύμβασης 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τους Οικιακούς Εργαζόμενους1.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικιακών Εργαζόμενων (16η Ιουνίου)2, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Υπάρχουν μεγάλα νομικά κενά στη ρύθμιση της οικιακής εργασίας. Κάποιες χώρες έχουν κάνει προσπάθειες, αλλά βρισκόμαστε μακριά από ένα ενιαίο πλαίσιο με κοινές αρχές. Συμμετείχα σήμερα σε ένα συνέδριο που αξιολόγησε τις εξελίξεις στον κλάδο της οικιακής εργασίας από το 2011, οπότε υπεγράφη η Σύμβαση 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το οικιακό προσωπικό. Οι διαπιστώσεις είναι θλιβερές. Ελάχιστα κράτη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες, από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, περιέγραψαν καταστάσεις που μετατρέπουν την οικιακή εργασία σε σύγχρονη μορφή δουλείας. Οι πληροφορίες και οι ιδέες που ανταλλάξαμε στη διάρκεια του συνεδρίου, θα φροντίσω να ενσωματωθούν στην έκθεση που θα συντάξουμε για λογαριασμό της Επιτροπής FEMM. Πρέπει να θεσπίσουμε πολιτικές και αρχές που θα επιτρέψουν στους οικιακούς εργαζόμενους να έχουν μια κανονική ζωή, στο φως."

(πηγές: Δελτίο Τύπου Ευρωβουλ. Κ. Κούνεβα και newsletter Ιουνίου 2015 της επιτροπής FEMM)

1. Σύμβαση 189 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το οικιακό προσωπικό:

Η Σύμβαση C189 αποτελεί σταθμό στο διεθνές δίκαιο με την προώθηση της προστασίας και την επέκταση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οικιακών εργαζόμενων.

Αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι η οικιακή εργασία είναι επάγγελμα που χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και προστασίας. Η επαγγελματική κατηγορία των εκατομμυρίων οικιακών εργαζόμενων -στη μεγάλη τους πλειοψηφία και στις περισσότερες χώρες μετανάστριες, γυναίκες και ανήλικα κορίτσια- είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και υπόκειται σε πολλαπλές διακρίσεις, κακομεταχείριση και συνθήκες εργασίας που, συχνά, ισοδυναμούν με δουλεία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση, οι χώρες που την επικυρώνουν έχουν υποχρέωση να προωθήσουν και να υιοθετήσουν δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τις οικιακές εργαζόμενες. Επίσης να σέβονται και να προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανόμενων αυτών για τη μητρότητα, και να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της κακομεταχείρισης και βίας εναντίον τους, όπως και την απαγόρευση και εξάλειψη της παιδικής εργασίας.

2. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Οικιακών Εργαζόμενων (16 Ιουνίου) είναι η κινητοποίηση των ίδιων των οικιακών εργαζόμενων και των οργανώσεών τους, καθώς και των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων φορέων, για να υπενθυμίσουν σε κάθε κυβέρνηση ανά τον κόσμο την αναγκαιότητα αλλά και την υποχρέωση επικύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης.

* Η Κατερίνα Παπαθεοδώρου είναι μέλος της γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL