Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ιστορικές στιγμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορικές στιγμές

Ένα μεγάλο γεγονός με τις εκλογές του 1956 ήταν η συνεργασία της ΕΔΑ με τα κόμματα του Κέντρου. Αυτή η συνεργασία έδωσε στην ΕΔΑ 49% και στον Καραμανλή 48%. Άλλο αν ο εκλογικός νόμος που είχε φτιάξει η Δεξιά έδωσε στην ΕΔΑ 135 έδρες και στον Καραμανλή 165.

Αυτή η συνεργασία πέτυχε χάρη στη συνεργασία της κομματικής οργάνωσης της ΕΔΑ Ιστιαίας με την κομματική οργάνωση της ΕΠΕΚ Ιστιαίας, που έφτιαξαν ένα κείμενο πολύ σπουδαίο και το υπέγραψαν ο γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής της ΕΔΑ Ιστιαίας Αποστόλης Χριστόπουλος και ο Στέργιος Παναγιώτου, γραμματέας της ΕΠΕΚ Ιστιαίας. Όταν δημοσιεύτηκε το κείμενο αυτό στην "Αυγή", πειθαναγκάστηκαν όλα τα κόμματα αυτά να συνεργαστούν. Λοιπόν η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΑ αποφάσισε ότι η ΕΔΑ Ιστιαίας έχει την καλύτερη οργάνωση της Ελλάδας.

Η "Αυγή" στο σχόλιό της έγραφε: "μικρή η Ιστιαία αλλά μεγάλη η σημασία της". Και ο κομμουνιστικός ραδιοφωνικός σταθμός έλεγε πως "η Ιστιαία έχει την καλύτερη οργάνωση της Ελλάδας και το παράδειγμα της Ιστιαίας να ακολουθήσει όλη η Ελλάδα".

Και τώρα ρωτώ: γιατί πολλοί σύντροφοι που έγραψαν βιβλία δεν καταπιάστηκαν με το μεγάλο αυτό γεγονός; Μα και η "Αυγή". Της έστειλα δυο φορές το απόκομμα της τότε "Αυγής" και το σχόλιό της. Και αυτή εκώφευσε. Παρ' όλα αυτά το έχω το απόκομμα, αλλά όχι, δεν το ξαναστέλνω.

Η οργάνωση της ΕΔΑ Ιστιαίας αποτελείτο από τον Θανάση Αθανασίου, αδειούχο εξόριστο, από τον Θόδωρο Θεοδώρου, παλιόν εξόριστο, και από εμένα, Αποστόλη Χριστόπουλο, ως γραμματέα της επαρχιακής επιτροπής Ιστιαίας. Το δυστύχημα είναι: γραμματέας εγώ, ένας εργάτης; Ναι γιατί δεν παρουσιαζόταν κανένας άλλος της προκοπής. Ήταν ένας αριστερός δικηγόρος τον οποίο πλησίασα και του λέω να αναλάβει γραμματέας του κόμματος και μου λέει: ναι, αναλαμβάνω, αλλά με τον όρο να μου φέρνετε παλέτες, όμως δεν θα πατήσει κανένας στο γραφείο μου. Όχι, του λέω, να λείπει. Εγώ λοιπόν με το μικρό μου μυαλό και ύστερα από τη ρήση του Μαρά, με τη φιλία θα πάρουμε τον κόσμο μαζί μας, πιάνω λοιπόν φιλία με τον γραμματέα της ΕΠΕΚ Ιστιαίας, Στέργιο Παναγιώτου. Συζητήσαμε. Ό,τι του έλεγα του άρεσε. Λέω, καλό αυτό. Έγραψα κείμενο να στείλω στην "Αυγή" να το δημοσιεύσει, πως αυτός ήταν και κατά της αστυνομίας. Τα υπέγραφα εγώ, τα υπέγραφε και αυτός... Τότε λέω, αυτό είναι συνεργασία στη βάση των δύο κομμάτων. Γιατί να μην πιάσουμε τους ηγέτες μας να συνεργαστούν στις εκλογές του 1956; Τα λέω αυτά στον Στέργιο και συμφώνησε. Έτσι και έγινε το κείμενο. Μου λέει ο Αθανασίου, τον Θόδωρο δεν θα τον ενημερώσεις; Όχι, του λέω. Αυτό το κείμενο είναι ωραίο, όμως αυτός είναι δύστροπος και μπορεί να θελήσει να μου βάλει κανένα εμπόδιο, γιατί εγώ είμαι γραμματέας και αισθάνομαι ότι είμαι ένας στρατιώτης του κόμματος, ενώ αυτός νομίζει ότι είναι ανώτερος και από τον Ηλιού. Γι' αυτό εγώ ως γραμματέας θα πάρω όλη την ευθύνη. Αυτό το κείμενο άργησε πολύ να δημοσιευτεί. Γιατί ήθελαν να μιλάμε και για εξωτερικούς...

Εγώ είχα δώσει εντολή ότι δεν θα έχει κανένας επαφή με την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΑ ερήμην μου, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, εγώ θα παραιτηθώ από γραμματέας. Όμως αφού άργησε να δημοσιευτεί το κείμενο, ο Θανάσης Αθανασίου υποψιάστηκε ότι για να μην δημοσιευτεί, δεν ήταν καλό και για να κάνει αυτοκριτική γράφει ένα γράμμα και μου το στέλνει για να το στείλω εγώ στην Κεντρική Επιτροπή. Και τι έγραφε το γράμμα αυτό; "Το ξέρω ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έγινε αλλά με παρέσυρε η ορμητικότητα του Αποστόλη. Όχι, δεν έπρεπε να το επιτρέψω". Δηλαδή το αποκήρυξα το κείμενο αυτό, αλλά τι ήταν αυτός για να μην επιτρέψει αυτό; Εγώ ήμουν γραμματέας, καρεκλοκένταυρος βλέπεις.

Ευχαριστώ

 

Χριστόπουλος Αποστόλης

Λουτρά Αιδηψού


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL