Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σώστε την Ελλάδα για να σωθεί η λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σώστε την Ελλάδα για να σωθεί η λιτότητα

Ο πανικός άργησε μια μέρα για τις αγορές (λόγω αργίας στα χρηματιστήρια Λονδίνου-Φρακφούρτης), αλλά ήρθε την Τρίτη με το άνοιγμα.

Μαζικό ξεπούλημα μετοχών στην Ισπανία, άνοδος των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων, πτώση του ευρώ που κατέγραψε χαμηλό μηνός.

Οι επενδυτές των χρηματαγορών αφήνιασαν. Τα έβαλαν μέχρι και με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, του ευρωπαϊκού ΔΝΤ, για τα σχόλιά του στην "Bild" όπου προειδοποίησε για χρεοκοπία της Ελλάδας εάν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους δανειστές.

Βέβαια, το τρομο-σενάριο αυτό είναι γνωστό. Και είναι οι ίδιοι οι επενδυτές των αγορών που με τη σπέκουλα πάνω στα τρομο-σενάρια βγάζουν εκατομμύρια. Προς τι ο πανικός λοιπόν;

Εξηγεί η εφημερίδα της ιταλικής συνομοσπονδίας εργοδοτών "Il Sole 24 Ore". Τίτλος: "Ο πραγματικός κίνδυνος; Η Μαδρίτη".

Η ανάλυση, απλή και ξεκάθαρη: «Εάν κάνουμε αναγωγή αποτελέσματος των ισπανικών τοπικών εκλογών στις επερχόμενες εθνικές, η Ισπανία θα καταστεί μη κυβερνήσιμη, όπως η Ελλάδα τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών θα βρει ολοένα και πιο αδύναμη στήριξη και θα μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε Γερμανία και χώρες της περιφέρειας».

Η ανάλυση (κινδύνου) καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα των αναλυτών: «Η πιο σύνθετη κατάσταση στην Ισπανία ενδέχεται να μαλακώσει -εάν δεν φτάσει έως και σε χαλάρωση- των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι της Ελλάδας. Πράγματι, τώρα είναι ξεκάθαρο πως χωρίς ριζική αναδιάρθρωση χρέους, το ελληνικό κράτος είναι πράγματι αφερέγγυο»!

Η κομψή γλώσσα της αγοράς περιγράφει τη σεισμική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας ως ανάγκη διόρθωσης πορείας των Βρυξελλών αναφορικά με τη λιτότητα, ενώ δεν διστάζει να καλέσει σε «ριζική αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους...

Την ίδια ώρα, η ακτιβίστρια Άντα Κολάου, που κέρδισε τη Βαρκελώνη με αριστερή πλατφόρμα, ετοιμάζεται όχι απλώς για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αλλά για έναν... δικαιότερο κόσμο, επιβεβαιώνοντας πλήρως την ανάλυση της εφημερίδας των Ιταλών εργοδοτών περί αποδυνάμωσης της λιτότητας.

Στα άμεσα σχέδιά της: φορολόγηση εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού επειδή καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, πρόστιμο στις τράπεζες που κρατάνε άδεια τα σπίτια των πλειστηριασμών, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για τους νέους και επιδόματα στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Ο δε Πάμπλο Ιγγλέσιας των Podemos κήρυξε πόλεμο κατά του Ραχόι και λέει ότι θα συνεργαστεί μόνο με όσους συνασπισμούς θα πετάνε έξω το Λαϊκό Κόμμα, όπου αυτό έχει παρουσία.

Το συμπέρασμα λοιπόν των αγορών είναι το εξής: Η κλινική εικόνα του Ισπανού ασθενούς που λαμβάνει λιτότητα, από εξαιρετική προ τοπικών εκλογών άλλαξε σε... ετοιμοθάνατο μετεκλογικά (!). Προτεινόμενη θεραπεία; Σώστε την Ελλάδα, σώστε τη λιτότητα!

ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL