Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Ο αιρετικός και υπεύθυνος Παπαγιαννάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αιρετικός και υπεύθυνος Παπαγιαννάκης

Στη φωτογραφία από τη διαδήλωση στη Γένοβα (20.7.2001) από αριστερά διακρίνονται οι Βαγγέλης Αποστόλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Πάνος Τριγάζης

Του Πάνου Τριγάζη*

Για τα έξι χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τα ΑΣΚΙ και γράφτηκαν άρθρα στην κατεύθυνση ανάδειξης των ιδεών και της δράσης του σπουδαίου συντρόφου και διανοητή.

Προσωπικά, είχα συνεργαστεί με τον σ. Μιχάλη από το 1991, όταν εκείνος ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και εγώ υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Αξέχαστη μου έχει μείνει η στάση ευθύνης που τον διέκρινε και η προσήλωσή του στην κομματική προσπάθεια, ανεξάρτητα από τυχόν διαφωνίες του με τις επιλογές της πλειοψηφίας. Ο ίδιος δήλωνε «σοσιαλδημοκράτης», αλλά ήταν ριζοσπάστης και κινηματικός αριστερός. Έδινε μάχες από τη σκοπιά της ριζοσπαστικής οικολογίας και διεκδικούσε τον στόχο «greening the left - redding the green». Πρωταγωνίστησε στην υιοθέτηση από τον ΣΥΝ του αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου, την οποία πολλοί εντός του κόμματος υποστήριζαν. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή από την ΚΠΕ του ΣΥΝ της πλειοψηφικής άποψης της Π.Γ. των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χάρις στην επιμονή του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και του τότε οικολογικού τμήματος του ΣΥΝ, ταχθήκαμε τελικά κατά της «μεγάλης ιδέας» ανάληψης της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Και σήμερα δικαίως καμαρώνουμε γι' αυτό ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε τηλεοπτικές εκπομπές και στην κοινωνία.

Να θυμηθούμε επίσης ότι ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν μαζί μας στις διαδηλώσεις της Γένοβας, το 2001, που αποτέλεσαν συμβολή στο τότε νεοσύστατο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και αρχή για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Τότε τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας μας μάς κατηγορούσαν ότι κάνουμε «επαναστατικό τουρισμό» επιτιθέμενα και στον τότε πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, που είχε ηγηθεί της αντιπροσωπείας του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς στη Γένοβα και μεταγενέστερα στο Πόρτο Αλέγκρε, τη Φλωρεντία, το Παρίσι και αλλού.

Θυμήθηκα όλα τα παραπάνω, όχι μόνο ως φόρο τιμής στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, αλλά και με την ευκαιρία της πολιτικής εκδήλωσης που οργανώνεται τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 για τον αείμνηστο Χαράλαμπο Πρωτοπαπά, ύστερα από πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης, την οποία εστερνίστηκαν και στήριξαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, καθώς και πρώην στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ, του οποίου ο Χαράλαμπος Πρωτοπαπάς υπήρξε πρόεδρος και το 1989 συμμετείχε στην ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου με την ιδιότητά του αυτή.

Ο εκ των κορυφαίων ελλήνων σοσιαλδημοκρατών Χαράλαμπος Πρωτοπαπάς, παρέμεινε στις επάλξεις της Αριστεράς ως το τέλος, και υπηρέτησε με συνέπεια την ιδέα της ενότητάς της.

Το δίδαγμα είναι ότι συχνά και προερχόμενοι από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία αγωνιστές αποδεικνύονται πιο συνεπείς, ριζοσπαστικοί και ηθικά ανώτεροι από κομμουνιστογενή στελέχη.

* Ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL