Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη Καπώνη

Έχουμε, λοιπόν, δύο συγκεντρώσεις: Η μία έγινε για να υποστηρίξει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η άλλη, για να στηρίξει τους δανειστές, πιέζοντας την κυβέρνηση να υπογράψει εδώ και τώρα ό,τι της ζητούν. Το επιχείρημά τους ήταν να προλάβουν την "ανεύθυνη" κυβέρνηση να μη ρίξει τη χώρα στα βράχια. Θα είχε μια λογική, αν δεν ήταν αυτοί που λεηλάτησαν και έριξαν τη χώρα στη βράχια. Όταν βλέπεις τον "σοφό γέροντα" να διαβεβαιώνει ότι αυτή η συγκέντρωση δεν είναι διχαστική, τότε ξέρεις πως εκεί ποντάρουν. Είναι η ίδια φάρα. Οι πρόγονοί τους λεηλάτησαν το σχέδιο Μάρσαλ, ασκώντας το προσοδοφόρο εκείνη την εποχή επάγγελμα του εθνικόφρονος, και τα βλαστάρια τους λεηλάτησαν τα ευρωπαϊκά πακέτα επιδότησης ΕΣΠΑ, επαγγελλόμενοι τους ευρωπαϊστές...

Το επάγγελμα μεγάλωσε, διευρύνθηκε και χώρεσαν πολλοί από τα δύο κόμματα που επαγγελματικά οδηγούσαν τη χώρα στο ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Μέχρι που έριξαν το σκάφος στα βράχια, σε φουρτουνιασμένο πέλαγος, και ανάγκασαν τον ελληνικό λαό να παλεύει με τα κύματα χωρίς σωσίβια, γιατί εν τω μεταξύ τα είχαν στείλει στις ελβετικές τράπεζες ώστε να είναι ασφαλείς αυτοί και το σόι τους μέσα στην καταιγίδα.

Και τώρα, τι θέλουν πραγματικά... Αυτό που προσεύχονται κάθε βράδυ στον θεό των λαμόγιων, αν υπάρχει τέτοιος θεός, είναι να αποτύχει αυτή η κυβέρνηση, να παραδοθεί άνευ όρων, ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης. Τότε θα ισχύσει το επιχείρημά τους: όλοι το ίδιο είμαστε, οπότε γιατί να κυβερνούν οι άσχετοι αριστεροί, που δεν έχουν ιδέα από γκουβέρνο, και όχι εμείς, που τό 'χουμε σπουδάσει πάππου προς πάππου.

Βέβαια, δεν τους ενδιαφέρει η τύχη του ελληνικού λαού, όπως δεν τους ενδιέφερε ποτέ. Είμαι βέβαιος ότι θα εύχονταν μια συμφωνία όπου ο κάθε Έλληνας θα έπρεπε να δώσει ένα νεφρό στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ. Έτσι θα ήταν ικανοποιημένοι. Όμως, ύστερα από τόσα χρόνια, το κοινό τους μικραίνει. Η παράστασή τους έχει κάνει τον κύκλο της και δεν τραβάει. Οι ατάκες έχουν ειπωθεί και ο ελληνικός λαός δεν τους ακούει. Τι χρειάζεται για να ξαναζωντανέψουν τα ζόμπι; Ο διχασμός. Κι αυτό θα επιχειρήσουν. Μην τους υποτιμούμε. Θα ακούσουμε επιχειρήματα και κραυγές που νομίζαμε ότι έχουν καταχωνιαστεί στο "χρονοντούλαπο της Ιστορίας". Γιατί, όταν δεν έχεις να προσφέρει τίποτα ζωοποιό για να υπάρξεις, καταφεύγεις στο θανατηφόρο.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε μια νομενκλατούρα που έμαθε να ζει από την πολιτική. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τίποτε άλλο να κάνουν για να βγάλουν τον επιούσιο και να έχουν λόγο ύπαρξης. Αν σ' αυτούς προσθέσουμε και τους κομματικούς στρατούς που κάτι τσίμπαγαν από το παντεσπάνι της εξουσίας, τότε έχουμε να κάνουμε με μια συμπαγή μάζα που θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια για τα προνόμιά της.

Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι το πρελούδιο, η δοκιμή για τις κατσαρόλες που θα εμφανιστούν στα μέσα του φθινοπώρου. Ο πόλεμος προετοιμάζεται. Πίστεψαν πως θα μας γκρεμίσουν οι εταίροι. Τώρα, όμως, ξέρουν ότι τη βρόμικη δουλειά πρέπει να την κάνουν οι ίδιοι και έχουν το ένστικτο για το χειρότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL