Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η κυβέρνηση της Αριστεράς και η εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση της Αριστεράς και η εργασία

Άρης Καζάκος - Χρήστος Λάσκος

Στο κυριακάτικο φύλλο της "Αυγής" εξηγήσαμε την πρωταρχική σημασία, που έχουν τα εργασιακά θέματα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στο σημερινό θα κάνουμε μια σειρά επισημάνσεις στη συγκεκριμένη συγκυρία διευθέτησης, υπό το κράτος της σύγκρουσης με τους δανειστές.

***

Έτσι, κατά τη γνώμη μας:

α) Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό να «προσεγγιστεί» το πρόβλημα του ασφαλιστικού με βάση μια αναλογιστική μελέτη που θα στηριζόταν στα τωρινά στοιχεία. Μια τέτοια μελέτη δεν θα έδινε παρά ένα μέγεθος: τεράστια ελλείμματα. Συνεπώς, θα αποτύπωνε τη συντελεσμένη καταστροφή και θα οδηγούσε σε μέτρα διαχείρισης των καταστροφικών επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών (φαύλος κύκλος ελλειμμάτων, μείωση ή και κατάργηση της χρηματοδότησής τους από το κράτος, μείωση συντάξεων και γενικά παροχών).

Γι' αυτό θα πρέπει να αναιρεθεί η πρόβλεψη για μια τέτοια μελέτη, που υπάρχει στη σελίδα 16 της ελληνικής πρότασης 47 σελίδων της 1ης Ιουνίου προς τους «θεσμούς». Το πρόβλημα του ασφαλιστικού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με βάση τη μελέτη των αιτίων και τη λήψη ριζικών μέτρων.

Που θα αντιμετωπίζουν το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο οφείλεται στην ασύλληπτη εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, τη «νόμιμη» εισφοροαποφυγή λόγω των «τοξικών εργασιακών σχέσεων» και των «συμβάσεων-σκουπιδιών».

* Που θα διασφαλίζουν πρόσθετους πόρους για το σύστημα.

* Που θα συνδέουν την θεραπεία του με την καταπολέμηση της τεράστιας ανεργίας και της μαύρης εργασίας.

Πρόσθετο επιχείρημα εδώ, κυριολεκτικά κόκκινη γραμμή για περαιτέρω μειώσεις των παρεχόμενων συντάξεων, μας δίνει η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ που όχι μόνο έκρινε αντισυνταγματικές αυτές του 2012, αλλά και επιβάλλει την οικονομική συνδρομή του κράτους στα ταμεία ασφάλισης, θεωρώντας αντισυνταγματική τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

***

β) Θα πρέπει να επιδειχτεί ιδιαίτερη προσοχή στην επίκληση του ILO σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο λόγος είναι πως το ILO τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει δείξει μια ιδιαιτέρως νεοφιλελεύθερη κλίση.

Επιπλέον, και επί του συγκεκριμένου, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαιτησία του ΟΜΕΔ και ειδικότερα το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σ' αυτήν, όπως επίσης και τα στοιχεία υποχρεωτικότητας που περιέχει. Εδώ κόκκινη γραμμή αποτελεί και η απόφαση 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 25/2004 παλαιότερα), σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και η εξουσία του διαιτητή για τη ρύθμιση του συνόλου της διαφοράς θεμελιώνονται στο ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 22, παρ. 2). Γι' αυτό και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τις σχετικές διατάξεις της ΠΥΣ 6/2012. Επομένως ο νομοθέτης, ακόμη και να το ήθελε, δεν θα μπορούσε να καταργήσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία ούτε να περιορίσει την εξουσία του διαιτητή.

Δεν φτάνει, όμως, η επίκληση του δεδομένου πως το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θεμελιώνεται στο ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 22, παρ. 2), όπως και η καθολική εξουσία του διαιτητή για ρύθμιση του συνόλου της διαφοράς - όχι μόνο του βασικού μισθού. Γιατί, από την άλλη, η χειραγώγηση της διαιτητικής κρίσης με τα κριτήρια της μνημονιακής νομοθεσίας και του νόμου 4303/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης υπηρετεί με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης μέσω της μείωσης των μισθών.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται σε διαβούλευση, αποτελεί σημαντικό βήμα για την παλινόρθωση της συλλογικής αυτονομίας και την ελάττωση της εγγενούς στις εργασιακές σχέσεις βίας, που εκφράζεται κυριότατα με τη χρήση της ατομικής σύμβασης εργασίας και του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη. Χρειάζεται, ωστόσο, σημαντικές βελτιώσεις, η παρουσίαση των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του παρόντος άρθρου.

***

γ) Επιβάλλεται, αντίθετα από την πρόβλεψη της σελίδας 28 της πρότασης των 47 σελίδων, η απόλυτη προτεραιότητα των εργατικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τις αποζημιώσεις απόλυσης, στις περιπτώσεις πτώχευσης και αναγκαστικής εκτέλεσης. Στις καταρρέουσες οικονομικές δομές και επιχειρήσεις η σημασία του προνομίου είναι αυτόδηλη. Ο περιορισμός του προνομίου (με την εξαίρεση των αποζημιώσεων από το προνόμιο) χάρη των τραπεζών δεν μπορεί, επ' ουδενί, να νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια περιορισμού ή ανατροπής του προνομίου είχε επιχειρηθεί ξανά με το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -έργο ουσιαστικά των τραπεζών- της προηγούμενης κυβέρνησης. Η επαναφορά της δεν είναι απλώς ακατανόητη, συνιστά απίστευτο παραλογισμό.

Η ενδυνάμωση του κόσμου της εργασίας είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Γι' αυτό απαιτείται:

* Άμεση κατάθεση σχεδίου νόμου για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας χωρίς τις δολιχοδρομίες του ν. 4303/2014, καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει πρόνοια για σταδιακή (αντί της άμεσης), μέχρι 1.7.2016, επαναφορά του κατώτατου μισθού μόνο σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν προβλήματα που απειλούν άμεσα την υπόστασή τους και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Αυτό θα μπορεί να γίνει, ωστόσο, μόνο με συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφει η επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση (όχι η ένωση προσώπων, την κατάργηση της οποίας προβλέπει άλλωστε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας) μαζί με την αρμόδια πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων.

* Ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL