Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Νέα πρόταση για το Κτηματολόγιο που έρχεται από το παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα πρόταση για το Κτηματολόγιο που έρχεται από το παρελθόν

Του Γιώργου Δημητρίου*

Την ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές και της ασφυκτικής πίεσης-στα όρια των εκβιασμών- που δέχεται η χώρα και η Αριστερά, τα περιθώρια ανάπτυξης του κυβερνητικού έργου έξω από το πεδίο αυτό, είναι περιορισμένα.

Τα προβλήματα άσκησης της πολιτικής σε όλους τους τομείς όμως είναι καθημερινά και απαιτούν λύσεις. Τι θα κάνουμε λοιπόν με το Κτηματολόγιο;

Κανένας δεν θα πίστευε πριν 20 χρόνια, με την έναρξη των πρώτων προγραμμάτων σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, ότι το 2015 θα είχε γίνει μόνο το 25% του έργου, ότι θα μας υποχρέωνε κάποιο Μνημόνιο δανειστών να το ολοκληρώσουμε έως το 2020 και ότι τη δουλειά αυτή, δηλαδή την ολοκλήρωση της σύνταξης του Κτηματολογίου, θα την έκανε η Αριστερά. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα.

Η Αριστερά, σε κάθε ευκαιρία τα χρόνια αυτά, ανέδειχνε τις πολιτικές ευθύνες του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, που, είτε εναλλασσόμενος είτε σε κυβερνητική σύμπραξη, κατάντησε «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» της... Άρτας το Γεφύρι. Πολύ καθαρά λοιπόν, αυτή είναι η κύρια, αν όχι η μόνη αιτία των καθυστερήσεων. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το πολιτικό προσωπικό τους που διαχειρίστηκε το έργο, οι σύμβουλοι, τα στελέχη τους και οι συνεργάτες τους τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ανούσιες αναφορές ότι καθυστερούν το έργο οι διεθνείς μειοδοτικοί διαγωνισμοί θυμίζουν τις παρόμοιες αιτιάσεις ότι οι εκλογές βλάπτουν την εθνική οικονομία!

Στη σημερινή συγκυρία η Αριστερά αναλαμβάνει την ευθύνη να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο, ως εργαλείο άσκησης πολιτικής της γης, εντάσσοντάς το στους δικούς της στόχους, στα δικά της οράματα, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Την Κυριακή 17/5/2015 δημοσιεύτηκε στη "Αυγή", με κάποιες τροποποιήσεις, η πρόταση για το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο «ομάδας» που συμμετείχε στην διεπιστημονική επιτροπή του ΤΕΕ την περίοδο 2004-2010, την οποία υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών και έγινε γνωστή ως μέτρο 9.6 της λίστας Βαρουφάκη. Η «ομάδα», υπερκομματικά και αυτοβούλως, παρουσίασε αλλαγές στον τρόπο σύνταξης του Κτηματολογίου που έτυχαν της συνολικής αποδοκιμασίας του τεχνικού κόσμου και των επιστημονικών φορέων.

Η Ομάδα Κτηματολογίου του Τμήματος Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των επεξεργασιών που έχει αναλάβει σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησε την πρόταση για τον νέο τρόπο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και κατέληξε σε δημόσια ανακοίνωση στις 28/4/2015 που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η πρόταση αλλάζει τη διαδικασία εκπόνησης του Κτηματολογίου, η οποία στηρίζεται στον Νόμο 2308/1995 και τις τροποποιήσεις του, καταργώντας την αυτοπρόσωπη υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα γραφεία κτηματογράφησης, τον προκαταρκτικό έλεγχο πληρότητας και παροχή τεχνικής και νομικής βοήθειας στον πολίτη και τον εντοπισμό της ιδιοκτησίας στο πρόχειρο κτηματογραφικό υπόβαθρο από τον μελετητή, παρουσία και με υπόδειξη του πολίτη. Αντικαθιστά δε τη διαδικασία αυτή μεταθέτοντας την υποβολή τόσο της δήλωσης αλλά και του εντοπισμού και της διόρθωσης του πολυγώνου της ιδιοκτησίας μέσω του εντύπου Ε9 της φορολογικής Δήλωσης...

Η πρόταση πέρα από τον τρόπο σύνταξης, τους συντελεστές της και την διαδικασία προώθησής της στο Υπουργείο Οικονομικών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της μπορούν να προκαλέσουν χιονοστιβάδα αντιδράσεων αντίστοιχης ή και πολλαπλάσιας αρνητικής δυναμικής από αυτή της επιβολής του ΕΝΦΙΑ από την συγκυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου.

Η πρόταση επικαλείται, χωρίς τεκμηρίωση, μείωση του κόστους εκπόνησης των μελετών έως και 30%, μεταθέτοντας όμως με βεβαιότητα τόσο τις εργασίες όσο και το κόστος τους πολλαπλασιαστικά στους ιδιοκτήτες».

Στην τροποποιημένη πρόταση που παρουσιάστηκε στην "Αυγή" έχει επιχειρηθεί να ξεπεραστούν προφανείς αδυναμίες της αρχικής, με νέες ιδέες, όπως η «ανάθεση» διά της ΕΚΧΑ Α.Ε. των εργασιών σύνταξης δήλωσης, εντοπισμού ακινήτου και ηλεκτρονικής υποβολής, σε μηχανικούς και δικηγόρους, με κόστος το οποίο υπολογίζουν (ατεκμηρίωτα) σε 4% του προϋπολογισμού των συμβάσεων. Εγκαταλείπεται η υπαγωγή του Κτηματολογίου στο υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται προαιρετική (;) χρήση του Ε9, επαναφέρονται τα γραφεία Κτηματογράφησης. Αναθεωρούνται σχεδόν όλα τα σημεία της αρχικής πρότασης, εκτός από τη μείωση του κόστους κατά 30%, και τη δυνατότητα να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος της ολοκλήρωσης μέχρι το 2020!

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, και μας βάζει σε σκέψεις για τα κίνητρα, η επιμονή στην με κάθε τρόπο αλλαγή των προδιαγραφών σύνταξης του Κτηματολογίου, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην μέχρι σήμερα πορεία του, μέχρι χτες δε καθόριζαν τον προγραμματισμό του έργου, λέγοντας τα αντίθετα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τι θα κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κτηματολόγιο;

Θα εμπιστευτεί τα παλιά καλά στελέχη της εποχής τού δικομματισμού και τους επιχειρηματικούς ομίλους με ισχυρά συμφέροντα στο Κτηματολόγιο ή θα προχωρήσει εδώ και τώρα στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, με τη δική του ισχυρή πολιτική παρουσία στο Δ.Σ. της εταιρείας του Κτηματολογίου, στη βάση ενός υπερώριμου προγραμματισμού που έχει περάσει από σαράντα κύματα και βρίσκεται στην τελική του φάση;

* Ο Γιώργος Δημητρίου είναι αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, συντονιστής της Ομάδας Κτηματολογίου του Τμήματος Υποδομών ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL