Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μια νύχτα στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μια νύχτα στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ

Της Έλενας Ακύλα

Η συμμετοχή του Ιστορικού Αρχείου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό του πραγματικά σπάνιου και πλούσιου υλικού του.

Το Αρχείο της ΕΤΕ με τους τρεις μουσειακούς του χώρους αποτελεί χώρο φύλαξης, διαχείρισης και ανάδειξης πολιτιστικών αγαθών. Μέσω των τεκμηρίων που συντηρεί αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, διαφυλάσσει μνήμες και ιστορίες.

Με στόχο την πρόσληψη αυτής της κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή στον χώρο του μουσείου ενός ευρύτερου κοινού αλλά και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, το ΙΑ/ΕΤΕ συμμετέχει στον εορτασμό της Νύχτας Μουσείων και συνεργάζεται εδώ και 8 χρόνια με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, γίνεται σημείο συνάντησης διαφορετικών ταυτοτήτων και πολιτισμικών αναφορών. Οι συνεργαζόμενοι φορείς, με το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που ασκούν, ευαισθητοποιούν διαφορετικές ομάδες του κοινωνικού συνόλου (βλ. Σύλλογος Αιγυπτιωτών, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

Είναι πια θεσμός η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ. Μέσα από τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται στο Μέγαρο Διομήδη δίδεται από κοινού η ευκαιρία για γνωριμία και αλληλεπίδραση.

Η Μαρία Λεμπέση, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μας μιλάει σχετικά και συμπληρώνει:

«Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο τα μουσεία συνδέουν το παρόν με το παρελθόν, την κατανόηση του εγώ με την κατανόηση του ‘άλλου', συντηρούν μαρτυρίες ποικίλλων κοινωνικών ομάδων, συγκροτούν ταυτότητες, γνωστοποιούν αντιλήψεις και στάσεις ανθρώπων διαφόρων εποχών. Στις εκδηλώσεις του ΙΑ/ΕΤΕ με αφορμή τον εορτασμό της Νύχτας Μουσείων έχουν συμμετάσχει και κοινότητες προσφύγων και μεταναστών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Σε μια προσπάθεια να επισκεφθούν το Αρχείο και νέοι με ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν πάντα σύγχρονοι καλλιτέχνες (αναγνωρισμένοι και νέοι) με προτάσεις εμπνευσμένες από τους χώρους και το έργο που πραγματοποιείται στο Αρχείο.

Μέσω των παραπάνω συνεργασιών το ΙΑ/ΕΤΕ ανακαλύπτει τρόπους σύνδεσης της καλλιτεχνικής έμπνευσης με τον κοινωνικό προβληματισμό, γίνεται χώρος δημιουργίας, σε διάλογο με την κοινωνία, χώρος συνάντησης του κόσμου της τράπεζας (βλ. ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων, οι μαθητές και οι καθηγητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, οι γονείς τους, οι επισκέπτες των εκθέσεών μας, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα) με τον κόσμο διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, της γειτονιάς, της Αθήνας».

Φέτος το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 23 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 24:00 στο Μέγαρο Διομήδη, όπου και στεγάζεται στην 3ης Σεπτεμβρίου 146.

Φιλοξενεί την έκθεση 14 σύγχρονων καλλιτεχνών με έργα εμπνευσμένα από τις συλλογές του ΙΑ/ΕΤΕ, τις μόνιμες εκθέσεις του ΙΑ/ΕΤΕ (Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της, Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος - Μια διαδρομή, 1822-2002), την περιοδική έκθεση συλλογών από τεκμήρια της Ασπιώτη - ΕΛΚΑ, εκθέσεις σύγχρονων χαρακτών, οργανωμένες από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, την έκθεση εικαστικής κατασκευής του ΚΕΘΕΑ Νόστος - Εξάντας, εργαστήρι εικαστικών, θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Νόστος - Εξάντας, με αποσπάσματα από το έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης, καθώς και το μουσικό δρώμενο με την ομάδα κρουστών και το μουσικό σχήμα «Χορδές» του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 4 Ιουνίου (πρωινά: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00-13.00, απογεύματα: Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο 17.00-20.00, Κυριακή: 12.00-15.00).

Η είσοδος για το κοινό στην έκθεση, αλλά και στις συλλογές του αρχείου είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL