Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΕΠΙΣΤΟΛΗ / Διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ / Διαπραγμάτευση

Αγαπητή "Αυγή",


Η χθεσινή παρουσίαση από τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ των θέσεων των δανειστών μας στον πρωθυπουργό της χώρας δίνει στην κυβέρνηση μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει εκ βάθρων το κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει μεν ρητά διαδικασία Ψηφίσματος της Βουλής, αλλά και δεν την αποκλείει.

Κατά καιρούς στο παρελθόν, επί σοβαρών εθνικών θεμάτων, υπήρξαν Ψηφίσματα της Βουλής. Τα Ψηφίσματα αυτά δεν έχουν νομική, αλλά αδιαφιλονίκητη πολιτική ισχύ, ιδίως όταν υπάρχει ομοφωνία.

Ας φέρει, λοιπόν, άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή τις προτάσεις των δανειστών όπως γνωστοποιήθηκαν στον πρωθυπουργό, προκειμένου τα κόμματα να πάρουν θέση απόρριψης ή αποδοχής τους με Ψήφισμα.

Αν υπάρξει ομόφωνη απόρριψή τους, όπως βάσιμα μπορεί κάποιος να υπολογίζει, σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί από χθες τη νύχτα, η όλη προσπάθεια των δανειστών να εκβιάσουν την κυβέρνηση πάει... περίπατο στα αζήτητα, διότι τους αφαιρείται η βάση της "αντιπαράθεσης" με μια "αριστερή κυβέρνηση", η οποία δήθεν υποσχέθηκε στις εκλογές ανέφικτες λύσεις.

Εάν πάλι υπάρξουν κόμματα που θα αντιδράσουν με υπεκφυγές τύπου "παρών" ή "αποχής" (πράγμα που προσωπικά το βρίσκω απίθανο, ακόμη και για το Ποτάμι), η κυβέρνηση θα έχει ξεκάθαρα αποδείξει πως έχει κερδίσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, ακόμη και για τις πιο "ακραίες" επιλογές της στη μάχη των διαπραγματεύσεων, αφαιρώντας από τους δανειστές το "όπλο" τους ότι ο λαός αποκλείει τη "ρήξη", διότι δήθεν επιμένει στο "ευρώ αντί πάσης θυσίας"!

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια εξαιρετική ευκαιρία win-win, η οποία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαθεί!

Με εκτίμηση

Κώστας Κώνστας

Επίτιμο μέλος του ΔΣΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL